miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Curiosul caz Keșeru! Poenaru: „În acest moment am nevoie de un alt tip de jucători”

    de Lucian Dănilă | 9 octombrie 2022, 7:46 PM | Recomandările editorilor | Sport

    1

    Aducerea lui Claudiu Keșeru la UTA a fost una care a trezit speranțe mari suporterilor arădeni. Nu doar că este cel mai titrat fotbalist care a îmbrăcat vreodată tricoul acestui club legendar, un club care a câștigat șase campionate în România, dar, cel mai probabil, Keșeru a devenit și cel mai bine plătit fotbalist al Bătrânei Doamne, cel mai probabil în întreaga sa istorie.

    Cel care a insistat foarte mult pentru semnătura lui Keșeru a fost însuși antrenorul Ilie Poenaru. „Dacă reuşim să-l aducem pe Claudiu Keșeru, cred că am rezolva problema atacului, fostul jucător al FCSB fiind un 9 clasic, cum nu găseşti în România şi un lider de vestiar de care orice echipă ar avea nevoie. Din punctul meu de vedere, la tot ce am analizat în acest campionat, ca număr 9… mai este Koljic de la Craiova, un jucător foarte bun, şi Keşeru. Mai sunt, nu vreau să jignesc, Doamne fereşte, dar pe ceea ce vreau eu să joc, pe principiile mele, el este jucătorul de care aş avea mare nevoie”, spunea Ilie Poenaru la numirea sa pe banca tehnică a arădenilor, o perioadă în care negocierile cu Claudiu Keșeru erau foarte avansate.

    A venit apoi momentul în care Keșeru a semnat cu UTA. „Din punct de vedere tehnico-tactic, va fi și antrenorul din teren. Este jucătorul care oricând poate să marcheze, care oricând poate surprinde cu ceva pentru că nu mai avem jucători de calitatea și valoarea lui. Vorbesc de număr 9, nu mai sunt în momentul de față. El reprezintă mult mai mult pentru mine. Nu am adus doar Claudiu Keșeru, fotbalistul, am adus un lider. Aveam nevoie de un lider, de un om în vestiar, de un antrenor în teren. Am niște principii. Știu ce înseamnă”, a spus Poenaru la momentul în care fostul fotbalist al celor de la Nantes sau Ludogorets era deja în curtea Bătrânei Doamne.

    De atunci, lucrurile s-au schimbat radical. Din titular și purtător al banderolei de căpitan, Keșeru a ajuns o rezervă care intră în ultimele zece minute ale meciurilor. S-a întâmplat și în Giuleti, și acasă cu Hermannstadt, și cu Farul, asta în ciuda faptului că a intrat bine contra Chindiei.

    Poenaru, deși admite că cel mai titrat jucător din lotul echipei UTA are nevoie de minute mai multe pentru a-și recăpăta ritmul de joc, nu i-a acordat prea multe minute nici măcar la jocul din Cupa României cu Foresta Suceava. „Deciziile sunt sută la sută ale mele, eu știu foarte bine ce se întâmplă la antrenament, eu analizez adversarul și știu ce am nevoie, în acel moment, da, Claudiu Keșeru are nevoie de minune și de minute mult mai multe, dar faptul că avem această presiune a rezultatelor, să nu ne depărtăm de echipele de sus, am nevoie de alt gen de jucători. Am nevoie de jucători de sacrificiu, jucători de bătaie, care să plece pe spații. Claudiu este un atacant căruia trebuie să îi duci multe mingi în careul advers, iar la noi asta deocamdată nu merge. Într-o altă situație, dacă aveam și puțin noroc, puteam să schimbăm puțin acest stil de joc, dar acum suntem nevoiți să jucăm un alt stil, un stil în care Keșeru este mai greu să se regăsească. Trebuie să facă mult efort, să facă pressing avansat iar pe câștigarea mingii trebuie să ajungă în fața porții. De aceea vin cu el în partea a doua pe un fond de oboseală a adversarului, cu el lucid”, a comentat Poenaru vineri seara la emisiunea „În prelungiri” de pe TVR Timișoara, moderată de Florin Mihoc, emisiune care l-a avut ca invitat și pe jurnalistul Adrian Schindarli.

    În același context în care a afirmat cele scrise mai sus la TVR Timișoara, astăzi, la conferința de presă premergătoare partidei cu campioana CFR Cluj, Poenaru a continuat:

    Keseru a fost învățat într-un anumite sistem. Pe unde a jucat, la echipe mari, de calitate, mingea îi era adusă în careu. Trebuie să recunosc că în discuția pe care am avut-o cu el înainte de a veni aici era legată de faptul că încerc și vreau să aduc jucători cu care să construiesc în jurul lui. Și acum fac o paranteză și mă întorc puțin la vremurile când echipa își crea ocazii cu Balint, în campionatul trecut, ocazii destul de multe și se ratau din toate pozițiile. Atunci, în mintea mea, știind că voi veni UTA,am spus că am nevoie de un număr 9 cu experiență, un jucător cu calitate, care, din trei-patru mingi duse în careu, una-două vor fi gol. Iar jucătorul acela poate fi Keseru, dar lucrurile nu au stat așa. Adică a fost o perioadă, cea din cantonamentul din Slovenia, în care Claudiu a încercat să revină la nivelul la care era, a încercat să se adapteze la tot ceea ce voiam noi să facem. Faptul că nu am reușit să transferăm și jucătorii de care vorbeam, care să construiască și să vină în jurul lui și să-l pună pe el într-o valoare foarte bună, aici s-au dezechilibrat lucrurile puțin. Așa că, a trebuit să găsesc eu o altă strategie, să fac un alt joc, pentru că trebuie să fim conștienți și realiști. Când în echipa noastră unul sau doi sunt într-o zi proastă se simte imediat și se vede imediat. Adică noi avem nevoie de toți 11 jucători din teren să fie la același nivel, din toate punctele de vedere, al atitudinii, al agresivității, al organizării tactice, defensive, ofensive și dacă nu ai același ritm în același timp, echipa are probleme”, a spus Ilie Poenaru.

    Poenaru a explicat și de ce nu a primit prea multe minute nici la meciul din Cupa României cu Foresta Suceava:

    Pentru că până la acel meci Claudiu a intrat mereu pe teren, mai mult sau mai puțin, iar eu trebuia să-l văd și pe Ademi, pentru că era singurul jucător din acest lot căruia nu îi dădusem niciun meci ca titular. Trebuia să-mi dau seama și la ce nivel e Ademi, ca să pot să-mi fac și eu o analiză clară asupra lui și să știm ce avem de făcut. Asta se întâmplă, sunt anumiți jucători care din analiza pe care o faci și îi aduci la echipă crezând că ai rezolvat acea problemă din punct de vedere al numărului 9, 10 și așa mai departe, nu sunt ceea ce te aștepți. Vin și nu se adaptează la țară, la mediu, la oraș, la principiile tale, la fotbalul tău. Așa că în acest moment, poate Ademi este unul dintre cei care nu s-a adaptat la ce se întâmplă aici la Arad, pentru că ați văzut cifrele lui pe unde a jucat. Credeți-mă că Liga a 3-a din Germania este foarte grea și foarte puternică”, a încheiat Poenaru.

    Până când Claudiu Keșeru va ajunge la un ritm propice pentru Liga 1, sau până când Ilie Poenaru va considera că se va baza mai mult pe serviciile sale, UTA plătește un salariu astronomic, pentru nivelul unui astfel de club, unui jucător care în 11 etape nu a marcat niciun gol.

    În doar trei luni, toate laudele lui Poenaru la adresa lui Keșeru s-au volatilizat pur și simplu, dar nici măcar astăzi antrenorul Bătrânei Doamne nu a dorit să accepte că transferul lui Keșru la UTA este un eșec, un transfer ratat.

    Dacă nici ăsta nu e transfer ratat, cum arată cu adevărat un transfer ratat? Poenaru poate știe răspunsul și la această întrebare… Noi încă nu l-am găsit.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.