joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Curg DENUNȚURILE în Transilvania! A fost lansat „teiaDNA.ro”. Cine sunt arădenii pârâți până la această oră

    de Special Arad | 14 martie 2015, 9:38 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Știri Arad. Fără un anunţ oficial sau o menţiune vizibilă cu privire la cei care stau în spatele site-ului, a fost lansată pagina teiadna.ro. Nu știm, în acest moment, dacă este vorba de o glumă sau de încă o metodă a „oficialilor”, menită să ducă la descoperirea unor acte de corupție.

    Ai asistat la vreo faptă de corupție? Cunoști un funcționar public care a comis o infracțiune? Denunţă-l şi salvează-ţi ţara!”, este mesajul cu care sunt întâmpinaţi internauţii care intră pe pagina teiadna.ro. Iar ardelenii nu au stat pe gânduri şi denunţurile au început să curgă.

    Hunedoara e campioană la „denunţuri”

    Ilie Păducel, primarul din Petrila e „cap de listă”. „Denunţul” anonim postat împotriva sa a fost primul postat pe site, cel puţin din judeţul Hunedoara, în 12 martie. De altfel, toate denunţurile au fost postate în aceeaşi zi şi toate îi vizează pe funcţionarii din Primăria Petrila.

    Primarul este acuzat de:

    Retrocedări ilegale, comision 10% din proiecte lucrări publice, asfaltări pe bani publici a proprietăților private, beneficiar fonduri APIA prin interpuși, trafic de influență, constituire de grup local de interese”

    Iancu Elena, care potrivit descrierii de pe teiadna.ro este şef Birou Agricol în Primăria Petrila, este subiectul unui alt „denunţ” din Hunedoara.

    Obținerea de foloase necuvenite prin solicitarea de procente din subvenții APIA, cerere și luare de mită, fals și uz de fals în declarații la depunerea dosarului pentru prima pe cap de animal”, scrie un anonim în denunţul de pe teiadna.ro.

    Toma Vărgatu, secretar la Primăria Petrila, este ultimul de pe listă. În „denunţul” postat pe teiadna.ro, Vărgatu este acuzat de:

    Conflict de interese, fals și uz de fals, trafic de influență și membru al grupului de interese local, interpretări voit eronate ale legii în scopul favorizării sau defavorizării anumitor persoane, după caz, implicare în retrocedări ilegale”.

    Clujul are trei „denunţuri”

    Şi judeţul Cluj este prezent pe teiadna.ro. Ar fi fost culmea să nu fie, având în vedere că fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a primit o condamnare pentru fapte de corupţie, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este şi el judecat pentru corupţie.

    Primul „denunţ” a fost scris, pe 12 martie, de un „arhitect” care semnalează practici nelegale de care este acuzată Corina Ciuban, şef Serviciu Urbanism în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

    Interpreteaza in mod abuziv hotararea consiliului local de aprobare a PUD si a noului PUG Cluj-Napoca. Mai exact refuza sa elibereze aviz de constructie pentru imobil locuinte familiale (duplex) desi in cele 2 hotarari scrie clar ca sunt permise locuinte colective mici. Situatia ar fi complet diferita daca lucrarea s-ar face cu Bogart, Arhimar sau un alt arhitect de casa agreat de dansa”, scrie arhitectul în „denunţul” postat pe teiadna.ro.

    Primarul din Gilău, Dumitru Sfârlea, este al doilea pe lista de pe teiadna.ro. Acesta este acuzat în „denunţ” că „atribuie contracte din anturajul său”.

    Firma care a înlocuit conducta de apă pe o stradă din Gilău a oprit de mai multe ori lucrările pentru a lucra la pensiunea lui. Străzi asfaltate pe hârtie cu firme fantomă”, este denunţul postat pe teiadna.ro.

    Nici primarul Emil Boc nu a scăpat de un „denunţ”, însă acesta nu e unul la fel de „documentat” ca cele pe care le-am menţionat anterior ci doar face referire la un articol din presa locală.

    „Denunţ” cu nepoţi în judeţul Arad

    Primarul din Lipova, Iosif Mircea Jichici, este edilul din judeţul Arad „denunţat” pe teiadna.ro. „Denunţul”, postat în 12 martie, este unul colorat şi face referire la potenţa financiară a primarului.

    „Si-a imbogatit misterios familia, avand in conturi bani suficienti pentru a intretine 100 de nepoti. De cand si-a obtinut functia de primar, toate proiectele pt dezvoltare fiind abandonate de catre dansul, centru vechi, bazar istoric fiind o capodopera in pragul de a se ruina, nu mai conteaza. Imi iubesc tara si nu vreau sa o distruga un hot”, se arată în „denunţul anonim”.

    Judeţul Harghita are un ministru „denunţat”

    În timp ce în alte judeţe din România sunt „denunţaţi” primari sau funcţionari locali, în Harghita capul de afiş este ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Pe lângă el, în „denunţul” semnat de „scânteia”, mai apare şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Radu Sandu Moldovan.

    Denunţul este un extras dintr-un raport intitulat „Vrem să distrugem Ţinutul Secuiesc – cu ajutorul ungurilor…”

    Prezentam doua personaje cheie care protejeaza, conform unor marturii si documente probatoare, de mai multi ani activitatile forestiere ilicite din zona: Este vorba despre seful IPJ Harghita, Moldovan Radu-Sandu, inainte de 1989 militian si tortionar la Miercurea Ciuc cat si despre Mircea Dusa, de profesie silvicultor; inainte de 1989 functionar PCR la Toplita, ulterior Primar, Perfect Harghita, deputat si actualmente Ministru al Apararii Nationale. Moldovan, dupa ce ajunsese, in 2004, cu sustinerea lui Mircea Dusa, Sef al IPJ Harghita, avea sa tolereze taieri ilegale depadure la scara industriala, in zona Toplita, de catre firmele de exploatare forestiera apropiate de Mircea Dusa (de ex. in 2006-2007 mai multe sute de hectare in zona “Paraul Brici”, la SV de Toplita).

    Exista suspiciuni ca o parte din cele aprox. 4 milioane de Euro rezultate din vanzarea lemnului din Paraul Brici ar fi fost ‘investite’, in 2008, in campania electorala a PSD si implicit cea a lui Mircea Dusa. Drept recompensa pentru protejarea acestor afaceri ilegale, profitabile, de catre Moldovan, Dusa – in calitate de Ministru de interne – l-a inaintat pe Moldovan, in 2012, la gradul de general.

    Nu in ultimul rand, intre 2004-2010, Moldovan l-a hartuit cu plangeri penale si procese pe un politist din Toplita (Cadar Florin), incomod pentru mafia lemnului, Moldovan avand o contributie decisiva la condamnarea acestuia la 1 an si 3 luni de inchisoare, in baza unor marturii mincinoase.

    Raportul face referiri critice si la unele aspecte ale activitatii lui Melles Elod, fostul sef al Ocolului Silvic Gheorgheni (improprietariri si despaduriri ilegale, impaduriri fictive, amenintari la adresa unor colegi); Catalin Mutica, directorul ROMSILVA Harghita (protejare furturi de lemn, braconaj cu victime, in 2013); Constantin Strujan, fost Prefect Harghita (evaziune fiscala si falimentare firma import, cu prejudiciu total de aprox. 3,2 milioane RON), Valer Dorneanu, fost Presedinte al Camerei Deputatilor, fost Avocat al Poporului, in prezent judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (disparitia unor dosare “grele” din CDEP privind “mafia lemnului” la Toplita si privatizari “cudedicatie” in favoarea unor apropiati ai lui Mircea Dusa); Majeczki Izabella, Prim procuror Parchet dpl. Judecatoria Gheorgheni (N.U.P.-uri “in serie” pentru Melles Elod, Pal Arpad, Mircea Dusa s.a.)”

    Până la ora publicării acestui articol, pe site-ul teiadna.ro erau depuse 111 de „denunţuri”, însă doar cele de mai sus în judeţe din Transilvania.

    Special Arad subliniază că denunţuri nu sunt oficiale, iar persoanele vizate nu sunt acuzate, oficial, de nicio încălcare a legii. Toate informaţiile publicate în acest articol sunt în schimb publice şi asumate de cei care le-au postat pe site-ul teiadna.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.