miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cum va arăta relaţia dintre Marea Britanie şi UE după Brexit

    de - | 18 ianuarie 2017, 7:22 AM | Internaţional

    0

    Prim-ministrul britanic Theresa May a conturat marţi viitoarea relaţie pe care Marea Britanie speră să o negocieze cu Uniunea Europeană: o ieşire clară din piaţa unică, dar un acord aprofundat de liber schimb, scrie AFP.

    Ce este piaţa unică europeană? Piaţa unică europeană reuneşte cele 28 de state membre UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Pe această piaţă este asigurată libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor; acestea sunt cele „patru libertăţi” ale Uniunii Europene. Fiecare cetăţean poate lucra în mod liber în orice stat membru şi companiile din întreaga UE beneficiază de un acces direct la 500 de milioane de consumatori europeni, cu bariere tehnice sau juridice care devin din ce în ce mai puţin restrictive.

    Integrarea este mai avansată decât într-o zonă de comerţ liber – unde au fost eliminate doar barierele vamale -, deoarece membrii săi caută, de asemenea, să-şi armonizeze politicile. Piaţa unică europeană este încă în construcţie, iar UE recunoaşte încă mai are de lucru în privinţa impozitării comerţului electronic sau în sectorul serviciilor. De ce părăsesc piaţa unică? Pentru a accesa în continuare această piaţă, Regatul Unit ar trebui să accepte necondiţionat cele patru libertăţi fundamentale. UK se opune însă liberei circulaţii a cetăţenilor UE, în special din Europa Centrală şi de Est. În plus, ar trebui să contribuie la bugetul UE în timp ce şi-a pierdut puterea de decizie, ceea ce Londra refuză. Ce este Uniunea vamală UE? Membrii uniunii vamale – ţările UE plus Turcia, Andorra, Monaco şi San Marino – nu au fost mulţumiţi doar cu suprimarea tarifelor şi restricţiilor comerciale. Ele au adoptat, de asemenea, o politică comercială comună în raport cu ţările terţe, dar şi taxe vamale comune.

    O uniune vamală „aduce o libertate pe care nu o avem în mod neapărat atunci când vom semna un acord de liber schimb, unde totul trebuie să fie negociat de la caz la caz” şi unde rămân uneori contingente, consideră analistul Vivien Pertusot, de la Institutul francez de Relaţii internaţionale (IFRI) din Bruxelles, citat de AFP. Este posibil, de asemenea, să nu poţi face parte din uniunea vamală decât pentru anumite sectoare, cum este cazul Turciei, pentru care agricultura, serviciile şi achiziţiile publice sunt excluse. Ce crede Londra despre uniunea vamală? Theresa May respinge orice „tarif comun extern”, deoarece doreşte ca Regatul Unit să încheie „acorduri comerciale proprii”. Dar, de asemenea, ea a spus că vrea „un acord vamal cu UE”. „Fie că este un acord vamal complet nou, prin care devenim membru asociat al uniunii vamale într-un anumit fel, fie că rămânem numai semnatarii unor anumitor aspecte, eu nu sunt împotrivă”, a adăugat May.

    Între timp, Marea Britanie nu are dreptul, pe hârtie, să negocieze acorduri comerciale cu ţările terţe deoarece atât timp cât este membru al UE comerţul este responsabilitatea Comisiei Europene. O nouă relaţie? Theresa May spune că vrea să încheie „un acord de liber schimb extins şi ambiţios” cu UE. Acest lucru ar fi, potrivit lui Vivien Pertusot, un acord „atât de avansat că va arăta aproape ca un acord vamal”, cu eliminarea aproape totală a restricţiilor comerciale, care îi va permite Marii Britanii să păstreze City of London şi serviciile sale financiare. Dar Marea Britanie „va trebui să fie foarte inteligentă” pentru acest lucru, spune Pertusot. „Nu există niciun acord de liber schimb cu UE al cărui domeniu de aplicare să fie la fel de mare ca ceea ce doreşte Marea Britanie”, inclusiv cele  – deja foarte avansate – încheiate cu Canada şi Singapore, observă Thierry Chopin, cercetător asociat la Sciences Po (ECRI) şi London School of Economics (LSE). Astfel de negocieri vor dura ani de zile. „Un acord cu privire la o plecare ordonată este o condiţie prealabilă pentru un viitor parteneriat”, a avertizat marţi negociatorul Comisiei Europene, francezul Michel Barnier.

    sursa: adevărul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.