joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cum să vă îmbrăcați pentru a face sport iarna (P)

    de Special Arad | 14 februarie 2023, 1:55 PM | Advertorial

    0

    (foto: emag.ro)

    Nu există nicio îndoială cu privire la beneficiile exercițiilor fizice. Indiferent dacă sunteți întâmpinați de căldura verii sau de răcoarea iernii, efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi este recomandată de experți și doctori laolaltă.

    Consensul acestei grupări transmite un mesaj clar – indiferent de anotimp, este important să vă ridicați și să faceți mișcare. Pe măsură ce temperaturile scad, s-ar putea să vă treziți petrecând mai mult timp într-o sală de sport sau blocat într-un ciclu de antrenamente acasă. Dar vremea rece nu ar trebui să vă facă să vă simțiți prins în capcană.

    Nu lăsați iarna să vă înghețe antrenamentele în aer liber. Consultați aceste sfaturi pentru a vă îmbrăca pentru exercițiile fizice pe timp rece.

    Ce trebuie să știți înainte de a face mișcare în frig

    Înainte de a vă adăposti de frig cu un hanorac Nike (sau două), este important să acoperiți elementele de bază. Primul dvs. pas ar trebui să fie să verificați prognoza meteo și să vă faceți un plan.

    Zăpada și gerul nu sunt singurele lucruri de care trebuie să fiți conștienți – răcirea vântului este esențială. O rafală de vânt aparent inofensivă poate fi suficientă pentru a pătrunde în hainele dvs. și a îndepărta stratul izolator de aer cald care vă înconjoară corpul.

    Când face răcirea extremă a vântului ca exercițiile fizice în aer liber să fie nesigure, indiferent de câte straturi aveți pe dvs.? În timp ce riscul de degerături este mai mic de 5% atunci când temperatura aerului este mai mare de -15 grade Celsius, acesta crește rapid pe măsură ce răcirea vântului scade. Este nevoie de doar 30 de minute pentru a fi expus la degerături dacă răcirea vântului scade sub -27 grade Celsius. Atunci când temperaturile sunt sub -15 grade Celsius, luați în considerare mai degrabă un antrenament în interior sau să vă înfășurați în câteva pulovere de damă la o plimbare scurtă.

    După ce v-ați asigurat că temperatura vântului nu este prea scăzută, este timpul să vă concentrați pe îmbrăcarea inteligentă. Când vine vorba de exerciții de iarnă în aer liber, să vă îmbrăcați la maxim este o greșeală. Chiar și în frig, exercițiile în aer liber vă vor face să transpirați. Îmbrăcați-vă într-un mod care să vă permită să începeți la cald și să scoateți articolele de îmbrăcăminte după cum este necesar. Pașii de mai jos vă vor ajuta.

    Stratul de bază: Polipropilenă

    Antrenamentul în haine îmbibate în sudoare vă face mai vulnerabil la frig și vă expune temperatura centrală a corpului la riscul de a scădea periculos de mult. Să aveți ca bază un strat de polipropilenă ulterior este o necesitate.

    Polipropilena este cunoscută mai degrabă sub denumirea de țesătură „care elimină umezeala”. Spre deosebire de materiale precum un hanorac Nike din bumbac, care absorb transpirația, polipropilena ajută transpirația să se evapore rapid.

    Nu uitați nici de partea inferioară a corpului. Când este frig afară, luați în considerare posibilitatea de a purta un colant de nailon pe sub pantaloni pentru a vă izola picioarele.

    Strat intermediar: Ventilație

    Acoperiți stratul interior, care stoarce transpirația, cu un alt articol pentru izolare. Purtarea unor straturi cu deschideri ample de ventilație precum un hanorac Nike poate ajuta la reglarea temperaturii corpului pe vreme rece. Optați pentru articole cu fermoare și părți laterale din plasă.

    Evitați țesăturile cum ar fi bluze de damă pe bază de cauciuc sau plastic care nu respiră și împiedică evaporarea transpirației. Țesăturile precum micro fleece și topurile termice reprezintă un strat intermediar solid. Luați în considerare un stil cu guler fals pentru a vă proteja atât trunchiul, cât și gâtul.

    Stratul exterior: Înveliș care protejează împotriva elementelor

    O jachetă sau un hanorac Nike de nailon sau unul din Gore-Tex funcționează bine ca strat superior. Aceste materiale rezistente și respirabile ajută la respingerea vântului și a apei, rămânând în același timp ușoare și perfecte pentru mișcarea în aer liber.

    Accesorii: Protejați-vă extremitățile

    Faceți o listă de verificare rapidă înainte de a ieși din casă: picioarele, capul și urechile, mâinile și ochii și pielea trebuie să fie protejate înainte de a înfrunta elementele.

    Picioare: Renunțați la bumbacul care absoarbe transpirația, care ar putea duce la umezeală, frecare și bășici, și căutați șosete realizate din materiale precum drynamix, care împinge umezeala departe de piele, și mohair, care vă ține picioarele calde. Căutați, de asemenea, pantofi de alergare rezistenți la apă și respirabili, care fac ca noroiul, zăpada și bălțile din timpul iernii să fie mai ușor de gestionat.

    Capul și urechile: Deși mitul conform căruia pierdeți cea mai mare parte a căldurii prin cap a fost spulberat, este totuși esențial să purtați un fes. Căutați ceva pe bază de poliester și elastan pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva vântului. Atunci când este foarte frig, luați în considerare purtarea unei măști de protecție sau înfășurarea unei eșarfe în jurul gurii pentru a vă proteja plămânii de aerul rece.

    Mâinile: Protejați-vă mâinile cu mănuși reflectorizante, care absorb umezeala, care vă mențin mâinile uscate și oferă un plus de siguranță pentru antrenamentele de seară. Dacă faceți exerciții cu muzică, luați în considerare o pereche de mănuși compatibile cu ecranul tactil. În acest fel, nu trebuie să vă scoateți un strat de protecție de fiecare dată când doriți să schimbați o melodie.

    Ochii și pielea: Sfârșitul verii nu înseamnă și sfârșitul soarelui. Chiar și iarna, reflexia razelor UV de pe fulgii proaspăt căzuți poate fi dăunătoare, iar luminozitatea poate fi orbitoare. Împachetați ochelari de soare și aplicați cremă de protecție solară înainte de a ieși.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.