Je ne suis pas Nole, je suis Nola…

  de Lajos Notaros | 7 January 2022, 8:41 AM | Blogul Special Arad

  26

  Sau cine știe…
  FB-ul românesc a explodat la aflarea știrii că marele Novak Djokovic a fost oprit la intrarea în Australia, i s-a retras viza și a fost băgat în carantină.
  Nu toți, dar cei mulți sar în apărarea tenismenului, câștigător de vreo nouă ori al Openului Australiei, motiv pentru care încerca și de această dată să intre în țara în care peste câteva zile va începe primul mare turneu de tenis al anului.
  Despre Nole, așa cum îl alintă deja și FB-ul românesc se știe că este antivaccinist, a și organizat un turneu acum un an și ceva, încălcând recomandările medicale, reușind să se îmbolnăvească și să mai îmbolnăvească și câțiva participanți. E firesc așadar să devină un simbol pentru antivacciniștii din lumea întreagă, fără să mai vorbim de țărișoara noastră în care curentul este susținut de o damă bine și dată naibii, Șoșoacă se numește parcă.
  Revolta nu se încurcă în niște amănunte mai puțin clare, dar cu atât mai evidente cu privire la viza și la certificatul medical ale lui Nole. Oricum, din câte am putut afla până acum, e vorbă de o viză primită de la organizatorii turneului, Tenis Australia, validitatea ei fiind însă condiționată de dovezi medicale avizate și acceptate. Din câte se pare, Nole nu a reușit să prezinte aceste dovezi medicale, drept urmare viza sa a fost anulată, el fiind izolat într-un hotel pentru a intra în carantina regulamentară în astfel de cazuri.

  258624663 329627921834251 7826398574705272663 n
  În această clipă a izbucnit revolta. Unii deja îl vizionau pe Novak ca fiind scânteia care aprinde flacăra protestului universal, alții, uitând că se află în București, au ieșit în public identificându-se în franceză cu sârbul: Je suis Nole, adică „Eu sunt Nole”, trecând peste faptul că această identificare a fost inventată pe stânga – nu pe dreapta antivaccinistă – pentru a se solidariza cu revista de satiră și umor Charlie Hebdo (Je suis Charlie) în urma atentatului realizat de forțe islamiste și nu neapărat împotriva regulilor sanitare menite să curme pandemia. Ci pentru o caricatură care le leza sentimentul religios…

  Cu alte cuvinte Djokovic cel nevaccinat și cel care nu crede în medicină a devenit egal cu revista franțuzească atacată, iar faptul că vrea să intre în Australia fără să satisfacă cererile sanitare foarte stricte ale organizatorilor, o expresie a încălcării libertății umane fără frontiere.
  Sau și mai simplu: ți se cere să te ștergi pe picioare înainte de a intra ca oaspete în casa omului, iar tu te revolți când acesta îți trântește ușa în nas după ce tu refuzi cu obstinație să te ștergi.
  Acest Spartacus modern, cum a fost alintat de cineva apropiat, acest geniu al tenisului, după alții, își cere privilegii, nu drepturi și este mirat că țăranii de australieni, cu predecesori pușcăriași, îi spun drept în față: la noi nu coada învârte câinele!
  Iar noi îi dăm dreptate celui care strigă ca din gură de șarpe, cu cizmele pline de noroi pe picioare, că nu i se dă voie să intre în casa omului.
  Un erou al vremurilor noastre, un bărbat adevărat, unul de al nostru, cu diferența că el are sute de milioane de dolari, iar noi câteva sute de lei.
  În fond cine este Novak Djokovic: un produs al sportului-afacere, inventat în lumea ale cărei reguli acum el le contestă.
  Ce să facem, cum a spus Nadal, cel care s-a cam născut mai aproape de acea lume: Djokovic a luat niște decizii, iar acum suportă consecințele.
  Așa că, dacă doar așa sunt înțeles, da: Je ne suis pas Nole, je suis Nola…oui, E Nola!
  Notă: Bineînțeles, nu acordam atâta importanță capriciilor unei vedete sportive – nu, nu e Spartacus, acela era un sclav care făcea ce i se ordona și nu câștiga milioane – dacă nu vedeam impactul colosal printre antivaxerii noștri care își imaginează că și-au găsit Mântuitorul în Novak Djokovic, alintat Nole.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Desigur,judecand dupa vasta dumneavoastra experienta medicala,experienta castigsta dupa multi ani de garzi si pacienti puteti sa emitezi asemenea afirmatii…Perfect normal intr-o tara in care toti pot sa scrie ce si cum vor…doar ii recomanda ,nu familia,ci experienta..

   --6 voturi
   +1
   -1
   • Subiectul nu are treabă cu experiența mea medicală inexistentă – nici măcar în rolul de pacient – ci cu reglementările administrative – intrarea într-o țară în pandemie – din diferitele țări. Dacă nu știați, nici în România nu poți întra dacă nu ai dovezi că ești vaccinat sau alte dovezi (test) privind starea ta de sănătate. Dacă nu le ai intri în carantină. Asta este…
    Așa că observația DVS trece prin articol, percum acceleratul prin halta Utviniș….

    +8 voturi
    +1
    -1
   • Despre experienta medicala a tenIzmanului, nimic ? Sau ala intre doua meciuri, era mare virusolog cu cercetari publicate in publicatiile de profil din lume ? Ce experienta in domeniul medical poate avea un tenizman care crede in teoriile conspiratiei si in samani !?
    Da, Djokovic e bun la tenis, da in ce priveste parerile sale in domeniul medical au aceiasi valoare ca ale celui numit pe la noi, prostu’ satului.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Dar tu, Ali baba ce experienta medicală ai ?Ai facut ceva cercetare,nu? Vad ca sti ca Novak nu are experienta, dar tu? Macar el e bun la ceva , e cel mai bun in tenis( nu teniz, ca spuneai ca e tenizman, spune mult despre tine ….
     Are voie să aibe propriile convingeri, conspirație sau nu , care e treaba ta …

     --2 voturi
     +1
     -1
  2. Nole nu putea fi invitat la acest turneu daca nu prezenta acele documente medicale…In urma turneului organizat de el la Belgrad si a petrecerii de dupa..el facu Covid..lucru anuntat public..iar aici intra frustrarea mea cand toti sunteti si medici si epidemiologi in spatele unui ecran…Acele documente fiind eliberate si trimise „la verificat”nu cred ca nu ii dadeau dreptul de a participa la turneu…in rest va las sa aprofundati mai bine cum e cu raspimdirea virusului in lume iar anul astept si un studiu facut…de dumneavoastra..in gara la Utvinis,logic

   --8 voturi
   +1
   -1
   • Problema e că despre problemele birocratice din Australia DVS știți exact atâta cât știu și eu. Poate mai puțin.
    Faptul că cei de la graniță nu l-au găsit în regulă este treaba lor. Au luat măsurile care se impun în astfel de cazuri, iar Nole s-a ofticat că e tratat ca oricine, nu ca Spartacus în filme. Pe când dacă era bine intenționat și nu dorea scandal, mergea acum o săptămână, se punea în carantină, se antrena frumos și dacă testul final îl dădea negativ, juca și câștiga în ciuda tuturor celor care îl consideră un jucător de tenis și nu Salvatorul Omenirii.
    Sunt chestii de bun simț, nu de știință medicală…

    +9 voturi
    +1
    -1
  3. În adevărul.ro este amintit faptul că tatăl lui Djokovic l-a comparat pe fiul său cu Spartacus, dar în Kronen Zeitung (https://www.krone.at/2597319) îl asemăiește cu Isus, cel răstignit. Citind cuvintele tatălui la un moment dat Djokovic pare a fi un fel de Che Guevara reîncarnat. Deja atât este de ajuns să-și poată face omul o imagine despre modul cum gândesc tatăl și fiul. Îmi pare rău, până acum l-am respectat pe Nole pentru talentul său de tenismen, dar ca om….. Păcat!

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. Cum se va termina acest ”meci”? Cine va câștiga? Nu știu! Cred însă că omenirea, aflată într-un război cu un inamic invizibil, deja a pierdut (poate nu războiul, ci doar o luptă, și o mulțime de ”soldați”). Îmi amintesc că marele Muhammad Ali nu a vrut să se înroleze în armată și să meargă în Vietnam să lupte împotriva unor oameni care nu i-au făcut nimic. Oare câte vieți a salvat astfel (și datorită exemplului său personal?)? Djokovic cum va intra în istorie? Câte vieți a salvat el? Sau câți au murit datorită exemplului său?

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. ”Tragicomedia” continuă. Conform avocaților săi (citați de BBC) Djokovic a avut (și) în trecutul apropiat Covid, fără a avea simptome. În baza acestei recente infectări (și vindecări) a primit de la organizatorii turneului aprobarea de a participa la turneu. Comentariul meu: sunt țări în care despre fiecare jucător de fotbal din liga a 2-a se află imediat dacă este testat pozitiv. Djokovic a reușit să țină în secret tocmai argumentul cheie care îi poate (?) permite să participe la turneu? Ce bine este să fii bogat! Îți poți permite avocați care să demonstreze joi, că ești bărbat, iar vineri deja, că ești femeie……

   +4 voturi
   +1
   -1
  6. Era mai demult o lozinca.. „Soarele si tenisul intareste organismul”. Nu sint 100% sigur ca era vorba chiar de organism, dar in afara de un cont bancar tare si un talent deosebit (care presupune multa multa munca), bunul simt al alesului natiunii vecine in rol de mintuitor (chiar ieri de pastele lor) a fost pus la grea incercare: a fi sau a nu fi. Nole probabil a crezut ca lumea in Australia e pe dos dar este o eroare din cauza punctului de vedere a celor care nu locuiesc in zona australa. Daca ar fi fost un alt cetatean, nu unul cunoscut si trecut prin soare si tenis, am mai minji partea de comentarii a articolelor cu presupuneri?

   0 voturi
   +1
   -1
  7. Djokovic este unul dintre cei mai buni tenismeni din lume. Acesta este un fapt. Sunt convins că pentru a ajunge la un astfel de nivel de joc a muncit și muncește enorm și acum (mai ales acum, când încetul cu încetul devine și el ”bătrân”…. și vin ”lupii tineri”). Este cunoscut în toată lumea. Sunt convins că familia lui, conaționalii săi, se mândresc cu el (ceea ce este normal). Cel care a ajuns pe ”culmea tenisului” este privit de toți, fiind considerat și un model (exemplu) de urmat. De aici și imensa responsabilitate pe care o are el, dar și toți aceia care sunt VIP-uri. Cine ajunge așa sus însă trebuie să poarte o luptă cu sine, și în afara terenului… să nu uite că este totuși un om, ca toți ceilalți (poate cel mai bun tenismen, dar tot un om), care nu poate avea drepturi suplimentare numai datorită statului său de VIP.. Mă tem că scandalul în care se adâncește parcă cu fiecare zi ce trece, îl va urmări toată viața. În mulți oameni va rămâne impresia (vom vedea luni, dacă a fost doar o impresie și nu un fapt dovedit) că Djokovic a vrut (și vrea) ca să se facă cu el o excepție, ca și cum asupra lui nu ar fi valabile legile țării în care a sosit… Păcat! S-ar putea ca tot ce a clădit el de-a lungul anilor cu o muncă asiduă, să fie umbrită de imaginea unui VIP care încearcă, prin descurcăreală și avocați, să eludeze legea.

   +7 voturi
   +1
   -1
  8. Ce lume de rahat!
   Pizdim toată planeta cu un virus. Apoi o mai pizdim odată cu vaccina care nu imunizează care seamană izbitor cu sticluța cu panaceu a excrocilor din evul mediu.
   După ce am inversat toată normalitatea creînd noua normalitate a restricțiilor hiper super responsabile deschidem dezbateri ca asta cu djokovic.
   Tipic pentru Nola – sofisme de 2 bani.

   --7 voturi
   +1
   -1
  9. Nu mă mir că mulți din România (mai ales în situația existentă în țară și în lume), nu pot înțelege că există totuși țări în care nu merge cu ceea ce suntem noi aici obișnuiți (încă din scutece). Sunt țări unde se respectă legile și nu le poți fenta, nu te poți ”descurca”, nu merge cu „portițele”… Nole ”scuipă în față” poporul australian, care a acceptat restricțiile și, cu responsabilitate, se luptă de doi ani să stăvilească această pandemie. Dar ce poți aștepta de la mulți români, pentru care însăși cuvântul ”responsabilitate” este luat în batjocură?????

   +4 voturi
   +1
   -1
  10. Ati zis ca libertatea lui Nole se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti. La ce anume concret va referiti? Cum poate un om sanatos, testat zilnic, sa puna in pericol libertatea celorlalti??? Apelez la logica de baza nu la subiectivismul fiecaruia ( nivelul acela in care pentru a nu ceda orgoliul personal cineva e in stare sa argumenteze pana n panzele albe)

   --2 voturi
   +1
   -1
   • E foarte simplu, este logica de bază în cazul tuturor bolilor care se transmit prin contact și e de când e lumea, mai ales de când oamenii și-au dat seama de asta.
    Se impun niște reguli de distanțare, de evitare cât se poate a contactelor, fiindcă nimic nu garantează că un om sănătos nu este purtător de agent patogen, în cazul nostru virus. Așadar eu mă conformez nu pentru că sunt bolnav – atunci nu se mai pune problema, fiindcă eu voi fi cel care va cere ajutorul – ci ca să nu te îmbolnăvesc pe tine înainte de toate. Sau, dacă sunt egoist, măcar să nu mă îmbolnăvesc pe mine.
    Dacă nu mă comport astfel, înseamnă că mă cred peste ceilalți, fiu de zeu sau supervedetă care nu are treabă cu ceilalți, cu libertatea lor de a se păstra sănătoși cum cred ei că e bine, ci doar cu grandomania sa. De altfel, în aceste condiții, evenimentele sportive, cele care înseamnă adunări masive de oameni, ar trebui suspendate – cum s-a și încercat – numai că atunci unii ar avea pierderi mari de bănuți.
    Inclusiv supermanul Djokovic.
    E de bun simț asta, nici măcar nu îți trebuie foarte multă logică sau inteligență ca să înțelegi…

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.