joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Cultura underground e pe cale de apariție în Arad! Prima zi a Festivalului FabricArt a demonstrat asta

  de Tomck@t | 12 iulie 2015, 12:00 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  UPDATE: Ieri, Festivalul FabricArt a adus în Fabrica Teba, pe lângă expoziția de artă stradală, un show nocturn oferit de DJ Muh`fucka și rapperii arădeni Chimie și Exile. Sala părăsită a fabricii a prins viață, umplându-se cu câteva sute de tineri.

  Ca să vedeți despre ce vorbim, aruncați o privire peste imaginile de mai jos… apoi, diseară, ne vedem din nou la Teba!

  Festivalul continuă!

   

  Prea mulți ani la rând am așteptat, mulți dintre noi, ăștia tineri mai altfel – și-n același timp la fel – să avem motive să nu mai plecăm în căutarea unor găuri de vierme spațiale de prin alte galaxii, să rămânem dracului în Aradul nostru și să ne simțim la fel de plecați de acasă precum ne-am simți acasă altundeva. Gaura de vierme despre care vorbesc e refugiul în alte orașe mai promițătoare decât prăfuitul nostru Arad, cum ar fi Timi, Cluj sau… cam astea două, colosuri orbitale care ne atrag în străfundul lor necunoscut și atractiv, acolo unde ne place, acolo unde viața de noapte are 365 de zile și arta e la tot pasul, pentru că totul din jur pulsează în ritmul nostru alert și deschis la regenerări… cu orizonturile larg deschise pentru ReGenerația următoare… 

  Fabrica Teba este, indubitabil, revelația anului în cultura underground din Arad, devenind în scurt timp o locație perfectă pentru diferite evenimente care intră în categoria „urban culture”, prin tot ceea ce înseamnă asta: street-art, graffiti, artă contemporană și, desigur, muzică necomercială. Cât se poate de necomercială și dacă se poate, cât mai eclectică. În principiu, cele de bază fiind d’n’b/dubstep cu toate subgenurile și muzica rap/hip-hop.

  Începând cu astăzi, 11 iulie, timp de șase zile, Festivalul FabricArt „va rupe Teba original”, în sensul că îi dă un aspect atât de atractiv, încât e cazul să credem că Aradul ăsta chiar nu e mort… sau cel puțin… e pe cale să fie resuscitat. Un Arad mai viu ca niciodată din punct de vedere (sub)cultural.

  Prima ediție a festivalului propune tinerilor arădeni un eveniment cum era TM-BASE sau Sabotage din orașul vecin, anunțându-se concerte și party-uri cu Chimie & Dj Muh’fucka, DJ SNOW, Cips & Exile, Mi-tzu, Damaja, Sorenson și 2BE… cu un plus de artă stradală și creativitate pe metru pătrat. Ziua vor avea loc workshop-uri, seara: party, powered by Green Island!

  De două săptămâni încoace, organizatorii, mai mulți elevi și studenți artiști din Arad, ajutați de alți artiși veniți chiar din Timișoara sau Cluj, au lucrat din greu să revigoreze o hală uitată de civilizație din fosta fabrică Teba. E de precizat că nu vorbim acum de partea în care s-a organizat recent festivalul „Particles” și în această perioadă se fac proiecții de filme „KineDoc”, ci de partea dinspre strada Mucius Scaevola, intrarea fiind pe poarta mare, roșie, lângă ceva ce seamănă a cabină de portar, caserie părăsită… ceva de genul. Totul este pus la cale de tineri, fără ajutor din partea Centrului Municipal Cultural sau, măcar, cel Județean. Ca să realizeze evenimentul, au avut noroc că li s-a pus la dispoziție Fabrica Teba și au mai reușit să atragă câțiva sponsori, firme micuțe.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.