Criză majoră de sânge la Arad! Centrul de Transfuzii face apel disperat la toți arădenii

  de Raluca Medeleanu | 13 ianuarie 2021, 9:18 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Este o uriaşă criză de sânge la Arad. Numărul donatorilor a scăzut dramatic în timp ce la început de an cererile au crescut. În aceste condiţii la Centrul de Transfuzie s-a apelat la stocul de urgenţă. La sfârşitul anului trecut, înainte de sărbători, la Centrul de Transfuzie din Arad ajungeau zilnic aproximativ 40 de donatori. Acum, numărul lor s-a înjumătăţit.

  Avaria majoră a ajuns și în atenția presei naționale, Pro TV realizând ieri un reportaj despre acest lucru.

  Laura Păcuraru, Director centru de transfuzii: „Din păcate cam aşa stă stocul nostru de sânge pentru judeţul Arad, doar 14 pungi de zero şi doar 4 pungi de zero negativ, în rest A pozitiv, stoc zero, B pozitiv, stoc zero, AB pozitiv doar 4 pungi. Cererea este foarte mare pentru A pozitiv şi cerere pentru B negativ. Am intrat în stocul de urgenţă al Aradului”, a declarat aceasta pentru Pro TV.

  “Aş face apel către toţi arădenii, vă rog frumos să veniţi la donare, pentru că stocul de sânge este aproape de zero”, a mai spus aceasta.

  Reamintim pe această cale că pentru cei care doresc să doneze sânge, însă nu le permite programul de lucru să o facă în timpul săptămânii, există o zi suplimentară dedicată special pentru acest lucru, anume în fiecare lună, ultima sâmbătă din lună, zi în care personalul medical al Centrului de Transfuzii Arad vine la serviciu din timpul liber pentru a asigura necesarul de stoc.

  Nu uitați, donatul de sânge salvează vieți!

  Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:
  – vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  – greutate peste 50Kg
  – puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  – tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  – să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  – femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  – să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  – sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, să treacă 2 luni de când ați fost la stomatolog .

  Mai multe detalii la numărul de telefon 0257 270 597.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.