Parafrazând o lozincă virală… Arădenii au arătat că „Sunt pro Parcul Eminescu / Nu sunt pentru betoane”





Cer mohorât. Zăpadă ce se topește, formând pe jos mâzgă. Apoi ploaie. Arădenii s-au strâns, sâmbătă dimineață, în Parcul Eminescu pentru a-și arăta dezaprobarea totală față de planurile primarului Falcă de a desființa oaza de verdeață din spatele Primăriei – Parcul Eminescu.
„Un pios omagiu”, „Adio, înger drag” sau „Sincere condoleanțe”… sunt câteva dintre mesajele adresate copacilor, pe panglicile funerare legate pe trunchiuri. În mâinile celor prezenți, lozinci precum „Nu parcați pe locul lui Eminescu”, „Cine dă un parc pe o parcare, ori e corupt, ori prost de moare”, „În 2 minute mori fără oxigen. În câte minute mori fără parcare?”, „Salvați natura! Ea nu are nicio vină!”
Pe lângă fireștile sentimente nostalgice și amintirile frumoase pe care fiecare locuitor al orașului le are cu parcul, protestul are la bază argumente solide, incontestabile.
Prof. arhitect Teodor Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Pro Urbe, a dat ca exemplu marile inundații din trecutul orașului și importantul rol pe care l-a avut acest parc în stoparea extinderii lor.
Asociația Peisagiștilor a trimis o scrisoare deschisă către Primărie, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Ministerului Mediului și Ministerului Dezvoltării Regionale, în care s-au prezentat toate legile care sunt încălcate la nivel național și european prin implementarea unei parcări într-un parc istoric.
Rebecca Bedelean, secretarul Asociției Peisagiștilor a spus că „studiile au fost realizate de către specialiști în domeniu, iar Primăria le are din anul 2002 în subordine, le poate consulta oricând. În Parcul Eminescu și Parcul Copiilor sunt aproximativ 400 de exemplare de arbori, unii dintre ei cu vârste peste 150 de ani. Ca exemplu, un tei, la vârsta de 50 de ani, produce aproximativ 300.000 de frunze, ceea ce înseamnă că poate să preia, zilnic, între 4000-5000 de metri cubi de aer, să filtreze aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon și să elimine, în schimb, aproximativ 6-7 kilograme de oxigen. Vă puteți închipui ce ar însemna înlocuirea acestui parc cu o parcare…”. Mai mulți din mulțime, strigând ca răspuns, cuvântul „CANCER”.
La protest au mai luat cuvântul și Sebastian Bulumac, președintele Asociției Alternativa Civică, Cristian Moisescu, fostul primar al Aradului, alpinistul Zsolt Torok și Laurentiu Cladovan, proprietarul Galeriei OldArt, iar printre cei prezenți au putut fi zăriți și Valentin Voicilă (cunoscutul revoluționar arădean), Florin Didilescu (directorul Bibliotecii Județene și președintele Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană”), Ujj Janos (istoric), sau Elisabeta Brittich (artist plastic, membru UAP).
Motivele împotriva desființării parcului au fost variate, iar fiecare dintre cei care au luat cuvântul, le-au susținut cu exemple concrete și raționale, cu toate că, probabil din exces de zel, subiectul parcului a fost lăsat – pe alocuri – deoparte, unii aducând în discuție anumite aspecte administrative (chiar politice, având în vedere infuzia de personaje dornice să-și arate „Nu”-ul chiar pe treptele monumentului din Parcul Eminescu… doar sunt și ei arădeni, nu-i așa?) în afara subiectului, cum ar fi demolarea stadionului UTA, inestetica pistei de biciclete, inutilitatea pasarelei de peste Mureș… și chiar… Charlie Hebdo (!)… subiect care ne-a sugerat și titlul acestor rânduri.
UPDATE 1
După mitingul de sâmbătă dimineața, Gheorghe Falcă a remis un comunicat în care insistă să spună că arădenii sunt dezinformați. Vă redăm mai jos textul scris de Falcă:
„Primăria Municipiului Arad a luat la cunoștiință opiniile exprimate de participanții la mitingul organizat în această dimineață în Parcul Eminescu. Este în interesul public ca fiecare cetățean să-și formeze opiniile informat în mod corect. Îi asigurăm pe toți arădenii că intenția administrației nu este de a desființa vreun parc existent. Așa cum, în urmă cu peste 100 de ani, edilii vremii au gândit amenajarea parcului pe malul Mureșului pentru a oferi orașului un plus de frumusețe, considerăm că astăzi este necesară reabilitarea acestui parc și a zonei falezei Mureșului, pentru a-i pune în valoare întregul potențial și a reda arădenilor din secolul XXI un spațiu de promenadă și recreere în acord cu timpurile.
Ideea pe care Primăria a prezentat-o public în luna decembrie și care a fost lansată ca temă de studiu pentru specialiști, nu are ca obiect schimbarea funcțiunii de parc a zonei. Soluția pe care o propunem este inovativă pentru România dar este folosită cu succes în alte orașe ale Europei și ale lumii. Aceasta ar consta în ridicarea parcului Eminescu pe o structură la cota Bulevard V.Milea – dig Mureș. Parcul s-ar reamenaja la noua cotă, inclusiv cu măsuri de protejare a arborilor seculari valoroși, iar la nivelul inferior s-ar crea suplimentar un spațiu care poate fi folosit pentru amenajarea de locuri de parcare sub parc.
« Este regretabil faptul că din nou arădenii sunt dezinformați. Constatăm că sunt aceleași persoane care ne-au acuzat că vrem să distrugem Parcul Copiilor și teii de pe bulevard, care s-au opus proiectului unui nou pod peste Mureș. Nu i-am văzut însă niciodată să reclame interesele arădenilor când a fost vorba de pasajele de pe centură, de blocarea transferului Cetății sau de alte datorii ale Guvernului față de Arad. Dezbaterea publică va fi lansată de îndată ce vom avea disponibile datele concrete privind soluțiile tehnice și costurile de realizare ale unui asemenea proiect. Dorim să invităm cât mai mulți specialiști din domeniul urbanismului să intre în această dezbatere. Spre deosebire de alții în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administrație care s-a preocupat în mod real de creșterea calității spațiilor verzi și de amenajarea de noi parcuri »”, a declarat dl.Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad.
UPDATE 2
Imediat după comunicatul lui Falcă, Claudiu Cristea, liderul Mișcării Arădene, a revenit cu un alt comunicat, în care face o enumerare a tot ceea ce a distrus primarul Falcă în cei zece ani de primar al municipiului Arad.
Iată mai jos textul trimis de Cristea:
„Citesc comunicatul lui Falcă și nu-mi vine să cred. Ia auzi: «în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administrație care s-a preocupat în mod real de creșterea calității spațiilor verzi și de amenajarea de noi parcuri»
Poftim? Cât de nesimțit trebuie să fii să spui asta după ce: Ai distrus 75% din Parcul Pădurice • Ai demolat 4 stadioane • Ai betonat micile scuaruri (vezi piața Sârbească) • Ai distrus ștrandul • Ai poluat malul Mureșului cu acel pod supra-dimensionat, ilegal amplasat – arădenii au pierdut prin asta cea mai frumoasă belvedere a Mureșului • Ai distrus spațiile verzi dintre blocuri, amenajate de locatari, făcând parcări sub ferestrele oamenilor (vezi bl. X2) • Ai înlocuit frumoasele rondouri de flori de la Podgoria cu pietre • Ai lăsat Parcul Copiiilor în paragină după ce ai eșuat în încercarea de a-l distruge • Ai tăiat pomi, ai degradat spații verzi • Ai desființat spații verzi ca să faci parcări inutile (liceul Pedagogic, ieșirea spre Zădăreni) • Ai lăsat în paragină malurile Mureșului și lacului Pădurice • Ai promovat proiecte care distrug natura: fântâna arteziană, parcare în parcul Eminescu.
Pot continua la nesfârșit pentru că sunt 10 ani de ură la adresa a tot ceea ce e verde în Arad. Rușine!” – Claudiu Cristea | Mișcarea Arădeană
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)