joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Crima din martie”! Cum au fost „uciși” peste 800 de arădeni din cauza unor simple formalități

    de Mihai Todoca | 8 aprilie 2019, 11:41 AM | Știri Arad | Topic special

    0

    Aproape o mie de afaceri arădene (PFA-uri și II-uri) au fost radiate din oficiu în luna martie ca urmare a legii 182/2016. Bineînțeles că dintre acestea au fost și unele care nu mai aveau nici o activitate, iar patronii oricum asta așteptau, dar nu despre asta vorbim. Vorbim despre indiferența crasă a instituțiilor statului care ar trebui să se afle în slujba cetățenilor și nu invers.

    Dar ce se întâmplă atunci când un patron arădean, un mic întreprinzător, nici nu a știut despre legea respectivă și s-a trezit cu un telefon de la un client care i-a spus că nu poate să îi plătească factura deoarece firma care a emis-o apare ca fiind radiată? Acesta este cazul și lui Claudiu A. , un patron de II care s-a trezit peste noapte cu firma radiată. Sigur, în lipsa unui jurist, era obligatoriu ca el să se intereseze de aceste lucruri, la fel ca și contabila acestuia, însă mergem puțin mai departe cu raționamentul și întrebăm: așa cum toate instituțiile statului știu să îți trimită notificări peste notificări (poștă, mail, mesaj pe telefon) atunci când vine vorba de plata taxelor, oare de ce nu a reușit Registrul Comerțului să trimită o notificare către mii de oameni care din puținul lor au reușit să își înființeze un PFA sau un II? De ce atâta lipsă de interes pentru micii afaceriști din România?

    Am mers mai departe și am întrebat la Registrul Comerțului câte firme au fost radiate în luna martie, din oficiu. Răspunsul a fost: 197 II și 667 de PFA-uri. Mai exact 864 de arădeni au pus lacătul pe firme. Ne întrebăm câți vor mai avea puterea financiară să revină.

    Claudiu dorește să meargă mai departe cu firma, nu dorește să o închidă, însă orice demersuri va face îl vor costa bani și timp. Și toate acestea le va plăti din banii lui. Toate acestea pentru că sistemul birocratic funcționează într-un mod incredibil de defectuos și într-un singur sens.

    Nu ai plătit curentul, gazul, netul, cablul, impozitul, dările, taxele? Sigur găsești ceva în poștă care să te tragă de mânecă insistent care îți va aduce aminte ca nu cumva să nu uiți să plătești! Alții merg mai departe și îți trimit mesaje pe telefon că într-o săptămână se va apropia termenul în care va trebui să plătești ceva ce oricum o faci lună de lună.

    În ce situații sunt puși cei care s-au trezit cu firmele radiate? Alte acte, alte drumuri, alte taxe de deschidere a noii firme… deci, ca să spunem pe șleau: alți bani la buget.

     

    Patronatul Presei din România – ROMEDIA – consideră că decizia Registrului Comerțului de a radia din oficiu mii de PFA-uri și II-uri a fost una  „abuzivă”,așa cum se arată într-un comunicat publicat de mai multe ziare digitale.

    Vă prezentăm în continuare textul integral al comunicatului:

    „În data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate era mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare, respectiv cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru PFA-uri, și cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru întreprinderile individuale.

    Patronatul Presei din Romania – ROMEDIA – acuză Registrul Comerțului că a radiat din oficiu mii de de persoane fizice autorizate și de întreprinderi individuale. Motivele pentru această măsură sunt strict birocratice, iar consecințele sunt devastatoare: aruncă în aer mii de locuri de muncă, sistează derularea contractelor, proiectele cu fonduri europene aflate în derulare sunt sistate (banii trebuie returnaţi), iar cei care urmează să semneze contracte de finanţare europeană nu o mai pot face, nu se mai poate recupera TVA-ul etc.

    Considerăm această măsură abuzivă, fiind aplicată fără a se comunica o notificare în acest sens, și mai mult decât atât, aceste entități au funcționat în mod legal, în baza certificatelor de autorizare a activităților pe care le-au desfășurat, emise de Oficiul Registrului Comerțului, astfel cum se precizează în OUG 44/2008 «înainte de începerea activității economice orice activitate economică desfășurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată și autorizată».

    În altă ordine de idei, în situația firmelor care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune etc. nu sunt radiate din registru, iar pfa-urile și întreprinderile individuale au fost radiate, deși funcționau în mod legal, doar datorită faptului că legislația actuală limitează clasele de activitate.

    Luând în considerare că persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, alături de celelalte firme românești sunt printre cei mai reprezentativi contributori la bugetul de stat, Guvernul ar trebui să acorde anumite avantaje, facilităţi, stimulente etc. și nicidecum printr-o lege aberantă să le radieze. Pentru că este vorba de mii de oameni ale căror activităţi vor fi falimentate, de instanțele de judecată care vor fi încărcate cu dosare, solicităm de urgenţă Guvernului o prevedere derogatorie, pentru a corecta consecinţele nefaste ale aplicării Legii 182/2016”.

    Untitled

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.