Costel Pătrășcan și „aiurelile” care transmit un adevăr profund





„Există două categorii de public, cel care râde și are simțul umorului și cel care se supără și spun eu că a înțeles” – e de părere Costel Pătrășcan, caricaturistul care face lumea un loc mai simpatic pentru trăit, în cei deja 34 ani de activitate. Miercuri seara, la invitația Europe Direct Arad, el a organizat o expoziție cu tematică socială în contextul european și nu numai, prezentând într-un mod aparte specificul nostru, al românilor de pretutindeni.
Costel Pătrășcan locuiește la Brăila, dar a colaborat de-a lungul timpului cu reviste și ziare de renume precum Cațavencii, Adevărul, Evenimentul Zilei și multe altele. Are publicate și albume în care și-a adunat creațiile, cel mai nou publicat fiind „UE: Uniunea Europeană și România prin desene”, care a fost pus spre vânzare și în cadrul expoziției de la Arad intitulată „EU desenez. Să vorbim despre Europa”.
Așa cum observa și regretatul Alex Ștefănescu, umorul care reiese din caricaturile realizate de Pătrășcan este, în esență, unul care aduce voie bună, chiar dacă în substrat regăsim o ironie fină, chiar sarcasm față de toate metehnele politicienilor, cât și a oamenilor de rând din societatea românească (și nu numai): indolență, diletantism, corupție, ignoranță, lene, trufie, alcoolism, infidelitate ș.a.
„Pe Costel Pătrășcan îl admir de multă vreme, înainte de a-l cunoaște. I-am văzut desenele, care întotdeauna m-au făcut să râd, dar un râz luminos, nu batjocoritor. El are un mod prietenos de-a râde. Face exact ceea ce îmi doresc și eu să fac: să râd de ceva, nu de cineva. Oamenii să fie alături de mine, împreună să ne amuzăm pe seama a ceva. Mai îmi place la el talentul grafic. Oamenii sunt simpatici chiar dacă nu e vorba de o idee umoristică. Te uiți la figurile făcute de el și îți vine să râzi cu simpatie. În afară de asta, mai îmi place talentul lui literar. Știe să folosească resursele secrete ale cuvintelor românești, să le caute un al doilea sens, cu totul neașteptat, și prin asta ar merita să fie și membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Uniunii Scriitorilor. Are și competență scriitoricească, de multe ori face aluzii la Bacovia, Eminescu, la Nichita Stănescu, în desenele lui. Este nerecunoscut de critica de specialitate așa cum ar merita, datorită împrejurării nefavorabile că nu locuiește la București, unde un artist este privilegiat.
Dar cei care iubesc cu adevărat desenul, caricatura, l-au remarcat. Există o bursă a valorilor care nu este aceea oficială. Nu întâmplător, conducători de publicații îi cer colaborarea, nu întâmplător oameni ca mine îi trimit mesaje pline de admirație. Chiar astăzi am văzut cu câtă simpatie râde publicul atunci când vede caricaturi de-ale lui. Marea greșeală a lui Costel Pătrășcan, care cred că îl face indezirabil printre alți caricaturiști este că el chiar este caricaturist, chiar are umor, chiar este inteligent, ceea ce enervează pe toată lumea” – este mesajul regretatului critic și istoric literar Alex Ștefănescu, care a murit în februarie, dar ale cărui vorbe au putut fi ascultate într-un video proiectat la expoziția de miercuri seara de la Arad.
„Important este să lucrăm și să transmitem mesaje corecte”
Dar dincolo de ceea ce ne prezintă în desenele sale, cum simte Pătrășcan că este relația dintre români și UE, unde e înclinată balanța în ceea ce privește preferințele, toleranța, ba chiar admirația, și cât de multe sunt, de fapt, vocile care se revoltă gălăgios împotriva uniunii? Sunt întrebări pe care i le-am adresat la finalul expoziției și am descoperit un Costel Pătrășcan optimist, care simte că viitorul nu-i chiar așa de negru:
„Mă uitam pe barometrul acela cu gradul de încredere. România, fără discuție, e una dintre țările care este de acord, gradul de încredere față de Uniunea Europeană este destul de mare. E adevărat că în perioada de pandemie… crizele nu au făcut bine, întotdeauna e așa, lucrurile mai puțin favorabile sunt un generator pentru frustrările fiecăruia dintre noi. Știm lucrul acesta. Important este să lucrăm și să transmitem mesaje corecte, fiindcă oamenii asta așteaptă. Eu zic că asta este calea. Oamenii așteaptă sinceritate din ambele părți, să fie o comunicare corectă. Eu cred că fac ceea ce trebuie să fac, zic eu, prin caricatură, pentru că mesajele sunt mai ușor de digerat și poate mai pe înțeles. Uniunea Europeană este o instituție puternică, mare, dar care de multe ori ai sentimentul că e o instituție rigidă, ca să zic așa. Iar caricatura reușește să transmită o cheie prietenoasă, amuzantă, pentru mesaje care altfel sunt mai greu de priceput de publicul larg. Cam despre asta este vorba și asta îmi doresc să reușesc. Voi face anul acesta încă un album cu cei de la Comisia Europeană, un calendar, sper să iasă bine pentru toți”, ne-a spus caricaturistul.
Observând că printre desenele sale a fost abordată și tema „fake news”, l-am întrebat cum consideră că se poate preveni fenomenul. Costel Pătrășcan este de părere că este foarte important ca cei din mass media să depună eforturi pentru a transmite mesaje corecte și consideră inclusiv caricatura ca un mediu propice pentru asta.
„E o problemă destul de mare. De multe ori, sentimentul e că cei care le produc sunt cu un pas înainte. Și sunt. Pentru că asta așa e întotdeauna. Așa a funcționat toată istoria noastră, cu lucrurile negative. Dar eu zic că dacă depunem eforturi în sensul ăsta, reușim să transmitem și mesaje corecte. Eu am colaborat cu mai toată presa națională (tipărită, n.red.). Acum mai puțin, pentru că nu mai sunt, dar acum e zona de online, am colaborări și acolo cu diferite instituții. Dar întotdeauna am ținut să am statutul de freelancer pentru că pentru mine libertatea de exprimare este foarte importantă. Important e să spui ceea ce trebuie să spui. Dar întotdeauna, orice colaborare am avut-o cu ziarele naționale – am avut și o pagină întreagă în Evenimentul Zilei – întotdeauna eu am ales temele, sunt răspunzător pentru ceea ce fac. Nu sunt un om la care i se dă o temă și lucrează pe tema asta. Nu e o aroganță, e chiar un adevăr. În caricatură nu pot să fac lucruri elogioase. Asta e rolul caricaturii”, a spus Costel Pătrășcan.
Expoziția „EU desenez. Să vorbim despre Europa”, cu cele 25 caricaturi expuse la etajul I al Atrium Mall, poate fi vizitată gratuit până pe data de 30 octombrie.
Comentariile portalului
Poate ii explica Piticul Pinocchio.
Opinia mea e ca acel text poate fi considerat adevarat poem doar de iubitorii acesti gen de voma literara si acestia cu toate ca nu sunt putini sunt totusi minoritari (...)
Ce fapte mărețe au descoperit, de ce nu se ating de politicieni care fac zilnic trafic de influenta pentru a și face cale spre alegeri, șefi de instituț (...)