vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Contractul dintre Primăria Arad și firma de salubrizare RER se topește în meandrele Justiției

    de Ovidiu Balint | 16 martie 2018, 11:52 AM | Investigaţii | Topic special

    7

    Topirea zăpezii a scos la iveală un contract „beton” (foto: Special Arad)

    Drumurile municipiului Arad au doi administratori: unul plătește, iar celălalt încasează amenzile

    Primisem un pont: mergeţi şi cercetaţi ce se întâmplă cu procesul intentat de Prefectura judeţului Arad împotriva Consiliului Local Municipal Arad, privitor la contractul pentru salubrizarea stradală şi deszăpezirea străzilor în municipiul Arad. Ce poate fi spectaculos în contractul ăla, ne-am întrebat? Banii!, a picat răspunsul din cer, ca o ninsoare care ar lua prin surprindere orice administraţie care se respectă.

    Ne-am luat răbdare prin buzunare şi ne-am pus pe studiat dosarul cu nr.5698/108/2017. Chestii juridice, plictisitoare… De exemplu, Prefectura Arad chema în judecată Consiliul Local Municipal Arad pentru anularea a două hotărâri, aprobate în 2017, cu numerele 200 şi 240, care prevedeau încheierea unor contracte cu o societate comercială pentru servicii de salubrizare şi deszăpeziri în municipiul Arad. Cu mâna la gură, în timp ce căscam, am citit că Prefectura Arad considera că hotărârile au fost adoptate „cu eludarea dispoziţiilor art 45 din legea 215 din 2001”. Fiindcă deja ne împleticim limba printre articole de lege, am dedus că Prefectura suţine că în Consiliul Local Municipal Arad s-au aprobat hotărâri care încalcă prevederi privind patrimoniul local. Acuma intrăm puţin în jocul juridic şi vă spunem că astfel de hotărâri, care privesc patrimoniul local, se aprobă cu două treimi din totalul consilierilor locali, şi nu prin votul a două treimi dintre consilierii prezenţi, aşa cum s-a întâmplat în cele două hotărâri ale CLM Arad.

    Tot plictisitor, nu? Doar că totul a devenit interesant după ce am confruntat nişte date calendaristice.

    De pildă, în aceeaşi lună octombrie a anului 2017 se şi încheie contractul dintre Primăria Arad şi SC RER Ecologic Service Oradea SA, se şi lansează un „program de măsuri pentru pregătirea şi acţiunea operativă în cazul activităţii de deszăpezire în iarna 2017-2018”, dar şi porneşte acţiunea judiciară a Prefecturii împotriva Primăriei.

    Ia citiţi cum arăta un „program de măsuri” cu care se lăuda în presă chiar Primăria Aradului:

    “Operatorul specializat S.C. RER Ecologic Service Oradea S.A a transmis  Primăriei Municipiului Arad Programul de măsuri pentru pregătirea şi acţiunea operativă în cazul activităţii de deszăpezire în iarna 2017-2018.

    Intervenţiile operatorului specializat se vor axa pe combaterea formării poleiului, neutralizarea acestuia, spargerea gheţii, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţiune, asigurarea scurgerii apelor rezultate din topirea zăpezii. Convocarea personalului necesar se va face în 1 oră de la alertarea primită de la Comandamentul de deszăpezire sau după autosesizare.

    Prima acţiune este programată în perioada 17.10.2017 – 15.03.2018, când vor fi amplasate recipiente cu sare la podurile din municipiu.

    Utilajele folosite de operatorul specializat la acţiune sunt următoarele: Autocisternă pentru clorură de calciu lichidă şi cu plug (1 buc.); Autospeciale cu plug şi împrăştiat material antiderapant solid (10 buc.); Autocamionetă pentru aprovizionare lăzi cu material antiderapant (1 buc.); Încărcătoare frontale (3 buc.); Utilaje transport zăpadă (5 buc.).

    În funcţie de cantitatea de zăpadă ce se impune a fi transportată  se vor închiria suplimentar utilaje pentru încărcatul mecanic şi transportul acesteia.

    Pentru desfăşurarea în bune condiţii a acţiunilor de combatere a poleiului şi deszăpezire, societatea are deja în stoc materialele necesare conform contractului: 600 t sare, 10 t sol clorură de calciu şi 30 t nisip.”

    Așadar, citiți și asta: Deci… Falcă, zăpada, materialul antiderapant și clorura de calciu

    Acuma, nu vrem să fim răutăcioşi, dar dumneavoastră aţi văzut recipient cu sare la podurile din municipiu?

    Restul “programului” nu-l mai analizăm, fiindcă ne umflă râsul, ca foşti mici chimişti. Adică sare nu este şi clorura de calciu? Pentru micii bucătari, vă putem spune că bănuim faptul că Primăria se referea la clorura de sodiu, ca şi sare. Pentru Primărie putem spune că clorura de calciu este tot o sare. Dar, să revenim la cele lumeşti printre cele juridice. Valoarea contractului a fost stabilită, până în decembrie 2017 la o valoare de 10.048.380 lei, la care se adaugă o valoare a TVA de 1.909.192 lei, iar până la finalul lunii martie a anului 2018 valoarea putea urca până la 13.397.840 lei, cu un plus de TVA, în valoare de 2.545.589 lei. Mai pe scurt, contractul Primăriei cu respectiva firmă era de circa 3,5 milioane euro! Pentru o perioadă de 6 luni de zile.

    Deocamdată nici nouă nu ne-a mirosit a fum de scandal. Dar, ce să vedeţi? A nins! În februarie! Ce scroafă şi iarna asta! După ce s-a-ngrăşat cât o toamnă târzie a scăpat spre noi o ninsoare de cinci zile, care să strice un contract perfect. Nu mai preluăm toate ştirile din perioada ninsorilor, nu vă mai amintim că oraşul Arad era blocat din cauza zăpezii care nu era curăţată. Dar vă redăm comunicatul Primăriei din acea perioadă:„Având în vedere căderile de zăpadă înregistrate luni, 26 februarie, utilajele operatorului de salubritate responsabil cu punerea în aplicare a Programului de deszăpezire a oraşului, S.C.RER Vest SA Oradea a acţionat în jurul orei 17.00 cu 5 utilaje specializate pentru a împrăştia material antiderapant. S-a acționat pe prioritate 0 şi 1, respectiv pe arterele principale, căile de acces în oraş, poduri, pieţe şi staţii. Intervenţiile au continuat pe tot parcursul nopţii, când s-a intervenit şi pe prioritatea 2 (străzile asfaltate cu acces spre locuinţe). Având în vedere faptul că precipitaţiile au continuat, stratul de zăpada acumulat pe carosabil a ajuns la 5 cm, astfel că operatorul de salubritate a intrat într-o nouă fază a planului de intervenţie.”

    Ce comunicat frumos!

    Numai că Poliţia Rutieră Arad a amendat firma RER Ecologic Service SA cu o sumă care depăşeşte 20.000 lei, de trei ori, pentru faptul că nu a respectat legea.

    Ei, şi acum ne-am trezit din plictiseală! În baza cărei legi a amendat Poliţia Rutieră firma care ar fi trebuit să efectueze deszăpezirea? În baza legii privind circulaţia rutieră, care spune că administratorul drumului este responsabil pentru orice se întâmplă pe acel drum. De la gropile care pot periclita circulaţia şi până la zăpada care nu este curăţată la timp. Subliniem faptul că administratorul drumului răpunde pentru orice se întâmplă pe drumul respectiv. În cazul nostru, Primăria municipiului Arad, prin Consiliul Local Municipal Arad.

    Mai mult, contractul cu Primăria prevedea penalizări în valoare de 1% pe lună, în cazul unor servicii neexecutate. Care lună? Fiindcă respectivul contract este făcut pe întreaga perioadă, el fiind şi provizoriu. Octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie…? Nimeni nu ştie!

    Urmează o întrebare logică: în ce calitate a fost amendată firma SC RER Ecologic Service SA? Păi, ne-a răspuns şeful Poliţiei Rutiere Arad, comisarul –şef Dorin Goilean: în calitate de administrator al drumului, conform contractului cu Primăria municipiului Arad.

    Am aşteptat să treacă şi termenul legal al unei eventuale contestări a amenzilor. Nu s-a depus nici o contestaţie. Adică, firma şi-a recunoscut calitatea de administrator al drumului, calitate conferită probabil prin intermediul contractului cu Primăria Arad (CLM Arad), prin care i se transfera această calitate.

    Bun. Doar că Prefectura judeţului Arad pierde procesul cu Primăria municipiului Arad, la Tribunalul Arad.

    De ce? Pe motiv că Primăria Arad a susţinut în instanţă că prin contractul cu RER Ecologic Service SA au fost concesionate doar serviciile de salubrizare şi deszăpezire, nu şi administrarea drumurilor, deoarece atunci ar fi avut nevoie de exprimarea voturilor a două treimi din totalul consilierilor municipali, fiind vorba despre transferarea administrării patrimoniului. Adică în faţa instanţei de judecată Primăria este administrator, dar când se primesc amenzi administratorul este firma de salubrizare. Interesant!

    Prefectura a atacat în recurs, la Curtea de Apel Timişoara, sentinţa Tribunalului Arad care, prin decizia judecătorului Caius Lăzărescu, a dat dreptate Primăriei Arad. Dacă ţinem cont de „clasamentul adevărului” şi golaverajul din campionatul  pe care primarul Aradului îl conduce detaşat atunci când joacă în deplasare la Curtea de Apel Timişoara, nu mizăm pe o sentinţă favorabilă Prefecturii Arad. Ceea ce înseamnă că vom rămâne în următoarea poziţie de şah mat: Primăria Arad este administratorul drumurilor în faţa instanţelor de judecată, firma de salubrizare este administratorul drumurilor arădene în faţa organelor de poliţie, zăpada a rămas pe drumurile arădene, amenzile au fost aplicate, banii au fost plătiţi, fără penalizări fiindcă firma a fost lăudată în calitate de administrator al drumurilor tocmai de către administratorul drumurilor arădene, respectiv Primăria Arad.

    Credem că putem decreta contractul dintre Pimăria Arad şi SC RER Ecologic Service SA ca fiind singurul act civil din lume care a dat şah mat legislaţiei în baza căreia a fost întocmit! E o performanţă!

    Citește și: Sfidarea supremă a DNA și a legilor române în Consiliul Local Arad! Falcă face orice pentru 3 milioane de euro!

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Prefectura trebuia sa solicite in instanta rezolutiunea contractului. Sanctiunea de 1% pe luna este nefunctionala si pe de alta parte, in ideea in care contractele se executa de buna-credinta, se poate vedea ca executantul nu si-a executat partea sa de obligatii, ceea ce ar trebui sa aiba ca consecinta rezolutiunea contractului.
      In caz ca instanta ar dispune rezolutiunea contractului, partile ar trebui sa revina la situatia anterioara contractarii, adica executantul ar trebui sa returneze intreaga valoare a contractului.
      Distinctiile terminologice si procedurale care fac ca actiunea prefecturii sa fie respinse nu implica judecarea fondului care poate fi solutionata printr-o noua cerere de chemare in judecata, de data asta impotriva ambilor asa zisi administratori: primaria arad si rer oradea.
      Exista suficiente elemente care sa poata proba in fata instantei ca operatorul nu si-a executat partea din contract si ca suma platita de primarie este o plata nedatorata.
      Intrebarea ar fi ce se va intampla cu comisioanele platite si primite deja din contract in cazul in care contractul se desfiinteaza ca si cum nu ar fi existat? Cred ca tocmai aceste comisione sunt liantul care face ca procesele astea sa fie gresit indreptate, subtire motivate si cu capete de cerere debile.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Din nou o „afacere” marca falcă, olteanul de le Brad. Iar madam Covesi priveste în altă parte.
      În loc să păstorească interesele comunității, El, binefăcătorul Aradului, își pune semnătura doar pe contracte cu bani mulți, prin care se livrează „nimic”, sau, se livrează o calitate îndoielnică a lucrărilor asumate.
      Și așa a ajuns El să se îmbăieze în spumante Dom Perignon la zilele lui de naștere.
      În același timp Aradul este jogos și fațadele clădirilor istorice se huluie pe trecători, străzile sunt inundate și la o ploicică jalnică, iar nouă ni se explică „de ce nu” … tip explicația cu „clorura de calciu”.

      Huooooooo falcă!

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Dl Falca este o nulitate. Din punct de vedere politic si din punct de vedere uman. Stereotipul politicianului arogant. Incompetent desavarsit. Incapabil sa gestioneze situatiile care nu-l avantajeaza, reactioneaza cu ostilitate atunci cand este criticat. Nu are inteligenta necesara sa rezolve problemele reale, prefera sa manipuleze electoratul pentru a castiga capital politic. Un electorat de proasta calitate, lipsit de educatie sau responsabilitate. Orice iesire in presa este lipsita total de continut. In loc sa gaseasca solutii, el cauta vinovati. E si normal ca acest om sa traiasca in sistemul bugetar. Intr-o companie privata ar fi eliminat rapid. Gheorghe Falca, primar al Aradului din 2004. 14 ani de aroganta si prostie. Un produs al clasei politice.

        +5 voturi
        +1
        -1
    3. Urmează inaugurarea pasajului peste linia CFR Curtici. O să vedem pe 21 martie psd( caprar) și pnl (falca) ținându-se de mână și inaugurand marea realizare? Nu, pentru că realizarea nu va fi realizată (de către gigantul tehnodomus) pentru că falca :psd nu dă banii! Dacă se dovedește că banii au fost va fi de vină soluția tehnică și psd care a întârziat lucrările cumva. „Urmează” a se înțelege că va fi gata odată și odată dar sigur nu peste 3 zile. Fu Gogule!

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Poate că judecătorul Caius Lăzărescu credea că-i vorba de strada T. Moșoiu, pe unde a condus el beat. Ca să-l scape atunci de pedeapsă, Primăria Arad a comunicat că acea stradă nu-i drum public. Prin consecință, acum nu trebuia nici deszăpezită. În ce-l privește pe Falcă: îi merge, dom-le, îi merge!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.