duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Mega-dosarul de contrabandă „Mladin, Mambo, Copil & Co.” pare dispărut în fum. Numele sonore din Poliție s-au „evaporat”…

    de Ioana Costaș | 26 iulie 2023, 2:41 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

    4

    Nu mai puțin de 157 de percheziții au fost efectuate în 13 iulie 2021, la Arad -și alte opt județe-, procurorii DIICOT – Structura Centrală având în vizor o grupare infracțională organizată care făcea trafic cu țigări de contrabandă. A fost o mega-acțiune a celor de la DIICOT împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Române, IPJ Arad fiind lăsat pe dinafară. Se vorbea atunci că Aradul este hub-ul contrabandei cu țigări, că polițiști din poliția arădeană ar urma să cadă în urma descinderilor, pe lângă nume sonore ale unor oameni de afaceri din municipiu și județ despre care DIICOT bănuia că se ocupă cu traficul.

    După doi ani de la efectuarea perchezițiilor niciun polițist arădean nu a „căzut”, iar dintre cele 117 persoane fizice și juridice puse sub acuzare de DIICOT – Structura Centrală, față de 29 s-a dispus clasarea pentru diverse infracțiuni, cum ar fi constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat (în varianta normativă a aderării) și contrabandă. Evident, dosarul nu a fost trimisă la judecată, el fiind încă în faza de urmărire penală.

    Ce precizări a făcut DIICOT-Structura Centrală, pentru Special Arad în dosarul de contrabandă

    DIICOT – Structura Centrală a răspuns, în urma trimiterii unei solicitări din partea redacției Special Arad, întrebărilor adresate în legătură cu acest dosar.

    Astfel, am aflat că în sarcina celor 117 suspecți (din care 17 persoane juridice) s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată, dar că ulterior s-a dispus clasarea față de mai multe persoane, dintre care una juridică.

    „Cu privire la o persoană juridică, suspectă în cauză, s-a dispus clasarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată si spălare a banilor în formă continuată”, a transmis DIICOT – Structura Centrală.

    În cadrul aceluiași răspuns, s-a mai arătat că „cu privire la patru suspecți, s-a dispus clasarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat (în varianta normativă a aderării), iar cu privire la alți 24 de suspecți s-a dispus clasarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă”.

    Întrebat despre prejudiciul produs și numărul pachetelor de țigări de contrabandă cumpărate/vândute de grupare, DIICOT – Structura Centrală a transmis că „întrucât cauza nu a fost definitivată, nu putem preciza valoarea totală și nici numărul de pachete de țigarete, care fac obiectul material al infracțiunii de contrabandă”.

    La momentul perchezițiilor, DIICOT, care descinsese la domiciliile unor cunoscuți oameni de afaceri din județul Arad – cum ar fi Gheorghe Costea zis „Mambo” – și la firmele acestora de transport, au instituit măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale.

    Procurorii DIICOT susțin că gruparea infracțională a fost constituită în anul 2017, pe raza municipiului Arad și că din ea făceau parte aproximativ 100 de persoane.

    „În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

    Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

    O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline. La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane”, a transmis DIICOT – la momentul perchezițiilor – prin intermediul unui comunicat de presă.

    Din contrabanda cu țigări nu a mai rămas mare lucru

    După audieri, parte dintre persoane au fost prezentate judecătorilor de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, la solicitarea DIICOT Structura Centrală. A fost vorba, la acea dată, despre: Crișan Constantin Doru, Macovei Nicoleta Mădălina, Otlăcan Sebastian Ioan, Bocan Emilian, Costea Gheorghe Marius zis ”Mambo”, Creț Darius, Toncian Dan zis ”Jokeru”, Bellegia Leonardo, Ganea Alin, Cruț Ioan, Tamaș Arpad, Orban Ferenc Roland, Ivan Ciprian Traian, Palaghiță Vasile și Lipot Laurențiu.

    Doar pe numele a trei din lotul de 15 persoane au fost dispuse măsuri preventive. Costea Gheorghe Marius zis „Mambo”, Macovei Nicoleta și Crișan Constantin Doru au fost plasați sub măsura controlului judiciar de Tribunalul București, restul persoanelor fiind lăsate să plece acasă. Tot sub măsura preventivă a controlului judiciar au fost plasați și Găvruță Dorel Crăciun, Șușca Vasile Florin, Moșneag Ioan Gabriel, Moț Ionel Gheorghe, Anton Marius Octavian, Sbîrcea Marius Dorin, Sabou Victor Vlad, Popa Dorin Florin.

    Cosmin Mladin, cel pe care DIICOT – Structura Centrală îl considera drept unul dintre liderii grupării, nu a fost de găsit în momentul descinderilor, existând bănuiala că ar fi fost informat despre percheziții. Nici Daniel Copil nu a fost de găsit.

    Cei doi au fost depistați ulterior. Mladin a fost arestat preventiv atunci, însă ulterior a fost plasat sub măsura arestului la domiciliu.

    Citește și: Cosmin Mladin și Daniel Copil s-au predat! Cei doi s-au prezentat la Tribunalul București

    Citește și: Percheziții, în plină desfășurare, la Pecica și Arad. Ar fi vizați contrabandiștii de țigări

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Fumigena! Aceste afaceri mari de milioane si milioane de euro se fac sub directa supraveghere si ajutor din partea instituțiilor abilitate care ar trebui sa le elimine- servicii ,justiție, poliție etc. Atunci ne întrebam cum ar putea fi finalizate corect si la timp. Avem exemple cu duiumul , marile dosare de corupție zac in sertare si cand ajung sa fie puse pe tapet: “vai , noi am vrut sa finalizam dosarul dar a trebuit sa adunam o mulțime de dovezi, si pe cand am reușit tocmai a trecut perioada si fapta s- a prescris” Ha-ha-ha! Vorba marelui mut!!

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. ,,numele GRELE” din politie, magistratura, servicii, etc, nu au cum sa apara in dosar deoarece pur si simplu nu exista. simple birfe la colt de strada. oamenii legii nu isi murdaresc onoarea uniformei favorizand infractorii
      la fel cum tot ce se petrece in Arad, orice afacere, etc, ar fii de vina Falca sau politicieni interpusi lor. Domnilor, ei lucreaza pt Romania, nu isi vad capul de treaba, nu stau sa faca combinatii, smenuieli, praduieli, etc

      --4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.