Consiliul Județean solicită un teren de la Primărie pentru a face Parcul Marii Uniri





Terenul din fața Casei Sindicatelor, pe care s-au aflat atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din Arad, a trecut prin multe dezbateri și certuri, dat fiind faptul că a fost locul final ales din mai multe variante pentru construirea notoriului Monument al Marii Uniri. Așa cum știm, atelierele au fost demolate, iar Primăria a nivelat și pregătit zona pentru amplasarea statuii respective, însă lucrurile s-au oprit aici. Sculptorul e în proces cu Ministerul Culturii, care i-a dat toți banii în avans, iar Monumentul care trebuia să fie inaugurat cu ocazia Centanarului, adică în urmă cu 4 ani, s-a făcut nevăzut.
Acum, aflăm că o altă instituție dorește să valorifice spațiul rămas fără întrebuințare. Consiliul Județean Arad, care are sediul chiar lângă, a înaintat încă din vara anului 2020 o cerere Primăriei Arad, prin care solicită obținerea terenului respectiv, iar anul acesta, chiar ieri, 7 martie, a mai revenit cu o solicitare, în același scop.
Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus la vot de consilierii locali municipali, în ședința din 11 martie, Consiliul Județean dorește să preia terenul în suprafață de 6794 metri pătrați pentru a realiza un parc dedicat Marii Uniri. Trebuie totuși menționat că o parte din acest teren nu mai aparține (cel puțin momentan) Municipiului Arad, întrucât în vara lui 2021 Primăria a oferit drept de superficie cu titlu gratuit (adică cedarea provizorie) Ministerului Culturii a terenului pe care a rămas stabilită amplasarea sculpturii, teren în suprafață de 760 metri pătrați, pentru o perioadă de 2 ani, adică până în 2023.
Astfel, dacă va trece proiectul de hotărâre de votul consilierilor în viitoarea ședință CLM, Consiliul Județean (de fapt, Județul Arad) se va face stăpân practic pe terenul din jurul Monumentului (în cazul în care acesta își va face apariția în perioada menționată), urmând ca partea de teren destinată statuii (cu sau fără monument) să rămână ulterior Municipiului Arad.
Referitor la viitorul parc, aflăm din proiectul de hotărâre următoarele: „Consiliul Județean intenționează să dezvolte un proiect amplu de amenajare a zonei adiacente sediului instituției, situat pe str. Corneliu Coposu, nr. 22, prin realizarea unui parc ambiental generos în jurul viitorului Monument al Marii Uniri ce va fi edificat de către Ministerul Culturii. Amenajarea propusă a se realiza ar conferi zonei o vizibilitate net superioară celei actuale și o punere în valoare a structurii imobilului, considerat a fi modern și reprezentativ pentru întreaga zonă, purtând denumirea de Parcul Marii Uniri”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)