duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Consilierii locali vor vota reducerea taxelor pentru terase, dar și noile reguli de funcționare ale acestora

  de Raluca Medeleanu | 25 mai 2020, 11:54 AM | Administraţie | Topic special

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Starea de urgență generată de pandemia de coronavirus a afectat multă lume, dar poate mai ales pe cei care activează în domeniul cafenelelor și restaurantelor, fiind forțați chiar și acum, în starea de alertă, să țină închise localurile. Din acest motiv, Primăria Arad a pus pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local Municipal două proiecte ce vizează terasele: unul pentru reducerea taxelor pe care le plătesc patronii, iar altul privind noile reguli pe care trebuie să le respecte când se va stabili redeschiderea acestora (amplasare și orar de funcționare).

  Astfel, o dată aprobată anexa la Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale și al piețelor în municipiul Arad, taxele se vor omogeniza, transformându-se în aceeași pentru toate zonele, anume 0,10 / mp / zi. Primăria Arad a luat această măsură întrucât consideră că menținerea taxelor actuale ar fi produs un blocaj financiar.

  Iată ce se arată în proiectul de hotărâre:

  A) Pentru terasele situate pe Bulevardul Revoluţiei:
  • în perioada: aprilie – septembrie de la 2,50 lei la 0,10 lei / mp / zi
  • în perioada: octombrie, noiembrie, martie de la 0,85 lei la 0,10 lei / mp / zi

  B) Pentru terasele din celelalte zone din Municipiul Arad:
  în perioada: aprilie – septembrie de la 1,00 lei la 0,10 lei / mp / zi
   în perioada: octombrie, noiembrie, martie de la 0,30 lei la 0,10 lei / mp / zi

  „În condițiile în care se menține actualul cuantum al taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru terase, taxă datorată de operatorii economici care şi-au întrerupt total activitatea ca urmare a instituirii stării de urgenţă se poate genera un blocaj financiar la nivelul acestora, cu consecinţe negative atât în ceea ce priveşte desfăşurarea pe viitor a activităţii, cât şi acumularea de noi datorii de către contribuabili la bugetul local”, se arată în document.

  Terasele nu vor mai avea voie să fie amplasate așa cum erau până acum și nici să funcționeze iarna

  Așa cum informam recent, Comitetul Județean Pentru situații de Urgență a dispus desființarea tuturor teraselor construite pe trotuar, pentru a evita aglomerația, iar primarul Călin Bibarț declara că patronii vor avea însă posibilitatea să amplaseze scaunele, mesele și umbrelele direct pe trotuar, sau – după caz – chiar în locul de parcare a mașinilor, din fața localurilor.

  „Amplasarea teraselor pe domeniul public se realizează la solicitarea comerciantului interesat, deținător al unui spațiu de alimentație publică, autorizat (restaurant, bar, cafenea, etc.) , cu respectarea următoarelor condiții:
  a) Solicitantul are obligația de a prezenta, în copie, autorizația privind desfășurarea activității de alimentație publică, vizată la zi, precum și certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, eliberat de Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, care să ateste îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale. În cazul în care solicitantul nu depune certificatul de atestare fiscală solicitat, autoritatea competentă va solicita Direcției Venituri comunicarea situației fiscale a respectivului contribuabil;
  b) Amplasarea teraselor se va face astfel încât să nu afecteze accesul în curțile imobilelor, în incinta spațiilor învecinate. Terasele se amplasează, de regulă, pe o desfășurare ce nu va depăși frontul unității proprii de lucru;
  c) Amplasarea teraselor nu va afecta în nici un fel siguranța circulației;
  d) Terasele se vor amplasa pe domeniul public, inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz. În funcție de situația amplasamentului se va putea realiza un podium cu respectarea cotei de nivel a trotuarului. Terasele vor fi delimitate de zona carosabilă și parcajele laterale, după caz, prin elemente de delimitare și protecție (de tip jardinieră, ghiveci, etc.). Mobilierul va fi adecvat, unitar și se va încadra în ansamblul urban. Acesta constă în mese, scaune și umbrele, care să nu conțină însemne publicitare. În cazul în care este necesară amplasarea unui podium, acesta se va realiza din elemente modulare, ușor manevrabile, care să permită scurgerea apelor pluviale spre gurile de canalizare. Terasele sunt permise în perioada 01.04 – 31.10, proprietarii având obligația să le demonteze cel târziu în data de 01.11.”, se arată în proiectul de hotărâre.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.