Consilierii au votat „eject!” pentru cumpărarea bradului de Crăciun artificial de 500.000 lei

  de Raluca Medeleanu | 27 septembrie 2021, 5:22 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Bradul de Crăciun din Sibiu, 2020

  Au pus banii deoparte pentru Teatrul Vechi

  Încă din plină vară, în plină caniculă, arădenii au aflat că Primăria se gândește la Crăciun. Au aflat asta și cei de la Coca Cola care au făcut și o reclamă ironică despre asta. Astăzi însă proiectul de hotărâre care prevedea cumpărarea unui brad artificial de Crăciun în valoare de 500.000 lei a ajuns pe masa consilierilor locali și nu a primit numărul necesar de voturi pentru a deveni realitate.

  Subiectul acestei achiziții a fost o amplă discuție pro și contra în cadrul ședinței CLM. Pe de o parte, decizia municipalității, argumentată de viceprimarul Lazăr Faur, se justifică prin abordarea „eco friendly” care ar face ca pentru o perioadă de 10 ani (perioada de garanție oferită de firma cu care s-a discutat) să nu mai trebuiască cumpărați/tăiați la comandă brazi naturali și pe de altă parte pentru o aceeași perioadă de timp – spune vicele – s-ar economisi și bani din buget, căci s-ar folosi același brad. Faur a spus că Primăria cheltuia în fiecare an în jur de 12.000 euro (cca. 60.000 lei) pentru achiziționarea unui brad și că au existat ani când s-au cumpărat chiar trei.

  Pe de altă parte, consilierii locali de la PMP, USR PLUS și PSD nu s-au lăsat convinși de argumente, considerând că un brad artificial de o asemenea dimensiune oricum este o sursă poluantă (fier și plastic), iar suma oricum o consideră prea mare, chiar dacă Lazăr Faur le-a dat exemplu bradul artificial de la Sibiu (foto), de anul trecut, care ar fi costat chiar mai mult și le-a mai precizat că achiziționarea de brazi artificiali este o nouă tendință în țară, oferind ca exemple și Oradea, ori Târgu Jiu. Cu toate acestea, consilierii opoziției au ținut de părerea lor legată de poluarea generată de brazii artificiali, iar consilierul Codrin Vlad a venit cu o propunere care a stârnit interes în sală: ca alternativă, plantarea a câte un brad în platourile cu spațiu verde din stânga și dreapta Palatului Administrativ care , când vor crește, vor putea fi folosiți ca brazi de Crăciun.

  Mai mult, consilierii USR PLUS și PSD au venit cu un amendament la rectificarea bugetară, care a fost aprobat, prin care au cerut să se taie suma de 500.000 lei care era alocată pentru brad și 750.000 lei din totalul sumei alocate pentru deszăpezirea orașului, pentru a se redirecționa acești bani pentru cumpărarea Teatrului Vechi (Hirschl) de pe Gh. Lazăr. Propunerea însă nu a fost îmbrățişată de vicele Lazăr Faur care a explicat că municipalitatea are alte priorități pentru investiții în reabilitarea altor edificii culturale: interiorul teatrului și (oare când?) Cetatea Aradului. Cu toate acestea, amendamentul a trecut de vot şi rămâne de văzut care va fi soarta Teatrului Vechi.

  (Erată. În primă fază am scris că amendamentul cu privire la banii pentru Teatrul Vechi nu a trecut de vot, dar a trecut de vot, ne cerem scuze pentru eroarea survenită).

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Consilierul Codrin Vlad sa planteze la el in jardiniere niste brazi si sa astepte, chiar daca el poate nu va mai apuca sa-i vada pana vor creste la înălțimea necesara, atunci urmașii lui sa-i doneze primariei pentru a fi impodobit pt craciun.
   Cum mai ajung unii limitați in consiliul primariei, cu astfel de consilieri se vede unde este acest oras și unde sunt alte orașe.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.