Consecințele intrării smartphone-ului în viața noastră
Telefonul nostru inteligent ne însoțește peste tot, la serviciu, în timpul liber, în vacanță. Această mică concentrare de tehnologie ne-a schimbat literalmente modul de viață. Atât de mult încât, uneori, el preia conducerea. Telefoanele inteligente, dacă le mai putem numi telefoane în sensul clasic al cuvântului, ne schimbă creierul în mod crucial, poate chiar ireversibil. De multe ori nu ne mai putem aminti un simplu număr de telefon, o adresă sau o dată de naștere.
Iată câteva consecințe, ale sosirii smartphone-ului în viața noastră.
Ne obosește foarte mult – Este dovedit științific. Mai multe studii au arătat că smartphone-ul tinde să ocupe utilizatorii tot timpul. În primul rând, cu ochii permanent pe ecran, apar probleme pentru ochi. Luminile albastre, în special, tind să ne atace. Consecințe: furnicături, oboseală și vedere deficitară pe termen lung. Dar asta nu e cel mai grav lucru. Ne simțim obosiți și epuizați la sfârșitul săptămânii.
Ne împiedică să dormim – Este destul de ironic, dar dacă smartphone-ul provoacă multă oboseală, utilizatorii tind să doarmă mai puțin. Acest lucru vine din tendința de a folosi smartphone-ul în pat înainte de a dormi. Utilizările sunt variate, de la trimiterea mesajelor la consultarea rețelelor sociale sau scurte sesiuni de jocuri. În toate cazurile smartphone-ul întârzie și ia din timpul de dormit. În plus, luminile albastre ale ecranelor au și consecințe asupra somnului. Ele obosesc, dar, în același timp, excită sistemul nervos. Dormim mai puțin și nu atât de bine. Prin urmare, este recomandat o carte bună.
Stresul – A avea un telefon inteligent înseamnă că suntem întotdeauna „disponibili” – pentru a prelua apeluri, mesaje text, mesaje instantanee, notificări de mass-media și e-mailuri. Ziua de lucru nu mai termină la ora 16:00, deoarece notificările și e-mailurile continuă să vină și târziu în noapte. Nevoia de a citi imediat și de a răspunde la fiecare dintre aceste alerte de intrare cauzează niveluri de stres în creștere. Din cauza stresului sunt persoane care simt vibrații și aud bâzâituri fantomă gândindu-se că telefonul lor este cel care bâzâie sau vibrează, chiar dacă nu este! Stresul declanșează oboseală nervoasă care are consecințe fizice.
Perturbă relațiile umane – Această lipsă de atenție se resimte și în relațiile noastre. Ați observat astfel de scene de cupluri care nu vorbesc unul cu celălalt și își consultă smartphone-urile. La fel pentru grupuri de prieteni, familii etc. Smartphone-ul așa a intrat în viața noastră, încât unii preferă “relațiile” lor virtuale vs relațiile reale.
Pierdem mult timp liber – În cele din urmă, și acesta este probabil unul dintre cele mai importante puncte, de la sosirea smartphone-ului, oamenii tind să piardă mult timp liber. Stăm prea mult pe rețelele sociale, uneori jucăm frenetic dar fără plăcere. Amânăm citirea unei cărți în detrimentul smartphone-ului, urmărind un film. Mulți, de exemplu, au ochii pe smartphone în timp ce vizionează un film și nu sunt cu adevărat prinși în acțiunea filmului.
Provoacă probleme de atenție – Din nou, este dovedit științific. Telefonul inteligent are consecințe asupra atenției și concentrării. Notificările tind să ne scoată din ritmul și concentrarea zilnică, ne întrerup munca. Mulți rezistă greu tentației de a privi la o notificare.
Acestea sunt doar câteva exemple ce le întâlnim mai des.
Smartphone-urile chiar sunt adevărate minuni tehnologice, elegante, performante și mai ales tentante, indiferent dacă se numesc Samsung Galaxy S8 ori Galaxy S9 sau Apple iPhone X, ca să le numim doar pe cele mai reprezentative de pe piață, pot să ne facă viața un calvar.
Dar cifrele vorbesc: astăzi un utilizator petrece mai mult de 5 ore pe zi, în medie, pe smartphone-ul său.
Este clar că astăzi am devenit sclavii smartphone-urilor și nu neapărat pentru sănătatea și binele nostru.
În concluzie: nu uitați că nu sunteți sclavul smartphone-ului! Tehnologia este în serviciul nostru și nu invers.
Comentariile portalului
La cate voturi au luat în partea asta de țară, ar fi putut fi mult mai mulți. Doar 300 , se va supăra domnul Simion și va pleca stresat la (...)
Bravo TAROM și STB.
Ii bun. Operatiune in iulie, facuta publica dupa 6 luni. Bravo, CFR.