miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Conferință de presă istorică la sediul Poliției din Arad: am văzut comandantul în carne și oase și ne-a răspuns la câteva întrebări, după bilanț

  de Mihai Todoca | 1 februarie 2022, 4:32 PM | Știri Arad

  2

  Spunem conferință de presă istorică deoarece, dacă nu am sta să socotim, nu am ști să răspundem rapid de când nu a mai fost organizată o astfel de reuniune, la care șefii IPJ Arad (deocamdată doar unul, Ioan Tamaș, neavând adjuncți) să se întâlnească cu mass media și să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Unii o să spună că pandemia a fost de vină pentru lipsa acestor activități absolut normale într-o societate modernă, însă îi putem spune că nici înainte de 2020 șefii IPJ (alții decât Ioan Tamaș) nu se înghesuiau să discute pe față cu presa.

  Ce-i drept, astăzi, comandantul Ioan Tamaș a făcut bilanțul activității instituției, dar nici măcar la așa ceva nu am mai asistat de câțiva ani, referindu-ne la un bilanț prezentat în conferință de presă. Să sperăm totuși că acesta este un început al relațiilor normale ale IPJ Arad cu presa arădeană, în speță cu opinia publică din Arad. Și ca o subliniere foarte importantă: sperăm ca Poliția în general, ca instituție, să înțeleagă că se află în servciul public și că cetățeanul este cel căruia trebuie să-i dea seamă, nu o singură dată pe an, ci ori de câte ori interesul acestuia o cere. În consecință, de bun augur această conferință de presă organizată le sediul IPJ Arad, de către șeful instituției și sperăm să nu ne revedem doar la anul…

  Nu am avut voie să adresăm decât câte o întrebare de „căciulă” (pe tema bilanțului… dar nu am respectat cerința și trebuie să spunem că nu am fost refuzați, ba chiar ni s-a răspuns cu amabilitate), probabil din cauza timpului extrem de scurt pe care Poliția Arad îl are la dispoziție, știut fiind faptul că toată lumea lucrează pentru rezolvarea dosarelor… nerezolvate. Scuzați-ne ironia, dar nu ne-am abținut… În fine, aflați ce ne-a spus comandatul IPJ Arad în continuare:

  „Nu mă pensionez”

  L-am întrebat pe comandantul Ioan Tamaș dacă este adevărat că se gândește la pensionare, existând voci care susțin că ar proceda la așa ceva din cauza jocurilor de culise din IPJ, dar și a implicării  factorilor politici. Șeful IPJ Arad a negat categoric: În legătură cu dosarul de pensionare nu știu cine v-a comunicat acest aspect, dar aflați de la mine că nu este real.

  În ceea ce privește lipsa celor doi adjuncți de la IPJ Arad de mai bine de șase luni, același Tamaș ne-a spus: Am făcut propuneri corespunzătoare, IGPR-ul urmează să ia o decizie vizavi de propunerile pe care le-am înaintat. Cred că într-o perioadă relativ scurtă, cred, se va proceda la scoaterea la concurs a funcțiilor”. Comandantul făcea referire la faptul că ar putea fi numiți provizoriu doi adjuncți, iar ulterior să fie organizat un concurs.

  Cazul Crișan

  Întrebat dacă poate oferi elemente noi despre dosarul care privește asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan, inspectorul șef a răspuns: „Da! Pot să vă spun că se continuă cercetările, verificările și investigațiile în acest caz”.

  Infracționalitatea stradală, în creștere

  Ioan Tamaș s-a ferit să catalogheze o zonă sau un cartier din Arad ca fiind cel mai rău famat sau cu un grad de infracționalitate ridicat, însă a menționat că există o pantă ascendentă a infracțiunilo stradale: „Infracționalitatea stradală este analizată săptămânal în grupul de coordonare și trasare a sarcinilor și vom veni cu niște activități preventiv-reactive la infracționalitatea stradală. Niște activități comune, mixte pe anumite zone unde am avut o creștere a acestui gen de infracționalitate, inclusiv acțiuni cu efective mărite, acțiuni de amploare. Știm zonele, le avem în vedere și vom desfășura acțiuni”.

  În ceea ce privește numărul de dosare penale în curs, acesta ne-a comunicat că „La începutul perioadei analizate se aflau în evidență 15.765 dosare penale din anii anteriori, în perioada analizată au fost înregistrate 7688 dosare penale dintre care 5200 cu autori cunoscuți”. 

  Deficitul de personal, o problemă constantă

  Prezentă în mai toate structurile MAI, deficitul de personal este o problemă și la Arad. „Da, avem un deficit de personal la nivelul inspectoratului, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne facem treaba, să ne desfășurăm activitățile. În perioada următoare , probabil în luna martie va veni promoția de agenți și vom mai umple golurile pe care le avem în momentul acesta ”, a concluzionat inspectorul șef Ioan Tamaș.

  Mai jos vă prezentăm bilanțul IPJ Arad pentru anul 2020:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.