vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Conducerea Tribunalului Arad și-a prezentat bilanțul pentru 2014. Ne-am adus aminte de Toffler…

    de Alin Olteanu | 10 martie 2015, 2:17 PM | Știri Arad

    0

    Știri Arad. Mai presus de bilanțul pentru 2014 pe care ni l-au prezentat azi, președintele și vicepreședintele Tribunalului din Arad ne-au dat senzația, pentru prima oară în ultimii ani, că au coborât în mulțime, „în stradă” cum se spune. Din punctul nostru de vedere e de lăudat atitudinea magistraților reprezentați azi de Silvia Nădăban-președintele Tribunalului Arad și a vicepreședintelui Otto Szepp, aceștia axându-și intervențiile din conferința de presă susținută în nou-nouța sală de conferințe a instituției amintite, mai ales pe partea de colaborare cu societatea civilă, cu instituțiile, cu fiecare persoană implicată activ în actul de justiție.

    Despre cifrele Tribunalului arădean și a celor cinci instanțe aflate în raza sa de competență n-o să vorbim prea mult în acest context pentru că, mai mult ca sigur, lumea ar fi plictisită, neînțelegând cu mult mai mult decât noi statisticile – mai bune pentru analize și istorie, decât pentru marea masă a opiniei publice. Totuși, nu putem să nu remarcăm că, în anul 2014, Tribunalul Arad și cele cinci judecătorii din raza sa de competență au avut pe rol un număr total de 49.061 dosare, cu 1747 mai puțin decât în 2013.

    În fine, datele din bilanțul pe 2014 au făcut ca, la capitolul eficacitate, Tribunalul Arad să se situeze pe locul 9/10 în țară, diferența față de locul întâi fiind de mai puțin de două procente, fiind catalogat astfel ca o instanță de top.

    Silvia Nădăban spunea că anul 2014 a fost „unul plin de evenimente, de dezvoltare instituțională accentuată, din punct de vedere social și profesional”. „Și de aceea o să avem onoarea să găzduim la Arad întâlnirea președinților de Tribunale din toată țară, în 21/22 mai, la care și-au anunțat participarea foarte mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii” a precizat distinsa judecătoare.

    Nu în ultimul rând, șefii Tribunalului au implementat, cu un real succes, începând cu octombrie 2014, programul-pilot „Comunicare informatizată” (știam că acesta este un proiect la care ținea mult vicepreședintele Szepp), unul prin care citațiile sunt trimise justițiabililor prin sms și email, și doar în cazul în care, acestea nu își ating scopul se apelează la variante clasică: „Plicul”. Din această cauză, cheltuielile instituției s-au diminuat, în același timp fiind accelerat procesul de justiție. Poate și de aceea, exemplul va fi luat și de alte instanțe din țară. La acest capitol, al informatizării (Cât de tare ne sună în urechi cuvintele futurologului Toffler în „Al treilea val”, cel care spunea că o să muncim la domicilii…), Tribunalul Arad a fost al doilea din țară care a implementat, după Cluj, programul „Info-Dosar”, un real succes, justițiabilii putând să consulte dosarele direct de acasă, prin intermediul Internetului.

    În final, nu putem decât să fim total de acord că spusele președintelui Tribunalului Arad, Silvia Nădăban, susținută declarativ și de vicepreședintele Szepp, „dorim să ne facem simțită prezența în societate”, au o mare acoperire în ultimele acțiuni.

    Iar dacă vă mai spunem că în cadrul acțiunii „Școala Altfel”, holurile instanței vor fi supraaglomerate de elevi, credem că am spus mult despre intențiile magistraților arădeni.

    Chiar nu ni se pare că asistăm la o rebranduire a actului de justiție și a celor care îl respectă și îndeplinesc. Chiar asistăm!… Cu toții.

    1-Image (26)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.