Concertele simfonice înainte și după deschiderea stagiunii 2024 – 2025 la Filarmonica Arad
„Giacomo Puccini 100”, un concert simfonic dedicat bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner (1824 – 1896) și „Mozart meets jazz” sunt primele trei concerte simfonice ale lunii octombrie, care marchează deschiderea oficială a stagiunii 2024 – 2025 la Filarmonica Arad. Mai sunt trei săptămâni, însă instituția de cultură nu a avut o pauză totală nici până acum.
În timpul verii a continuat programul estival „La băncuțe”, iar la finalul Zilelor Aradului, Orchestra Simfonică a concertat alături de soprana Valentina Naforniță, mezzosoprana Ruxandra Donose și tenorul Ramón Vargas la Gala Salbek Opera Festival.
Nici luna septembrie nu este lipsită de evenimente: vinerea trecută, în sala Palatului Cultural a avut loc „Gala de operă”, iar pe 26 septembrie urmează evenimentul „Soundtracks in concert”, cu muzica unor filme celebre precum „Superman”, „Star Wars”, „Titanic”, „Harry Potter”, „Pirates of the Carribean”, „The Lord of the Rings” sau „Game of Thrones”.
De curând, au fost anunțate și concertele lunii octombrie.
Giacomo Puccini 100 – Joi, 3 octombrie, ora 19:00
„Giacomo Puccini 100” este evenimentul care inaugureaza stagiunea 2024-2025 a Filarmonicii, o seară vocal simfonică cu mesaj universal, un omagiu adus unuia dintre cei mai însemnați compozitori ai lumii, la împlinirea a 100 de ani de la dispariția sa. Selecțiuni din operele Manon Lescaut, La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Il Tabarro, Turandot, preced spectaculoasa Messa di Gloria, pentru soliști, cor și orchestră, partitura care îi confirmă lui Puccini, la început de carieră, abilitățile lirice și dramatice extraordinare
Alături de prezențe remarcabile ale scenelor noastre de operă, dirijorul Victor Gheorghe Dumănescu, tenorul Paul Lungu și baritonul Adrian Mărcan, orchestra simfonică și corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș vă invită la unul dintre cele mai consistente evenimente muzicale ale toamnei, menit să celebreze gloria, splendoarea și măreția unora dintre cele mai captivante și extraordinare creații, esențiale pentru arta lirică și întreaga scenă de operă universală.
Concert simfonic dedicat bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner (1824 – 1896) – Joi, 10 octombrie, ora 19:00
Ca temă principală a anului 2024, „Bicentenarul Anton Bruckner” ne îndeamnă să prospectăm un tărâm sonor inconfundabil, să îi atingem și să îi valorificăm profunzimile, iar odată cu Simfonia nr. 4, „Romantica”, să ne alăturăm omagiului universal, pe care lumea muzicii clasice îl aduce admirabilului compozitor, la două sute de ani de la nașterea sa.
„Vă invităm, așadar, în seara de joi, 10 octombrie 2024, la ora 19.00, la o seară simfonică profund romantică, la o reîntâlnire cu una dintre vastele partituri ale maestrului, cu Simfonia nr. 4, în mi bemol major, privită și înțeleasă astăzi ca epitom al romantismului în muzica simfonică universală. O prefațăm cu un mare favorit al scenelor de pretutindeni, Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch, pe care vi-l propunem să îl ascultați în versiunea inegalabilului Gabriel Croitoru și să vă bucurați de bogăția acustică a instrumentului care îl însoțește, «Catedrala», vioara Guarneri, care i-a aparținut lui George Enescu”, anunță Filarmonica Arad.
Mozart meets jazz – Joi, 17 octombrie, ora 19:00
Concertul din seara de 17 octombrie se anunță a fi cu adevărat fantastic, al cărui final ne readuce în atmosfera strălucitoare și ceremonială a Simfoniei nr. 41 (Jupiter), în do major, alături de trupa Tálas Áron Jazz Trio din Ungaria și dirijorul Hermann Szabolcs.
„Dacă vă plac provocările, dacă iubiți muzica clasică, dar împărtășiți aceeași pasiune pentru teritorii sonore lipsite de frontiere, dacă priviți fără suspiciune o încrucișare între genuri și aveți curiozitatea să vă imaginați o întâlnire sau o conversație dintre un mare clasic și un muzician de jazz, dacă vreți să cunoasteți cu adevărat cât de liberă poate să fie muzica și câtă libertate îi este îngăduită unui interpret, cât de spontan și imprevizibil se transformă un text al unei partituri perfect notate și măsurate prin filtrul unor viziuni și talente emergente și, nu în ultimul rând, cât de minunată poate să fie muzica lui Mozart, în amprenta pianistică a ultimului concert pentru pian, nr. 27, în si bemol major, nu veți ocoli întâlnirea cu oaspeții serii de joi, 17 octombrie 2024, trio-ul de jazz Tálas Áron și dirijorul Hermann Szabolcs.
Pentru că splendida partitura mozartiană își continuă povestea, simplu și dezinvolt, dincolo de autograful și grafia unei partituri”, anunță instituția de cultură.
Concert simfonic – Joi, 24 octombrie, ora 19:00
Programul concertului din 24 octombrie va avea în prim plan personalitatea crucială a secolului al XIX-lea, unul dintre cei mai de seamă interpreți-compozitori ai tuturor timpurilor, Franz Liszt. Invitații Filarmonicii sunt dirijorul József Horváth și solista Adela Liculescu.
Wolfgang Amadeus Mozart – Joi, 31 octombrie, ora 19:00
În ultima seară a lunii octombrie, Filaronica Arad invită melomanii arădeni la o călătorie în lumea muzicii sacre, un teritoriu în care contrapunctul baroc se întâlnește cu sensibilitatea unică, aproape romantică a genialului muzician Wolfgang Amadeus Mozart, un demers care reunește vocile corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, acompaniamentul ansamblului simfonic, susținut de la pupitrul dirijoral de Cristian Neagu și soliștii invitați, Renáta Gebe-Fügi (soprană), Aura Twarowska (mezzosoprană), Eusebiu Huțan (tenor), Sebastian Balaj (bariton).
Biletele se găsesc online pe bilete.ro sau la casieria Filarmonicii, conform următorului program:
Luni 09:00 – 13:00
Marți 09:00 – 13:00
Miercuri 12:00 – 16:00
Joi 09:00 – 13:00; 17:00 – 18:45
În zi de concert 09:00 – 13:00; 17:00 – 18:45.
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)