Adjunctul lui Gheorghe Bănățean de la Compania de Apă Arad, directorul operațional Vasile Borha, identificat de Securitate ca „Tache Păun”, și-a „turnat” colegii și profesorii

  de Alin Olteanu | 30 septembrie 2019, 12:20 PM | Dezvăluiri | Topic special

  2

  În condițiile în care la Compania de Apă Arad se fac disponibilizări masive („cu cântec” ar spune unii), în urma unui test urmând ca 200 de persoane să fie nevoite să își găsească alt loc de muncă, oameni care până acum tăceau mâlc, convenindu-le să nu facă nimic în schimbul salariilor enorme încasate în societatea care aparține CJ, au decis să vorbească. Adică, au decis să dea din casă, cu ce se aude pe la colțuri, cu ce se întâmplă, să ne spună mai mult decât s-a spus sau s-a făcut public vreodată, drept pentru care situația de la această companie va fi prezentată de Special Arad, în funcție de natura informațiilor primite, în mai multe episoade.

  Pentru astăzi, având în vedere că ne-a fost „pusă” direct în fața ochilor, și în plus, la o simplă căutare pe google, apare publicată pe site-ul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, publicăm adeverința prin care Vasile Borha, directorul operațional al Companiei de Apă, s-a dispus că acesta nu a colaborat cu Securitatea, deși în text ni se arată cum povestea tot ceea ce se întâmpla în jurul său.

  În adeverință (textul acesteia îl puteți citi integral la finalul acestor rânduri) se arată că Borha, elev în anul patru de liceu, a fost recrutat în anul 1978, la 17 ani, și a SEMNAT un angajament cu Securitatea, primind numele conspirativ „Tache Păun”, sarcina sa fiind supravegherea informativă a anului său de studii. Există această prezumție a minorului exploatat (dar a fost scoasă din Lege, prin OUG 24/2008, care prevede că persoanele care au împlinit 16 ani erau conștiente de angajamentele semnate), însă, trecând chiar și peste acest aspect, ne întrebăm dacă nu cumva este evident că el, săracul, să nu fi continuat colaborarea cu „băieții”, având în vedere evoluția sa ulterioară.

  Ce spune Legea?

  În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie: 
  a) lucrător al Securităţii – orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului;
  ————-
  Litera a) a art. 2 a fost modificată de pct. 3 al articolului unic din LEGEA nr. 293 din 14 noiembrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 800 din 28 noiembrie 2008.
  b) colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani, nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie, în măsura în care se coroborează cu alte probe. Colaborator al Securităţii este şi persoana care a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziţia Securităţii a locuinţei sau a altui spaţiu pe care îl deţinea, precum şi cei care, având calitatea de rezidenţi ai Securităţii, coordonau activitatea informatorilor;
  Ce trebuie să reținem?

  În adeverința primită de Borha Gheorghe Vasile pentru a putea candida ca și consilier local la Beliu, NU se oferă nicio motivare de ce „numitul” nu se încadrează în rândul persoanelor colaboratoare ale Securității, astfel cum aceste persoane sunt definite in art. 2 lit. b) din OUG 24/2008. Singura explicație rațională este că s-a „apreciat” că persoana în discuție nu a furnizat informații  prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Însă, oare, a renunțat Securitatea brusc, după doar un an, la serviciile tânărului Borha, care s-a arătat atât de dispus să-și toarne colegii și profesorii? Nu de alta, dar n-am vrea să fim surprinși de vreo decizie prin care „Tache Păun” este scos… disident!

  În fine, la această oră, tânărul din 1978, care tocmai învăța și exersa tainele turnătoriei, este director operațional (și-a făcut facultatea la Oradea între 2004-2008, când era maistru angajat) la Compania de Apă Arad, este mâna dreaptă a lui Gheorghe Bănățean, reușind să angajeze alături de el și vreo 18 rude, participă la acțiunile liberale din județ și… ne vedem în curând cu alte detalii.

   

  Raportul CNSAS

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.