joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Complexul Muzeal Arad: 130 ani. „O sărbătoare a muzeului, dar și a asociației Kölcsey”

    de Tomck@t | 14 martie 2023, 6:49 PM | Administraţie | Cultură

    0

    Pentru directorul Sorin Bulboacă, mai degrabă o aniversare „de 130 ani a Consiliului Județean”

    În 16 ianuarie 1881, la inițiativa lui Lukácsy Miklós, primul secretar al Primei Case de Economii din Arad și cunoscut om de cultură, aproape 50 de intelecturali arădeni s-au adunat în sala mică a primăriei, cu scopul de a discuta despre înființarea unei asociații culturale. Ședința de constituire a asociației, numită „Kölcsey” în memoria poetului iluminist maghiar, s-a ținut în 24 aprilie 1881. Aceste fapte istorice nu reprezintă încă data înființării muzeului arădean, dar sunt relevante pentru demersurile care au urmat în următorii ani, mai exact anul 1890, când președintele asociației, Varjassy Árpád, a alcătuit o comisie pentru înființarea muzeului și pentru începerea colecționării relicvelor. Primul muzeu al municipalității a fost astfel inaugurat în data de 15 martie 1893, sub numele de „Muzeul Relicviilor Revoluției de la 1848 – 1849”, în patru săli situate la etajul al II-lea al clădirii actualului Teatru Clasic „Ioan Slavici”.

    Astăzi, după 130 de ani, Complexul Muzeal Arad și Consiliul Județean Arad, alături de oficialitățile arădene, au sărbătorit aceste date semnificative pentru cultura orașului, rememorând întreaga istorie a muzeului și reiterând importanța instituției pentru aparatul administrativ.

    Aniversarea a constat în două evenimente, dintre care primul a avut loc astăzi, la prânz, în Sala Marii Uniri, unde a fost prezentat istoricul muzeului arădean și a colecțiilor sale de-a lungul celor 130 de ani de existență, iar de la ora 18, la etajul al II-lea al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad a fost vernisată expoziția care prezintă bunuri culturale care amintesc de prima colecție de istorie a muzeului.

    În mijlocul discursului de deschidere din Sala Marii Uniri, cu salutările și mulțumirile aferente, directorul instituției, Sorin Bulboacă, emoționat probabil de importanța evenimentului, a uitat mai întâi care dintre instituții a împlinit 130 de ani, menționând de două ori că ar fi vorba de Consiliul Județean, ca mai apoi să-l invite pe scenă pe Bogdan Blaga – directorul adjunct al Muzeului, dar pe care l-a prezentat ca fiind directorul instituției.

    Trecând însă peste aceste gafe, Sorin Bulboacă a subliniat că, doar în ultimii patru ani, Complexul Muzeal Arad a editat peste 50 de monografii și lucrări științifice de specialitate, un record pentru întreaga istorie de 130 de ani a instituției de cultură. Au vorbit despre importanța istorică, prezentul și viitorul muzeului arădean Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean, prefectul Toth Csaba și subprefectul Doru Sinaci, Bogdan Blaga – directorul adjunct al Muzeului, istoricul și muzeograful Felicia Oarcea, muzeograful Imelga Földi, dr. Victor Sava – șef serviciu al Direcției de Arheologie, istoricul de artă dr. Adriana Pantazi, dr. Gabriel Hălmăgean de la colecția etnografică, Camelia Patko – muzeograful secției de Științe ale naturii și Bogdan Ivașcu – muzeograful secției de istorie contemporană.

    „Nu doar pilonul fundamental al culturii arădene, Complexul Muzeal Arad, sărbătorește 130 de ani, ci putem spune că de 130 de ani avem dovada eficienței colaborării societății civile cu administrația publică arădeană. Este o sărbătoare a muzeului, dar și a asociației Kölcsey, care l-a fondat în amintirea revoluției pașoptiste și a martirilor acesteia”, a spus președintele CJ, Iustin Cionca. „Această sărbătoare ne găsește într-un amplu proces de modernizare a Complexului Muzeal Arad, pregătit de Consiliul Județean Arad. Nu vrem să părem lipsiți de modestie, dar aș vrea să punctez efortul colegilor mei și, bineînțeles, al colectivului muzeului, pentru că realizăm în aceste zile cele mai consistente investiții și cele mai ample înnoiri ale muzeului de la darea sa în folosință. Pentru că am alături de mine specialiști care cu siguranță se vor referi la trecutul muzeului, eu vreau să detaliez câteva proiecte prezente, dar mai ales cele de viitor (…) Am început lucrările de modernizare cu secția de Științe ale Naturii și cu amenajarea spațiului expozițional dedicat vechii Pinacoteci a muzeului, finalizat în 2022 din fonduri proprii de către Consiliul Județean Arad. Continuăm modernizarea întregului spațiu expozițional din cadrul Complexului Muzeal din Palatul Cultural, cuprinzând expozițiile de arheologie, lapidariu, istorie, etnografie, educație muzeală, atelierele interactive, sala de conferințe și cafeneaua muzeului. A fost realizat deja proiectul tehnic, știm valoarea investiției, care se ridică la o sumă de aproximativ 11 milioane de lei, la care se vor adăuga și costurile pentru realizarea conceptului expozițional al fiecărei secții”, a spus Iustin Cionca, adăugând că printre reușitele muzeului din ultimii ani se numără și achiziția și renovarea Sălii Marii Uniri (prin fonduri europene), precum și achiziția clădirii de pe Revoluției 97 (colț cu strada Unirii, în care în trecut a funcționat o agenție Tarom), care va deveni un nou spațiu expozițional al muzeului, în plin centrul Aradului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.