luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Companiile anticipează noi angajări în primele luni din 2015

  de Special Arad | 9 decembrie 2014, 10:40 AM | Business | Naţional

  0

  Angajatorii români spun că vor continua să facă angajări şi în primul trimestru din 2015, dar creşterea va fi modestă, cele mai optimiste planuri fiind ale companiilor din industria prelucrătoare, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, potrivit Mediafax.

  Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, în condiţiile în care 13% dintre angajatori prognozează creşteri ale numărului de angajaţi, 12% anticipează scăderi, iar 73% nu intenţionează să îşi redimensioneze forţa de muncă în următoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în primul trimestru din 2014, se arată în raportul Manpower, care precizează că datele au fost culese înaintea alegerilor prezidenţiale.

  „Angajatorii au raportat intenţii de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunţând constant planuri de a-şi creşte forţa de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotaţia favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă creşterea a fost şi continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aştepte la oportunităţi de angajare şi pe parcursul primelor trei luni din 2015. Încrederea angajatorilor şi ritmul de angajare par să se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg în continuare să rămână în expectativă, până când vor înţelege mai bine în ce mod eventualele schimbări de politici le-ar putea afecta business-ul”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

  Defalcarea pe regiuni şi sectoare de activitate arată că intenţiile de angajare sunt mixte şi în acest trimestru. Astfel, la nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare rămân optimiste în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în primele trei luni ale anului.

  Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din industria prelucrătoare, previziunea netă de angajare din acest sector fiind de +17% şi rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul patru, cât şi cu primul trimestru din 2014.

  Cei mai puţin optimişti sunt angajatorii din sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, precum şi cei din sectorul construcţii, care raportează previziuni de -3%.

  „Chiar dacă este negativă, previziunea din sectorul construcţii s-a îmbunătăţit totuşi cu 5 puncte procentuale faţă de cea din trimestrul patru. Cea mai mare îmbunătăţire a previziunii faţă de trimestrul anterior este raportată însă de angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2014” , menţionează raportul.

  Angajatorii raportează intenţii de angajare mixte şi la nivel regional. Astfel, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate în regiunile Centru şi Nord-Vest. Angajatorii din Bucureşti şi Ilfov şi Vest se arată şi ei optimişti, dar mai precauţi, raportând previziuni de +9%.

  Potrivit Manpower, în opt din zece regiuni, perspectivele se îmbunătăţesc faţă de trimestrul patru cu până la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual în regiunea Sud-Vest şi rămân neschimbate în Bucureşti şi Ilfov.

  Comparaţia cu primul trimestru din 2014 arată oscilaţii mai ample, previziunea slăbind cu 14 puncte procentuale în regiunea Nord-Est şi consolidându-se cu 8 puncte procentuale în regiunea Vest.

  În ansamblu, intenţiile de angajare sunt mai robuste decât cele formulate în trimetrul unu în opt regiuni, şi slăbesc în alte două.

  Citește mai mult pe Mediafax.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.