vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” revine la Festivalul Atelier

  de Special Arad | 24 iunie 2021, 3:20 PM | Cultură

  0

  Văduva Karnyó (foto: Albert Dénes)

  După prezentarea recentă a spectacolului „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, la cea de-a 33-a ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda, aceasta se înscrie din nou în competiție, de data aceasta în cadrul celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare.

  Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” participă la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” cu cel mai nou spectacol al său, realizat în coproducție cu Compania „Pinceszínház” de la Szeged, și anume „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, de Csokonai Vitéz Mihály. Festivalul de teatru experimental ajuns la cea de-a 27-a ediție se desfășoară la Baia Mare în perioada 22-30 iunie. Alături de cele românești sunt invitate companii din Ungaria, Franța, Belgia și Maroc, oferind o privire de ansamblu asupra celor mai noi tendințe teatrale. Totodată vor avea loc proiecții de film, lansări de carte, concerte și expoziții.

  Spectacolul coproducție a trupelor Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged se joacă duminică, 27 iunie de la ora 18. „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați” este singurul spectacol în limba maghiară în cadrul festivalului, publicul îl va urmări cu subtitrare în limba română. Opera lui Csokonai este veche de peste 220 de ani, însă abundă de modernitate și de oportunități care așteaptă să fie exploatate. „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați” este pusă în scenă de artiștii arădeni și cei din Szeged în regia lui Tapasztó Ernő, într-un stil jucăuș și cu multă muzică, rezultând un spectacol absurd de păpuși, cu actori în carne și oase.

  VaduvaKarnyo afis

  VaduvaKarnyó Foto.Albert Dénes 1
  Foto: Albert Dénes

  Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” este unul dintre cele mai vechi festivaluri internaționale de teatru din România, fondat de dramaturgul Radu Macrinici, în anul 1992. Este o manifestare teatrală neconvențională, cu caracter exploratoriu, care de la începuturi își propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendințe ale artei teatrale contemporane. Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” a fost prezent la mai multe ediții ale festivalului și s-a întors de fiecare dată cu premii importante de la Baia Mare.

  Pe lângă spectacolul din competiție, companiile de la Szeged și Arad vor juca la Baia Mare și spectacolul „Vitéz László și moara blestemată”, un spectacol de păpuși cu actori în carne și oase, în care în interpretarea lui Éder Enikő prinde viață Vitéz László, renumitul personaj al folclorului maghiar, care luptă nu numai cu dracii, ci și cu moartea, oferind o oră de distracție atât copiilor, cât și adulților. Prezentarea spectacolului are loc în colaborare cu organizația UDMR de la Baia Mare, ca parte a Caravanei Culturale în Diasporă, desfășurate de către Aradi Kamaraszínház.

  Vitez Laszlo afis

  Până în prezent, coproducțiile trupelor Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged au fost prezentate în cadrul Caravanei Culturale în Diasporă, respectiv în Ungaria în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda. Cu sprijinul guvernului maghiar, în perioada 7-12 iunie Caravana Culturală a ajuns în șapte localități din județele Arad, Timiș și Hunedoara. Ambele spectacole s-au născut în cadrul Programului Déryné din Ungaria.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.