marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Compania de Apă Arad a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Contorizare inteligentă”. Cofinanțare de 2% din partea Consiliului Județean

  de Special Arad | 28 februarie 2023, 4:09 PM | Administraţie

  0

  (foto: Google Street View)

  Compania de Apă Arad a semnat contractul de finanțare pentru proiectul prin care se urmărește achiziționarea a peste 11 mii de contoare cu citire la distanță dar și a ansamblului de componente necesare în vederea contorizării inteligente.

  Proiectul „Digitalizarea infrastructurii de apă și apă uzată a operatorului regional în municipiul Arad – contorizare inteligentă” a fost depus de către Compania de Apă Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2. Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.

  Contorizarea inteligentă a apei permite determinarea în timp real a consumului de apă și oferă posibilitatea de a citi consumul atât la nivel local cât și de la distanță, asigurând un grad ridicat de confort utilizatorilor.

  În cadrul proiectului, vor fi înlocuite peste 11 mii de contoare mecanice cu altele noi, ultrasonice și vor fi achiziționate și componentele auxiliare care vor face posibilă citirea la distanță. Prin proiect se propune dotarea unei zone de măsurare pilot cu echipamentele necesare sistemului pentru prelocalizarea pierderilor de apă, în vederea identificării și reducerii acestora. Echipamentul de măsură va include seturi de măsurare a debitelor, presiunii şi temperaturii, componenta de control asociată, unitatea de stocare a datelor şi interfaţa de transfer a datelor către serverul selectat. Pentru sistemul de prelocalizare a pierderilor de apă prin înregistrarea și analiza zgomotelor de pe rețea se propune achiziționarea unor debitmetre electromagnetice de inserție multi-electrod fixe, debitmetre electromagnetice de inserție parțială pentru monitorizare distribuție retea apă portabilă, data logger de presiune și debit, GPS.

  Valoarea totală a investiției este de 10.126.098,26 lei fără TVA, din care 85% reprezintă finanțare din Fondul de Coeziune și 13% buget de stat. Consiliul Județean Arad va participa în proiect cu o confinanțare de 2%.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.