Compania de Apă Arad a sărbătorit 120 de ani de alimentare cu apă în sistem centralizat





Vineri seara, într-un cadru festiv, la sala de evenimente Marem, Compania de Apă Arad a sărbătorit 120 de ani de alimentare cu apă în sistem centralizat, fiind invitați sute de oameni din sfera politică, administrativă și mediul de afaceri.
Au luat cuvântul Gheorghe Bănățean, directorul general al companiei, Ilie Vlaicu, primvicepreședinte al Asociației Române a Apei și director general al societății Aquatim (Timișoara), Iustin Cionca, președintele CJA și Călin Bibarț, viceprimarul Aradului.
„Suntem invidioși pe voi, pe apa care o aveți. Aveți o apă din adâncime… știți, noi o luăm din Bega…”, a spus Ilie Vlaicu, urând Companiei de Apă „La mulți ani!”.
120 de ani de istorie a apei în Arad
Între anii 1860 – 1900, Aradul a cunoscut un ritm ascendent de dezvoltare economică și civică. Edilii orașului au aprobat înființarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă, iar lucrările s-au desfășurat în perioada 1894-1896, fiind executate de un antrepenor englez, firma Hugs & Lancaster. Caracteristicile acestui prim sistem de alimentare cu apă au fost captarea apei din puțuri săpate la 40 m, un bazin pentru sedimentarea primară, montarea a patru filtre cu plăci filtrante din nisip cuarțos. Acestea au dus la un debit zilnic de 2100 mc pe zi, care putea să asigure 24000 de locuitori la un consum maxim de 50 l per om. Înmagazinările s-au făcut în turnul de apă cu o capacitate de 300 mc și în rezervoare de 2400 mc (Uzina 1). Până în anul 1896 erau racordate 60-70 de case, iar materialul de distribuție se întindea pe 34 de km, fonta fiind adusă din Anglia.
În paralel cu alimentarea cu apă s-a realizat și canalizarea. Aceasta a fost realizată de aceeași firmă executantă, cu material tot din Anglia (bazalt) și se întindea pe 18 km.
În adunarea generală din 11 noiembrie 1896, dl. Varjassy Lajos, consilierul economic al Primăriei anunța: „Se aprobă, cu începere din 15 noimebrie 1896, punerea în funcțiune a alimentării cu apă. Se aprobă să se încaseze taxa de 2 bani (Krajcar) pe locuitor.”
În prezent, numărul puțurilor a crescut la 72, debitul este de 22100 mc, iar lungimea rețelelor de apă este de 740 de km. Extinderea rețelei de distribuție apă a ajuns la 71 km, reabilitările s-au făcut pe o distanță de 61 de km, s-au construit patru stații noi de pompare a apei potabile și s-au reabilitat patru rezervoare de înmagazinare.
Ca proiecte viitoare, Compania de Apă are în vedere reabilitarea a 17 buc. foraje de apă, a opt stații de apă, realizarea a 65 km de aducțiuni, 20 de stații pentru pomparea apei, extinderea rețelei de apă cu 206 km și dotarea laboratorului de apă.
Comentariile portalului
Nu vrem să-l apărăm nici pe Iohannis, nici Guvernul, nici MAE, și nu știm ce înțelegeți prin „Zero Izolaționism” (poate ați vrut să (...)
Eu o sa votez în turul doi pentru democrație, nu pentru un regim autoritar.
== HELMUT ARE DREPTATE -- 12 MII ARADENI TAMPI AU VOTAT CU KAKARAU CARE NU A FACUT 1 EURO IN 10 ANI SI ALTI 8 MII TAMPI DE ARAD AU VOTAT CU UN MINCINOS NOTORIU . == (...)