duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mărturiile unui comandant ucrainean: rușii au traversat granița fără a întâmpina rezistență

  de - | 13 mai 2024, 9:52 PM | Internaţional

  0

  În calitate de comandant al unei unități de recunoaștere din forțele speciale, Denîs Iaroslavskîi a luptat în contraofensiva surpriză a Kievului de la Harkov în toamna anului 2022, care a forțat retragerea trupelor ruse, relatează BBC. Acum, el și oamenii săi se confruntă cu perspectiva de a respinge o potențială nouă invazie, după incursiunea transfrontalieră a Rusiei de vineri, în urma căreia rușii susțin că au capturat mai multe sate și a cărei evoluție e dinamică, potrivit oficialilor ucraineni.

  În ultimele zile, forțele ruse au obținut câștiguri mici, dar semnificative de-a lungul graniței în regiunea Harkov.

  Cu toate că înaintarea rușilor nu s-a produs în adâncime, tot a înghițit aproximativ 100 km de teritoriu ucrainean. În estul Ucrainei, mai puternic apărat, Rusiei i-a trebuit mai multe luni pentru a face aceleași progrese, notează BBC.

  Rusia susține că forțele sale au intrat acum în orașul de graniță Vovchansk, pe care Ucraina îl contestă. Orașul a fost supus unor bombardamente puternice în ultimele zile, iar câteva mii de locuitori au fost evacuați.

  Denîs Iaroslavskîi este furios și se întreabă ce s-a întâmplat cu apărarea Ucrainei.

  „Nu a existat o primă linie de apărare. Am văzut asta. Rușii au traversat pur și simplu. Au intrat pur și simplu, [fără a fi opriți] de câmpuri minate”, spune el.

  El îi arată corespondentului BBC o filmare dintr-o dronă realizată cu câteva zile în urmă, în care se vede cum mici coloane de trupe rusești trec pur și simplu granița, fără să întâmpine rezistență sau opoziție.

  Oficialii ucrainenii au susținut că apărări au fost construite cu costuri uriașe, și totuși acolo au fost inexistente, spune el.

  „A fost fie un act de neglijență, fie corupție. Nu a fost un eșec. A fost trădare”, acuză comandantul.

  Se știa că rușii vor lansa probabil o astfel de incursiune. Atât serviciile secrete ucrainene, cât și cele occidentale știau că Rusia masa forțe la graniță – estimându-se că acestea erau de până la 30.000 de soldați.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.