ExclusivColegiul Moise Nicoară din Arad, pe scena mondială! O absolventă, Anamaria Effler, în echipa câștigătoare a Premiului Nobel pentru Fizică în 2017

  de Andrei Fuliaș | 4 octombrie 2017, 3:16 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  11

  Știri Arad. Au trecut trei ani de când germanul Stefan Hell, născut la Arad, a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie alături de americanii Eric Betzig și William E. Moerner. Atunci, România și Aradul se mândreau cu faptul că Stefan W. Hell s-a născut la Arad, și-a petrecut copilăria în localitatea arădeană Sântana, acolo unde a urmat și cursurile școlii generale, iar ulterior s-a înscris la liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara. După doar un an a părăsit România împreună cu părinții, stabilindu-se în Germania. Iată că, după doar trei ani, Aradul și România pot spune din nou cu mândrie că un arădean a contribuit la proiectul care a luat Premiul Nobel, deși prea puțini (din păcate) sunt cei care știu acest lucru.

  Vorbim despre o tânără arădeancă, Anamaria Effler, care face parte din echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), un proiect care a reușit observarea undelor gravitaționale. Pe 14 septembrie 2015, undele gravitaționale din univers au fost observate pentru prima dată. Undele, care au fost prevăzute de Albert Einstein acum 100 de ani, provin din coliziunea a două găuri negre și a fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca valurile gravitaționale să fie înregistrate de detectorul LIGO. Cum spuneam, din echipa LIGO face parte și Anamaria Effler.

  Cine este Anamaria Effler

  Anamaria Effler are 33 de ani și s-a născut în Arad. Clasele I-VIII le-a parcurs la Școala Generală nr. 5, iar studiile liceale le-a terminat la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Arad, Colegiul „Moise Nicoară”, fiind parte a unei generații de elită care a absolvit în anul 2003.

  „Au fost o generație deosebită, ceea ce cred că a fost un mare noroc pentru Anamaria, fiind parte dintr-o clasă de elită. Este foarte important să ai cu cine concura. Totodată, cred că domnul profesor de Fizică Branco Arsenov a fost un factor important pentru ea. Un om extraordinar care cu siguranță i-a insuflat dragostea pentru fizică”, a povestit doamna Georgeta Effler, mama Anamariei, în exclusivitate pentru Special Arad.


  Citește și: EXCLUSIV – Interviu cu Anamaria Effler, arădeanca din echipa câștigătoare a Premiului Nobel: „Profesorul Arsenov mi-a influențat decisiv cariera”


   

  A ales California Institute of Technology

  Totodată, doamna Georgeta Effler ne-a povestit că, imediat după terminarea liceului, Anamaria a primit burse de la mai multe universități din străinătate, tânăra alegând CalTech (California Institute of Technology), un institut asemănător cu celebrul MIT (Massachusetts Institute of Technology). CalTech este un institut de elită, axat exclusiv pe domeniul științelor.

  „De 10 ani lucrează în cadrul acestui proiect. De doi ani, de când a terminat doctoratul este chiar angajată la LIGO. Din acest motiv cred că atât ea, cât și cei care au lucrat atât de mult la acest proiect sunt o părticică a acestui Premiu Nobel, cu toții contribuind la el. Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel chiar i-a predat Anamariei fizică la CalTech, în perioada facultății. Probabil că atunci a prins ea dragul pentru acest proiect. Într-una din vizitele mele în SUA chiar am avut oportunitatea de a-l întâlni pe unul dintre cei trei și pot spune că m-a impresionat modestia și naturalețea sa, deși vedem cu toții ce personalități importante sunt”, a mai povestit Georgeta Effler pentru Special Arad.

  Proiectul LIGO, munca și secretele

  Așadar, Anamaria Effler este în SUA de 14 ani. Acolo a terminat studiile CalTech, aceasta și-a făcut doctoratul în Fizică Gravitațională. Pe tot parcursul studiilor de doctorat Anamaria și-a făcut toate experimentele la LIGO. După terminarea doctoratului, Anamaria Effler este angajată a LIGO. „Ca să vă imaginați cam ce dimensiune are implicarea ei în acest proiect, pot să vă spun că erau zile în care mergea acasă și la ora 2 noaptea. Era mult de muncă. Îmi amintesc că undele respective au fost detectate prima oară undeva în luna septembrie, iar până în luna februarie au muncit ca niște nebuni la analize de date și verificări, ca să nu dea publicității fake-news, fiind una dintre cele mai mari descoperiri care revoluționează teoria universului”, mai spune mama Anamariei Effler, care își amintește cum a fost ținut secret proiectul LIGO: „Ceea ce s-a întâmplat în proiect a fost extrem de important și în același timp detaliile au fost ținute în secret. Nici mie nu mi-a spus absolut nimic. Îmi aduc aminte că trebuia să vină acasă de Crăciun. Mi-a spus că nu poate să vină pentru că sunt multe probleme și că nu-mi poate spune despre ce este vorba. Cum spuneam, au muncit foarte mult din septembrie până în februarie, când au făcut o conferință de presă la CalTech, unde a fost invitată și Anamaria, alături de somități. Vă imaginați ce poate însemna chestia asta pentru mine”.

  Ce spune dirigintele Mircea Potocean despre Anamaria Effler

  Contactat de Special Arad, domnul profesor Mircea Potocean, cel care i-a fost diriginte Anamariei Effler își amintește cu plăcere despre aceasta.

  „Era o elevă extrem de ambițioasă, era bună la matematică și foarte bună la fizică, motiv pentru care a și reușit la CalTech și, totodată, să facă parte din acest proiect important. Colegiul Moise Nicoară, pe lângă multe altele, pe lângă atâtea premii internaționale, se poate mândri și cu faptul că o fostă elevă este parte dintr-un proiect laureat al Premiului Nobel”, a declarat prof. Mircea Potocean pentru Special Arad.

  Ceasul „norocos” al profesorului Arsenov

  În liceu, Anamaria Effler l-a avut ca profesor de fizică pe domnul Branco Arsenov. Contactat de Special Arad, acesta a povestit că Anamaria a dat dovadă de o ambiție ieșită din comun.

  „Era o elevă foarte ambițioasă. Dacă bine îmi amintesc, ea a venit la noi în școală abia în clasa a 9-a, într-o clasă foarte bună, cu copii extraordinari. Cu toate acestea, Anamaria a reușit recupereze și în timp să facă față cerințelor noastre. Avea o ambiție ieșită din comun. Din clasa a 10-a deja a participat la Olimpiada Națională de Fizică. În anul 2000 a luat Premiul II, iar în 2001 a luat Mențiune, dar vă spun că era o elevă extraordinară. A progresat enorm de mult. Faptul că face parte din această echipă este extraordinar atât pentru ea, cât și pentru Colegiul Moise Nicoară”, a declarat prof. Branco Arsenov în exclusivitate pentru Special Arad.

  Totodată, profesorul Branco Arsenov și-a amintit cu plăcere și cu puțin amuzament despre o întâmplare petrecută la prima participare a Anamariei Effler la Olimpiada de Fizică.

  „Avea o superstiție cu ceasul meu. Când a mers la prima probă și-a uitat ceasul acasă. I-am dat atunci ceasul meu pentru a intra la probe. Apoi, în următorii ani, aștepta de fiecare dată să-i dau ceasul meu”, a povestit prof. Branco Arsenov, adăugând că pentru el este o mândrie ca o fostă elevă să fie parte din echipa care a lucrat la proiectul LIGO, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. In sfarsit, o veste buna. Pun fata in fata aceasta performanta a…(imi permit sa spun) Aradului, a sistemului de invatamant aradean (chiar daca este o exceptie fortuita!), cu cea a altor “celebritati locale”, care sunt ori s-au vrut a fi investite cu puteri decizionale…si suspin.

   Felicitari din inima laureatei, sarut mana doameni Georgeta si strang mana merituosilor dascali pomeniti (sau nu) in articol.

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Ce mandrie domle…sunteti nebuni…tara e praf in multe domenii ne am autodistrus si cand natura ni se impotriveste la distrugerea noastra voi vorbiti de mandrie…!!??a aparut aceasta fata datorita sistemului din ro?!?a aparut intimplator e un paradox nu e nici un motiv de mandrie suntem la pamant in toate domeniile!!!

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Mandru mi-s ca mi-s roman, de nu-mi mai ajunge kuru la camasa. Adica dupa ce i-am vandut pe nemti la darab, dupa ce adevarata istorie a Aradului e inca ocultata, dupa ce le-am furat la chiaburi pamantul si lui Neuman fabrica si colonia, mai avem si tupeul sa ne falim cu LICEUL in care o eleva a frecventat cateva clase. De parca liceul ar merita premiul Nobel nu eleva! Cum spunea Eminescu: “Iar desupra tuturora, va vorbi un mititel/nu slavindu-te pe tine, lustruindu-se pe el sub a numelui tau umbra”.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Premiul Nobel nu se acorda “unei echipe” ci unor persoane private. Cautati si vedeti cine sunt premiatii Nobel pentru Fizica pe 2017. Fata a lucrat doar in laboratorul in care ALTII au gandit prioectul si l-au pus in aplicare. Daca nu va e clar premiul Nobel nu este nicidecum titlul de “Erou al muncii socialiste”.

    0 voturi
    +1
    -1
  4. Bravo fetei – cum este și firesc – și RUȘINE făloșeniei bombastice și fără rost. Aradul nu va fi mai bogat, dimpotrivă, va fi mai sărac. Ea nu lucreaă, nu studiază în Arad, ci ăn California. Asta este dovada unei mari nenorociri din cercetarea romanească.
   Ne lăudăm cu realizările românilor de peste mări, dar nu întrebăm – autoritățile – de ce au plecat ei. Eu totuși întreb. Unde este cercetarea românească ?…

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.