marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Climatolog: „Fenomenele meteo extreme nu vor lipsi nici vara aceasta”

  de - | 23 mai 2020, 9:22 AM | Naţional

  0

  (foto: Telus World of Science Edmonton)

  Directorul Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie spune, la Europa FM, că fenomenele meteo extreme nu vor lipsi în vara care urmează, fenomene care au devenit o constantă a vremii în ultimii ani.

  „E foarte greu de spus acum care va fi evoluția, care dintre scenarii se va adeveri, dar ceea ce se poate spune cu siguranță este că fenomele extreme nu vor lipsi nici vara aceasta, așa cum nu au lipsit nici primăvara și, în general, în toate anotimpurile din ultimii ani”, a explicat Roxana Bojariu în emisiunea „Piața Victoriei”.

  „Deja vorbim de o influență a încălzirii globale asupra tiparelor vremii și felul în care evoluează fenomenel, altfel normale pentru locul unde se desfășoară, sunt acum mai intense, lucru care vine pe acest efect al încălzirii globale. Avem, practic, o cantitate sporită de energie în sistem, care înseamnă cantitate sporită de vapori de apă în atmosferă, care pot fi transportați de sistemele de vreme și pot să aducă, în anumite zone, un anumit tip de fenomene extreme și, în alte zone, fenomene de tip opus. Poți să ai secete și, în regiuni vecine, să ai precipitații foarte intense (…) o imagine globală a unei lumi mai calde, a unei clime care înseamnă altceva decât clima ultimelor decenii”, a adăugat specialistul.

  Sursa: europafm.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.