miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  CJA doreşte facilitarea unor drepturi conexe certificatului de handicap

  de Special Arad | 6 decembrie 2016, 9:42 AM | Administraţie

  0

  Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a avut o serie de întâlniri cu factori de decizie din sistemul social şi de educaţie specială. În urma acestor întâlniri, s-au identificat o serie de măsuri care pot duce la îmbunătăţirea sistemului social.

  Se doreşte facilitarea unor drepturi conexe certificatului de handicap prin stabilirea unor proceduri comune între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Centru Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi, respectiv, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC), pentru municipiu, cât şi personalul specializat, la primăriile din judeţ.

  În prezent, conform legislaţiei, pentru încadrarea în grad de handicap atât copiii cat şi adulţii depun cererile la primăria de domiciliu.

  Ca noutate, pentru o mai bună gestionare a sistemului social, cererile, însoţite de anchetele sociale aferente, vor fi transmise, mai apoi, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). După caz, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), se va depune inclusiv cererea pentru orientare şcolară, urmând ca reprezentanţii acestei instituţii, împreună cu Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) să gestioneze transmiterea documentelor şi încadrarea în grad de handicap, precum şi orientarea şcolară şi profesională.

  O altă măsură, deja funcţională, este că odată cu eliberarea certificatului de încadrare în grad de handicap se va înmâna şi o listă, ce va cuprinde drepturile persoanei cu handicap, cât şi modalităţiile prin care aceste drepturi pot fi accesate.

  „Dorim eficientizarea sistemului, dorim ca părinţii copiilor cu probleme să nu-şi mai piardă timpul cu drumuri între instituţii, ci să îşi dedice acest timp copiilor. Am făcut aceste demersuri la cerinţele celor care se confruntă cu aceste probleme. Pentru a avea toate datele centralizate, este necesar un sistem informatic integrat, la care să aibă acces toate instituţiile implicate în acest domeniu, al asistenţei sociale. În prezent, lucrăm la acest proiect”, a afirmat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.