vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Circuitele electrice și sistemul de oxigen de la Municipal, suprasolicitate. Circa 600.000 lei – „o soluție pe termen scurt”

  de Raluca Medeleanu | 21 octombrie 2021, 5:44 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Consilierii locali au aprobat astăzi, într-o ședință extraordinară de îndată, un act adițional la Contractul de Administrare
  încheiat între Municipiul Arad și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pentru finanțarea în regim de urgență a unor reparaţii la instalaţiile de fluide medicale din clădirile fostului Spital Municipal Arad, în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Suma alocată astfel din bugetul local este de 603.000 lei.

  Deși la ora actuală nu mai există Spitalul Municipal, ci în clădirea din Piaţa Mihai Viteazul nr.5-8 funcționează secții ale Spitalului Județean, Primăria încă este proprietar al imobilului, astfel că administrarea se împarte între municipalitate și Județean. Acum, în contextul numărului extrem de mare de pacienți care sunt internați în saloanele de acolo, din cauza îmbolnăvirii cu Covid-19, și având în vedere urgenţa intervenției asupra instalațiilor de acolo, consilierii au votat în unanimitate alocarea a 603.000 lei, mai ales că la nivel național s-au înregistrat incendii în care chiar și-au pierdut viața pacienții, din cauza instalațiilor vechi și neconforme. De asemenea, din aceiași bani, se va asigura și realizarea proiectului de avizare ISU pentru Pavilion B.

  Banii alocați pentru aceste finanțări sunt redirecționați din bugetul care era destinat investiției de accesibilizare a secțiilor de Clinică Reumatologie, Interne și ORL- Oftalmologie, din Piața Mihai Viteazu nr.7-8, respectiv nr.10.

  Consilierul local Andrei Korodi (PNL), care este și doctor, a ținut să ia cuvântul în cadrul ședinței, pentru a descrie situația îngrijorătoare de la fostul Municipal.

  „Din păcate valul 4 e un val foarte puternic și este reprezentat de o mare parte din pacienți pozitivi, nevaccinați în marea majoritate, care dezvoltă din păcate forme grave, cu o evoluție galopantă nefavorabilă și care prezintă saturații foarte mici, au nevoie de oxigen și bineînțeles că au nevoie de spitalizare. Spitalul Municipal, un spital vechi, funcționează la capacitate maximă. Cadrele medicale au o presiune deosebită asupra lor, sunt aproape de epuizare, iar sistemul de aer comprimat, oxigen și curent electric este suprasolicitat.

  Anul trecut am avut discuții cu edilii locali, înainte să fiu votat de cetățeni și să fac parte din consiliu, și s-au făcut reparații, s-au introdus circuite noi electrice. Circuitul de oxigen și aer comprimat s-a introdus pe anumite secții, dar în majoritatea celorlalte secții a rămas vechiul circuit, care e suprasolicitat, îmbătrânit și – este foarte important să menționez – subdimensionat pentru cerințele actuale. Din această cauză, în urma discuțiilor pe care le-am avut, am cerut finanțarea acestor lucrări, pentru a putea face față acestui val foarte puternic și, bineînțeles, pentru a putea salva vieți, pentru a putea oferi condiții optime pentru tratarea pacienților”, a spus consilierul dr. Andrei Korodi, medic specialist, chirurgie generală.

  Acesta a ținut să atragă atenția că Aradul e deficitar la nivel de infrastructură spitalicească și că această soluție este doar una rapidă, pe termen scurt, iar pe viitor vor trebui găsite soluții de finanțare, să se ridice spitale noi în municipiu.

  Dr. Korodi a făcut și un apel celor din sală să se vaccineze și să îi încurajeze pe cei cunoscuți lor să se vaccineze.

  „Este clar că vaccinul ne oferă niște avantaje care sunt susținute științific. Nu vreau să vă spun ce tragedii se întâmplă între zidurile spitalului. Groaznic! Eu și colegii mei în fiecare zi scriem și emitem certificate de deces și sunăm familii să anunțăm decesele rudelor din spital! Este îngrozitor!”, a spus consilierul local dr. Andrei Korodi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.