Ciobanii arădeni dau „lecții de business” României: fabrica lor exportă lapte în 5 țări europene!

  de Special Arad | 22 mai 2015, 11:14 AM | Chişineu Criş | Știri Arad

  0

  Știri Arad: În 2008, la Chișineu Criș, 16 ciobani s-au decis să își deschidă împreună o fabrică de lapte. Acum, după 7 ani, afacerea lor este atât de înfloritoare încât exportă lapte în 5 țări europene, dintre care și Germania.

  În 2008, ciobanii şi-au pus toţi banii la comun şi aşa au strâns un milion de euro. Al doilea milion l-au luat de la Uniunea Europeană şi au construit o fabrică în care pot prelucra zilnic până la 15.000 de litri de lapte.

  Fiecare din cei 16 asociaţi şi-a dotat ferma cu un rezervor de răcire a laptelui, din acest rezervor laptele fiind transportat cu o cisternă la fabrică,pentru a fi procesat..

  Ca să poţi vinde pe supermarket trebuie să procesezi laptele într-o fabrică modernă la ultimele standarde, cu ştampilă ovală, care acolo trebuie să respecţi nişte condiţii. Deci telemeaua de Sibiu care o făceam noi înainte la fermă nu puteai să o vinzi în supermarketuri”, spune Ioan Branga, asociat, administrator al fabricii.

  După șapte ani, iaurtul, telemeaua şi urda făcute lângă Chişineu Criş sunt exportate în Slovacia, Spania, Italia, Germania şi Bulgaria. Anul trecut, fabrica a vândut lactate în valoare de 2 milioane de euro.

  „Fără pasul ăsta nu mergea nicicum! Nu mai puteam supravieţui! Mai ales acuma cu noile legi acuma ce-o venit, nu mai”, spune Florin Bebişelea, membru în asociaţie.

  Sursa: Digi24

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.