Update O grupare care plasa banii falși ai mafiei italiene a fost anihilată în Arad și Timiș. Cine sunt cei 22 de reținuți

  de Special Arad | 16 aprilie 2015, 7:16 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Știri Arad. Gruparea de crimă organizată care a umplut vestul României cu euro falși produși de mafia italiană la Oradea a fost destructurată, în această dimineață în urma unei ample operațiuni a DIICOT Timișoara împreună cu BCCO Timișoara, având sprijinul SRI Arad, SIPI Timiș și Serviciul de Operațiuni Speciale Timiș. În această dimineață, conform pressalert.ro, polițiști de la „Crimă Organizată” împreună cu mascaţii de la Serviciul de Acţiuni Speciale şi cei ai Jandarmeriei au descins în 46 de locaţii din Timişoara, Giroc, Lovrin şi Arad pentru a ridica nu mai puţin de 60 de suspecţi care urmează să fie aduşi la audieri. Investigaţiile au scos la iveală faptul că  un lot important de bancnote de 50 de euro falsificate au fost scoase din tiparniţa Cammorei de la Oradea, fiind ascuns în zona gropii de gunoi de la Oradea, înainte de descinderile din septembrie 2014. Ancheta a stabilit că o parte din banii care nu au fost găsiţi atunci  au ajuns la Timişoara. Cei trei lideri ai grupării se ocupau de plasarea în cantităţi mari de bani falşi către oameni de încredere care apoi se foloseau de „săgeţi” pentru a le plasa pe piaţă. Existau preţuri fixe cu care se vindeau euro falsificaţi – dacă la început o bancnotă de 50 euro se vindea cu 10 lei, preţul a ajuns în martie anul acesta până la 70 lei.  Cei care plasau banii falşi pe piaţă au ajuns să se specializeze în modul în care le valorificau – achiziţionarea de telefoane mobile, laptopuri sau maşini de pe site-uri de anunţuri, mici cumpărături în magazine din sate sau din cartiere mărginaşe, susţinând că nu au apucat să ajungă la o casă de schimb valutar sau plăţi către taximetrişti. Euro falsificaţi erau numiţi codificat „morcovi”, „echipe” sau „jucători”. Au existat inclusiv clienţi care vroiau să cumpere valută falsă pentru a o plasa în Germania. Liderii grupării din Timişoara au fost identificaţi ca fiind  Constantin Dumbra, zis „Costa”, Samir Scripcariuc, zis „Bebe” şi Adrian Poczo zis „Adi Ţiganul”. Adrian Poczo, zis „Adi Ţiganul”, a susţinut că “nu am plasat niciun euro. Nu ştiu de ce au venit poliţiştii la mine. Posibil să fie vreun duşman care”.

  UPDATE 1: După audieri maraton care au durat până vineri dimineaţa, la ora 1, procurorul de caz a decis reţinerea a 22 de persoane – Constantin Dumbra, Adrian Poczo, Iuliu Covaci, Doru Novacovici, Maxim Roman, Nicolae Chiorcel, Nicu Zodilă Cristic, Petrus Lucacel, Milorad Savici, Gheorghe Sprînciană, Adrian Baicu, Marius Iacob, Alexandru Dorobanţu, Ionel Sein, Mario Peica, Alexandru Băbţan, Eugen Băbescu, Denis Ghilezan, Ionuţ Lihăt, Florin Pop și Paul Dudău. Aceştia urmează să fie prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă. Alţi şapte suspecţi au fost puşi în libertate sub control judiciar.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.