duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cine este teroristul ISIS-K care a ucis zeci de oameni într-un atac sinucigaș la aeroportul din Kabul

  de - | 7 octombrie 2021, 9:36 AM | Internaţional

  0

  Teroristul ISIS-K care s-a detonat la aeroportul din Kabul pe 26 august, ucigând zeci de oameni, printre care și 13 militari americani, fusese eliberat dintr-o închisoare din apropierea capitalei afgane cu câteva zile înainte, când talibanii au preluat controlul asupra zonei, scrie CNN, citând trei oficiali americani.

  Doi oficiali americani și Ken Calvert, membru republican în Camera Reprezentanților, au dezvăluit că atentatorul sinucigaș a fost eliberat din închisoarea Parwan de la baza aeriană Bagram. SUA a controlat baza până când a părăsit Bagramul, la începutul lunii iulie.

  Dezvăluirea pune în lumină haosul din ultimele zile ale retragerii din Afganistan și efortul SUA de a ține sub control situația care se deteriora rapid în zona aeroportului, în timp ce încredințase talibanilor paza perimetrului din jurul aeroportului.

  Sute de membri ai grupării teroriste ISIS-K erau închiși la închisoarea Parwan din Bagram și închisoarea Pul-e-Charkhi de lângă Kabul, alături de alte mii de deținuți, când talibanii au preluat controlul zonei, cu câteva ore de a intra în capitala Kabul, la mijlocul lunii august, potrivit unei surse din intelligence. Talibanii au golit ambele închisori, eliberând propriii lor membri, dar și pe cei ai gruăprii ISIS-K.

  11 zile mai târziu, pe 26 ugust, unul dintre deținuii eliberați s-a detonat la aeroportul din Kabul, în zona intrării Abbey Gate, ucigând 13 militari americani și zeci de civili afgani care încercau să părăsească țara.

  ISIS-K, filiala Stat Islamic din Afganistan, a revendicat atacul de la aeroport și a anunțat că autorul atacului se numește Abdul Rehman Al-Loghri. Doi oficiali americani au confirmat identitatea atacatorului, notează digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.