marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cinci instituții își unesc forțele pentru a opri exodul tinerilor din Arad

    de Raluca Medeleanu | 21 iulie 2016, 2:23 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

    2

    Astăzi s-au pus bazele unui parteneriat între Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, cele două universități – „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș” – și Inspectoratul Școlar Județean Arad, în vederea ridicării nivelului educațional atât în municipiu, cât și în întregul județ. 

    În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul CJA, reprezentanții acestor instituții, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” Codruța Stoica, reprezentantul ISJ Arad Borlea Maria, primarul Aradului Gheorghe Falcă și președintele CJA Iustin Cionca, au vorbit despre importanța realizării acordului de parteneriat între aceste instituții, în vederea sporirii calității învățământului preuniversitar și academic al orașului, pentru a determina tinerii ca după finalizarea studiilor să opteze pentru a rămâne în Arad.

    Împreună, astăzi am avut o ședință de lucru în care am analizat atât strategia județeană pe care intenționăm să o favorizăm cu strategiile celor două univertități și cea a Inspectoratului Școlar Județean. Scopul nostru e să adaptăm învățământul, atât cel preuniversitar cât și cel universitar, la economia reală a Aradului și, de asemenea, de a face un centru universitar puternic la Arad. În acest sens, intenționăm să semnăm în cel mai scurt termen cu aceste instituții pentru a oferi o platformă practică și ne dorim ca, cel puțin la CJA și la instituțiile subordonate, să oferim posibilitatea studenților să facă practică, astfel încât acești absolvenți să reușească apoi să se încadreze cât mai ușor pe piața muncii. Am constatat că astăzi studenții au mai mult o pregătire teoretică decât cea practică și dorim ca în viitor să recuperăm lucrul acesta”, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

    Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad, a dorit să sublinieze că se urmărește crearea unei strategii pentru învățământul arădean, „pentru a promova o excelență în mediul academic, împreună cu o etică academică și o dezvoltare a învățământului universitar pe nișele deja cunoscute, dar și de a stabili strategii de dezvoltare având în vedere particularitățile locale și particularitățile celor două universități”.

    „În cadrul primei întâlniri pe care am avut-o, deosebit de fructuoasă pentru o primă întâlnire, ne-am declarat deschiși pentru orice colaborare, având în vedere faptul că orice dialog este constructiv și sunt convinsă că vom face lucruri bune pentru Arad. Am schițat deja în mare câteva proiecte care vor putea fi demarate în viitorul apropiat și sunt convinsă că, având sprijinul autorităților județene și locale, proiectele acestea se vor concretiza și vor aduce rezultate benefice pentru mediul educațional arădean”, a spus conf. univ. dr. ing. Codruța Stoica, prorectorul UAV Arad.

    Noi, învățământul preuniversitar, suntem într-o bună colaborare cu cel universitar. Doresc pe mai departe ca totul să fie la fel (…). Aș vrea să subliniez că ISJ a avut cu Primăria Municipiului o discuție și am continuat acea propunere începută de strategie a învățământului arădean pe zece ani, 2016-2026, care sunt convinsă că va fi un rezultat foarte bun pentru învățământului arădean”, a spus Borlea Maria, reprezentantul ISJ Arad.

    Gheorghe Falcă, primarul Aradului a ținut să menționeze că pentru a atrage fonduri europene este important să existe o strategie de dezvoltare a județului și a municipiului Arad. Acesta a afirmat că strategiile acestea există, sunt chiar într-o fază finală. „În interiorul strategiilor trebuie să ai o strategie pe sănătate, pe educație, pe mobilitate… De ceea, întâlnirea de astăzi este un început al unei colaborări în cinci pentru a finaliza aceste documente și a le implementa. Propun ca lunar să avem astfel de întâlniri de lucru, pentru a prezenta protocolul între cele cinci instituții și apoi implementarea strategică însemnând să atragem între noi și alți parteneri. Am vorbit în întâlnirea precedentă despre interesul cetățenilor, al universităților, al ISJ și al Administrației. Toate aceste interese trebuie să fie legate și să îmbunătățim calitatea mediului arădean”.

    Se planifică organizarea unui târg dedicat economiei arădene și unul al cercetării arădene

    Gheorghe Falcă a declarat că pentru a atinge această performanță este important să se cunoască economia arădeană, pentru a raporta învățământul la economie, iar în acest sens este planificat ca, împreună cu Camera de Comerț, să se organizeze un târg al economiei arădene. Mai mult, se intenționează și organizarea unui târg al cercetării arădene, care să se adreseze atât publicului larg, cât și celui specializat.

    „Veți avea o surpriză plăcută când veți descoperi că în județul și municipiul Arad se produce cercetare. Doar că de multe ori acești oameni de mare capacitate nu au timp de autopromovare, iar noi putem face acest lucru”, a spus Gheorghe Falcă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „BullShit”

      Toata aceasta „COOPERATIVA” nu are alt rol decat sa mai atraga toata lumea ceva fonduri de cofinantare.
      Concret nu se ameloriaza situatia cu politicieni si teoreticieni. Daca locuri de munca bine platite s-ar creea pe hartie, apoi Falca ar Multiplu Campion Mondial.

      In consecinta, efectul va fi „0”.

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.