Cimitirul militar al maghiarilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial va fi la Arad. Ziarul maghiar Krónika: „România nu acceptă amplasarea în Secuime”

  de Special Arad | 21 aprilie 2021, 2:38 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Locul propus pentru cimitirul militar (foto: UDMR Arad / Facebook)

  Cimitirul militar maghiar dedicat celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial va fi realizat la Arad, România nefiind de acord ca acesta să fie amplasat în Secuime, scrie în numărul de miercuri al cotidianului transilvănean Krónika, citat de Hirado.hu.

  Potrivit ziarului, pentru înfiinţarea acestui cimitir au fost luate în calcul două aşezări majoritar maghiare din judeţul Mureş, Sâmbriaş şi Pănet. În schimb, partea română a propus oraşul Arad.

  Publicaţiile maghiare din Transilvania au raportat, săptămâna trecută, că reprezentanţii Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta (care aparţine de Ministerul Apărării din Ungaria şi căruia îi este încredinţată îngrijirea mormintelor, cimitirelor şi monumentelor militare maghiare), ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), subordonat Ministerul Apărării Naţionale din România şi ai Primăriei Arad au discutat despre posibilitatea înfiinţării unui cimitir militar la Arad.

  Municipalitatea arădeană a oferit în acest sens o parcelă în Cimitirul Pomenirea, aflat în imediata vecinătate a autostrăzii A1 (foto), scrie agenția de presă de stat a Ungariei, MTI, citând UDMR Arad.

  În acest cimitir sunt îngropaţi deja militari români, maghiari, sârbi şi ruşi căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit planului, aici se vor odihni militarii maghiari căzuţi în luptele din toamna anului 1944, în zona oraşului Turda. Rămăşiţele acestora au fost dezgropate în urmă cu aproape şase ani, din noul cimitir evreiesc din Cluj-Napoca, parcelei de acolo fiindu-i schimbată destinaţia. Liderii din Secuime care au fost întrebaţi de Krónika şi-au exprimat regretul cu privire la faptul că cimitirul militar nu va fi înfiinţat în cadrul aşezării lor.

  „Pe data de 15 aprilie, delegații Ministerului Apărării din Ungaria și Institutul și Muzeul de Istorie Militară, precum și Oficiul Cultului Eroilor din România (ONCE), au participat la prima întâlnire de la Arad, unde s-au purtat discuții în privința unui cimitir colectiv pentru resturile pământești, exhumate deja, ale celor 90 de soldați unguri căzuți în bătălia de la Turda, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai Organizației Județene UDMR Arad”, scrie partidul arădean pe pagina de Facebook.

  Din punct de vedere administrativ, Sâmbriaş aparţine de comuna Hodoşa. Ottó Barabási, primarul localităţii, a declarat că în urmă cu câţiva ani a fost realizat, deja, şi designul vizual al cimitirului militar din Sâmbriaş, iar acesta include şi un mic mausoleu pe lângă mormintele militare. Mai târziu, însă, s-a vorbit despre faptul că acest cimitir ar urma să fie realizat la Pănet, lângă Târgu Mureş. Pentru acolo s-a făcut un plan de realizare mult mai modest decât cel de la Sâmbriaş.

  Locotenent-colonelul György Nagy, ataşatul militar şi aviatic al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a declarat pentru Krónika că numele celor două localităţi din judeţul Mureş au fost menţionate doar ca propuneri. „Partea română a propus o a treia locaţie, Aradul, iar în conformitate cu acordul interstatal, decizia finală trebuie luată de ţara-gazdă. Întrucât în ambele regiuni trăiesc comunităţi maghiare, consider că nu este relevant în care dintre aceste locuri vor fi îngropaţi eroii noştri“, a declarat ataşatul militar.

  Superiorul său, colonelul László Kiss, a spus, la rândul său, că trebuie preţuit faptul că s-a avansat, şi asta întrucât partea română a tot amânat soluţia în acest caz, încă din 2012.

  Conducerea Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta au solicitat un teren cu o suprafaţă de aproape o mie de metri pătraţi; se pare că jumătate din această suprafaţă este, deja, asigurată, însă în opinia lui László Kiss, care s-a documentat şi la faţa locului, există şi posibilităţi de extindere.

  Autorităţile maghiare intenţionează să aducă în viitorul cimitir militar din Arad rămăşiţele a sute de militari maghiari. Acestea ar urma să fie colectate din mai multe cimitire neglijate. În prezent, în casa funerară de la cimitirul din Pănet se află osemintele unor militari dezgropaţi în 2015, în Cluj-Napoca, oasele fiind depozitate în săculeţi etichetaţi, care urmează să fie transportate şi reîngropate într-un loc final, scrie Krónika.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.