ExclusivCimitirul Micălaca – scenă de luptă între Biserică și firmele de pompe funebre. Părintele Pavel Goldiș îl acuză pe primarul Falcă de interese și pe celebrul „Kuki” că a mituit directorii de spitale

  de Andrei Fuliaș | 12 septembrie 2016, 1:10 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  7

  Știri Arad. Preotul arădean Pavel Goldiș de la Parohia Arad – Micălaca Veche I, o parohie la care sunt afiliate 795 de familii cu 2385 de credincioși, este acuzat că face jocurile unei firme de pompe funebre și că împovărează enoriașii cu fel și fel de taxe născocite de el după bunul plac.

  Acuzele îi sunt aduse de către arădeanul Adrian Păscuțiu, care mai spune că părintele Pavel Goldiș și-a însușit cimitirul din Micălaca ca fiind proprietatea lui și că amenință enoriașii că nu le înmormântează rudele dacă aparținătorii nu „joacă” după cum vrea preotul.

  „La Cimitirul din Arad str. Pasunii (Micalaca) am avut ocazia sa-l cunosc pe Parintele Goldis Pavel, parinte care crede si sustine ca cimitirul din Micalaca este proprietatea lui. Pana aici, toate bune si frumoase!

  Dupa ce a fost semnat contractul de prestari servicii cu o firma de pompe funebre, ne-am deplasat cu cortegiul in cimitirul din Micalaca, unde trebuia sa aibe loc inmormantarea (decedatul platind de 2-3 ori pe an, timp de 40 de ani taxe, pe care daca nu le platesti, sustine Parintele Goldis P, nu beneficiezi de serviciile Parohiei Otodoxe Micalaca, lucru pe care toata lumea il stie, fiindca parintele cand bate la usa micalacenilor cerandu-le bani, le face cunoscut acest lucru! Ajunsi la cimitir cu cortegiul funerar, ne-a intampinat preasfintitul (cu o falca in cer si una in pamant) spunandu-ne CLAR că inmormantarea nu poate avea loc in acest cimitir!!!! De ce???? Simplu, fiindca inmormatarile din Micalaca trebuie facute doar cu firma lui preferata, nicidecum cu alta firma de pompe funebre!! Dupa cateva ore de discutii aprinse, Goldis cheama Politia. Vin 2 echipaje de politie, care la randul lor il conving pe Parinte ca nu este un cimitir privat, ca au fost platite toate taxele pe care el le-a cerut timp de zeci de ani si inmormantarea trebuie sa aibe loc. Parintele nu se mai opune inmormantarii, amenintand ca el nu va mai tine slujba, iar alt preot nu are voie sa slujeasca acolo caci doar e cimitirul lui dom’le!!!!! Si ne arata inca o lista suplimentara de taxe care trebuie platite, REPET!!! asta pe langa taxele platite de-a randul zecilor de ani!!!! Bun!! Acum dupa cum urmeaza:

  100 lei slujba in Capela Veche

  100 lei slujba in capela exterioara

  150 slujba Preotului

  20 becul aprins

  5 lei/buc chiria la prapure

  200 lei chiria la capacul frigorific

  400 lei sapatul gropii

  200 lei costul locului de veci

  Etc..
  Saracu’ Dom’ Parinte!!!! (Sarac de duh, ca de bani…)

  Si toate astea din cauza cā nu am contractat cu el serviciile de pompe funebre!!!
  Cocluzia: daca pana acum unora ne era frica de moarte de acum in colo mai bine sa ne fie de popa!!!

  Share-uiti va rog si comentati daca v-ati lovit de aceeasi problema, va multumesc!”, este mesajul postat de către arădeanul Adrian Păscuțiu pe contul său de Facebook. Mesajul i-a revoltat pe internauți și a fost distribuit pe rețeaua de socializare de către 85 de persoane.

  Declarațiile părintelui Goldiș sunt incredibile 

  De cealaltă parte, preotul Pavel Goldiș, contactat telefonic de redacția noastră, se apără și spune că el nu face jocurile nimănui, dimpotrivă, acesta spune că scandalul a pornit din cauza autopsierului Aurel Cristescu, cunoscut mai bine de arădeni sub numele de „Kuki”: „Noi nu facem jocurile nimănui. Noi am făcut un contract de administrare cu această firmă de pompe funebre, iar Kuki vrea să se bage peste și să o dea afară. Asta e treaba lui, noi ne apărăm legal. Acolo (n.red. în cimitir) a fost foarte multă mizerie, iar noi nu-i putem lăsa pe toți să vină aici, să-și facă serviciile, să-și ia banii, iar noi să rămânem tot așa, criticați de ziare că nu se face curățenie și că nu se duce gunoiul ș.a.m.d. Deci, noi nu favorizăm pe nimeni. Noi avem un contract legal încheiat cu această firmă. Eu l-am întrebat pe domnul Kuki, sâmbătă, de ce nu se duce să sape gropile la Pomenirea și la Eternitatea(?), iar acesta mi-a răspuns că acolo n-are voie, că sunt cimitirele Primăriei. Păi și aici de ce are voie, că e teren privat- e terenul Bisericii!? Toate neamurile lui, toți prietenii lui ne sună să facă lobby și să-l susțină pe el. Terenul de la cimitirul din Micălaca nu este al Primăriei, este al Bisericii. Mai avem un teren, oferit de la Primărie, să mai facem un cimitir, că ăsta deja e plin, iar oamenii nu mai au locuri. Și aici e o problemă, cu scandalurile. Eu cu două străzi și jumătate și cu blocurile nu pot să-l deschid, fiindcă nicio biserică din cele 10 din Micălaca nu vrea să dea bani, iar eu singur nu pot. I-am spus la primar (n.red. Gheorghe Falcă) că i-l dau înapoi, să facă el cimitir, dacă vrea. Dar acolo sunt niște interese și el n-o să deschidă niciodată. Așa că treaba îi foarte urâtă. Noi vrem să fie ordine și curățenie. Dacă-i lăsăm pe toți, ei vin, sapă groapa pe jumătate, aruncă mortul acolo, nu-l controlează nimeni și apoi se duce, iar mai târziu te și înjură dacă-i zici ceva. Așa că dacă-i proprietate privată, să se respecte proprietatea privată în țara asta, chiar dacă-i a Bisericii, nu să ne acuze că favorizăm firma cutare sau că favorizăm pe nu știu cine. Cu el (n.red. Kuki) nu se poate, că el nu-i de omenie. El umblă numa să ia banii și să plece. Cum i-am spus și sâmbătă, în fața Poliției… el au luat toate spitalele și azilele din oraș și mituiește pe toată lumea ca să „ducă” numa el, iar celelalte firme să crape. Eu vă spun că au pățit neamuri de-ale mele… mergi și nu poți scoate mortul că nu ți-l dau medicii, fiindcă toți îs aranjați cu el (Kuki). Atunci de ce să ne acuze pe noi, că noi ne apărăm sărăcia și nevoile și neamul, cum zice Eminescu. Nu se poate! Vă rugăm să înțelegeți că noi nu suntem rău intenționați, dar trebuie să facem puțină ordine acolo, iar firma pe care am angajat-o plătește lunar 7 mc de gunoi la firma de salubritate.”

  ***

  După cum ușor se poate constata, scandalul e abia la început. Nu știm din ce motive, însă preotul Goldiș l-a introdus în discuție și pe primarul Falcă, acuzându-l de anumite interese care deocamdată nouă ne scapă. Mai departe… era clar ca lumina zilei că la un moment dat, în Arad, firmele de pompe funebre se vor bate „cap în cap”, din cauză că s-au înmulțit și nu mai e loc pentru unul singur (în cazul nostru „Kuki”) să câștige la fel de mult ca pe timpuri.

  Însă, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, părintele Goldiș a „uitat” să ne spună că Parohia sa a încheiat un contract cu (tocmai) ginerele (preot și el) unui coleg de-al său, părintele Micoroi – de la Catedrala Veche.

  În concluzie, azi avem parte de prima scenă a războiului dintre firmele de pompe funebre, dar suntem siguri că urmează și altele.

  Revenim.

  postare-adrian-pascutiu

  Primăria Arad face precizări

  După publicarea acestui articol, am fost contactați de către purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, care ne-a transmis următoarele precizări din partea instituției:

  „În ultimii 5 ani nu au existat discuții între reprezentanții Primăriei și cei ai Parohiei Micălaca Veche privind amenajarea noului cimitir.”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Kuki mituieste de la directori la brancardieri ca atunci cand moare cineva sa stie primul … cred ca are si un program cu cei de la National Geografic sa monitorizeze pasarile celea ce canta a moarte sa stie cu 2-3 zile inainte … cred ca e pe blat cu moartea insasi daca nu e chiar el moartea … :))) oricum Falca e de vina … Iar parintele … omfg …

   +24 voturi
   +1
   -1
  2. … povestile micalacenilor, dar locuind in proximitatea acestui cimitir pot sa spun ca: Este cel mai neingrijit cimitir pe care l-am vazut vreodata.Inainte de alegeri cineva a facut la repezeala niste ziduri si a aranjat o poarta la intrare.Gardul imprejmuitor nu poate fi numit gard.Totul este un fiasco.Trecand pe langa si prin cimitir ai o senzatie stranie, te cuprinde o rusine de rusinea lor, a celor care administreaza cimitirul dar si a celor care-si au mortii acolo.Ca si amplasare cred ca este un cimitir ”inchis” – fara posibilitate de extindere, se ingroapa unii peste altii, atat.Daca tot se vede de la o posta ca e un cimitir vai de el, macar sa-si spele rufele acasa si sa nu-si mai puna tichie de margaritar, nici unii, nici altii.Rusinos, din toate punctele de vedere.Lasati domnilor mortii sa se odihneasca in pace!

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Daca procurorii si cei de la fraude si-ar face treaba nu Ar exista monopol pe moarte. La București i-a potolit pe mafioții funebrelir. La Arad dorm in papuci. Fiți fara grija, preotul asta nu e cu nimic mai bun decât Kuki. Fac parte din aceeași categorie. Borfași se răfuiesc pe răposați, unul cu formolul in buzunar iar celălalt in sutana. In afacerea cu morți se plătește spaga si celor care ajung la fata locului unui accident. Polițiștii si cei de la Smurd sau ambulantă dau telefon firmei care le plătește partea, e simplu. Problema e ca e ilegal. Dar din păcate la Arad procurorii dorm, mulți sint tineri si de prin alte locuri, nepregătiți sau rau voitori, spagari sau pur si simplu puturoși. De polițiști nu mai are rost sa discutam

   +15 voturi
   +1
   -1
  4. Dupa cate stiu eu, im Micalaca sunt 4 biserici Ortodoxe si 2-3 biserici protestante sau neoprotestante. Parintele spune ca sunt 10.
   Intrebarea mea catre parinte este: Toate bisericile au contract cu firma care se ocupa de cimitir? Nu cred.
   Ca prveste cractul e adninistrare cu firma de pompe funebre, suntonvins ca acesta este doar pentru incinta cimitirului. Nu poate impune un preot cu cine sa transporti mortul panaa la groapa.
   Inca un amanunt. Cimitirul este proprietata bisericilor din Micalaca sau a biserici pe care o pastorest paintele pana se ensioneaza, nu este proprietaea dansului.

   +7 voturi
   +1
   -1
  5. Cimitirul din Micălaca e o rușine. Plin de boschetari și câini vagabonzi. Ca tot cartierul, la fel e și în parcul Orizont, pe Aleea Borsec sau în parcul din spatele magazinului Profi. Mai nou, în cimitir a apărut o gașcă de adolescenți în frunte unul pe la 30 de ani, care urlă aiurea pe acolo și nu lasă oamenii să-și plângă morții în liniște. Ce se scrie în articol e consecința nepăsării dar și a intereselor din jurul acestui cimitir. Dacă nu se va face ordine și nu va fi pază la intrare, va ajunge raiul boschetarilor.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.