miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    China vs SUA: competiţia pentru cel mai puternic computer din lume

    de Special Arad | 17 ianuarie 2015, 12:18 PM | IT

    0

    Construirea unui computer extrem de rapid, capabil să efectueze cât mai multe operaţii într-o secundă, este extrem de importantă: nu doar pentru a arăta lumii întregi cine este cel mai bun în acest domeniu, ci şi pentru a avea o supremaţie ştiinţifică şi strategică. Tocmai din aceste motive SUA va investi în următorii ani o sumă de bani uriaşă, 325 milioane de dolari, bani publici, pentru a construi două supercomputere care să fie superior celui mai rapid calculator actual, realizat de chinezi.

    În 2017, dacă totul merge bine, America va avea cele mai rapide calculatoare din lume. Summit şi Sierra sunt numele celor două supercalculatoare care au obiectivul de a-l învinge pe Tianhe-2, construit în China, şi care este cel care la ora actuală deţine recordul.

    Pentru a reuşi această performanţă DOE (Departamentul Energiei) american a pus la dispoziţia celor care vor realiza aceste computere 325 milioane de dolari; alţi 100 de milioane au fost acordaţi unui alt proiect de cercetare în domeniul calculatoarelor: FastForward2.

    De ce anume America vrea să investească aceşti bani în dezvoltarea calculatoarelor de mare viteză? Nu este vorba doar de deţinerea recordului, deşi, desigur, competiţia cu chinezii este un motiv serios, ci şi de capacitatea de a efectua o serie de calcule care vor permite SUA să aibă o supremaţie inclusiv strategică şi ştiinţifică.

    În prezent cele mai rapide calculatoare din lume sunt Titan, realizat de SUA, cu o capacitate de 27 petaflopi, şi – recordul actual – Tianhe-2, al National Super Computer Centre/China, cu o capacitate record de 55 petaflopi.

    Citește mai mult pe Scientia.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.