„Cerere în căsătorie” – spectacol caritabil pentru românii din Ucraina, la Teatru

  de [email protected] | 10 March 2022, 2:39 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Din stânga la dreapta: Bogdan Costea, Angela Petrean-Varjasi, Ionel Bulbuc și Florin Covalciuc

  La inițiativa actorului Florin Covalciuc, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean Arad și-au propus să ajute ucrainenii aflați în nevoie în această perioadă, în mod special pe românii din Ucraina, care au fost nevoiți să-și părăsească casele în urma bombardamentelor și a invaziei țării de către armata rusă. Ajutorul propus va veni sub forma unui spectacol care atinge deja 12 ani de la premieră și va avea, din nou, formula inițială a distribuției: actorii Angela Petrean-Varjasi, Florin Covalciuc și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc, cel care revine pe scenă după o pauză de trei ani. Evident, banii strânși din vânzarea biletelor vor fi folosiți în scop umanitar.

  Este vorba despre spectacolul „Cerere în căsătorie”, programat pe data de 16 martie (miercuri), ora 19:00, și 23 martie, tot la ora 19:00, în eventualitatea în care există un interes sporit, în sala mare a Teatrului. Dacă va fi un interes și mai ridicat pentru acest spectacol caritabil, se va juca ori de câte ori va fi nevoie, a precizat directorul teatrului, Bogdan Costea.

  La prima vedere poate suna oarecum paradoxal faptul că piesa aleasă poartă semnătura unui rus, marele dramaturg A. P. Cehov, însă războiul lui Putin nu trebuie confundat cu poporul rus și cultura rusă, după cum a explicat actrița Angela Petrean-Varjasi: „Cerere în căsătorie este scris de un rus, de Cehov, un mare dramaturg. Știm că în Rusia se protestează pe străzi, sunt cetățeni din Rusia care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Așadar, cred că înțelegeți mesajul nostru. Veniți, ajutați, Slava Ucraina!”.

  „Din donațiile care se vor aduna vrem să luăm medicamente și alte produse… tot ce au ei nevoie, ne vor spune ei… și vrem să le și ducem acolo tot noi. Eu mă ofer, cu cineva de la o asociație culturală din Arad. Ideea este să putem juca cât mai des spectacolul, ca să ajutăm. Atât vrem, să ajutăm”, a spus actorul român-ucrainean Florin Covalciuc (citește și interviul Special Arad: Florin Covalciuc, actor arădean originar din Cernăuți: „Nu că m-aș omorî după ucraineni, dar ceea ce face Putin este inadmisibil!”).

  Asociația care va gestiona banii adunați va fi Art Studio 7, „nici Teatrul și nicio altă instituție publică nu-și va asuma această parte financiară, domnul Florin Covalciuc, împreună cu asociația vor face acest lucru, ei vor vinde și biletele”, a spus vicepreședintele CJA, actorul Ionel Bulbuc.

  Acesta e și motivul pentru care, la acest spectacol, nu se vor vinde bilete online, ci doar la intrare.

  Prețul biletului va fi ca la orice alt spectacol, 20 lei, dar spectatorii vor putea face donații, suplimentar, și într-o urnă.

  „Fac mențiunea că Ionel Bulbuc se află pentru prima oară în echipa noastră în calitatea de Vicepreședinte al Consiliului Județean Arad. Deci este un «comeback» și îi urez succes”, a spus Bogdan Costea.

  „Nu s-a vorbit despre o temă în toate aceste săptămâni, despre românii din Ucraina. De asta ne-am propus să dăm o mână de ajutor. Sunt cam două săptămâni în care noi am adunat bani pentru Rețeaua Solidarității și am făcut astfel de gesturi, am încercat să sensibilizăm oamenii… și n-a fost foarte greu, iar ăsta este un lucru foarte bun, în aceste zile, că oamenii au venit și ne-au dat o mână de ajutor. (…) Petru mine nu e nici ușor, nici greu să mă-ntorc după cam trei ani de zile de când n-am mai jucat într-un spectacol. În ceea ce privește activitatea mea, voi lucra după orele de servici (se referă la Consiliul Județean Arad – n. red.), ca să nu am probleme cu implicarea mea, fără să fiu remunerat în vreun fel. Probabil voi avea mari emoții după atâtia ani, să fiu din nou pe scenă, dar… lucrul final e acesta: din banii adunați vor fi cumpărate produse, tot ce o să aibă ei nevoie, și vor fi trimise spre Ucraina”, a spus Ionel Bulbuc.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.