vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Celebrul regizor Cristi Puiu își dă întâlnire cu arădenii în această seară!

  de Tomck@t | 8 iunie 2019, 1:26 PM | Cultură | Film

  0

  (foto: IMDb)

  În acest an, unul dintre capetele de afiș ale Festivalului de Literatură „Discuția Secretă” (aflat în plină desfășurare, între 5 și 9 iunie) este regizorul român Cristi Puiu, cunoscut publicului larg pentru filmele sale precum „Moartea domnului Lăzărescu”, „Aurora” sau „Sieranevada”. Arădenii au ocazia, în această seară (8 iunie), de la ora 19, la Cinema Arta, să vadă fragmente din noul său film, „Malmkrog”. Intrarea va fi liberă.

  Cristi Puiu se află la Arad, „în mare secret” (cu ghilimelele de rigoare, așa cum indică și denumirea festivalului), deja de o săptămână, dar se va întâlni oficial cu arădenii – conform programului festivalului – în această seară, la Cinema Arta, unde vor fi proiectate în PREMIERĂ fragmente din drama istorică „Malmkrog”, la care lucrează regizorul. Nu se va proiecta întregul film deocamdată, deoarece nu este în totalitate finalizat, premiera națională fiind programată pe data de 11 octombrie 2019.

  Faptul că regizorul vine la Festivalul de Literatură nu este nicio abatere de la regulă. De doi ani încoace, „Discuția Secretă” are și o secțiune de „Film”, primul mare invitat, în 2017, fiind regizorul irlandez Lenny Abrahamson, nominalizat la un premiu Oscar pentru filmul „Room”. Tot în acel an a fost invitat special pentru prima oară la „Discuția Secretă” și Cristi Puiu, fiind proiectat filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, iar peste câteva luni, acesta a revenit la Arad cu o expoziție de fotografie cu tematica filmului „Sieranevada”, la Bienala de Artă Contemporană „Art Encounters”.

  Noul său film, „Malmkrog”, este o ecranizare după scrierile lui Vladimir Soloviov, acesta fiind, de altfel, și criteriul de selecție al secțiunii cinema la „Discuția Secretă”: filmele trebuie să fie ecranizări după opere literare, ori regizorul trebuie să fie și scenarist.

  În cadrul ediției din acest an a festivalului, Cristi Puiu a coordonat și un atelier de scriere de scenarii la Cinema Arta, acțiune care se va termina astăzi.

  Alături de Cristi Puiu, Festivalul „Discuția Secretă” l-a adus la Arad în acest an și pe regizorul Andrei Cohn (cu cel mai recent film al său, „Arest”, difuzat la Cinema Arta miercuri, 5 iunie) și ultimul film al lui Tudor Giurgiu, „Parking”, secondat de un Q&A cu scenaristul filmului, romancierul Marin Mălaicu-Hondrari (joi, 6 iunie).

  •  Vezi aici programul complet al Festivalului „Discuția Secretă” – ediția a VI-a!

  Sinopsis „Malmkrog”

  E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună.

  Sunt cinci la număr și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânără dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă.

  Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familiei Apafi – bătrân, orb și obligat să stea la pat din pricina unei paralizii – se află sub îngrijirea unei sore medicale. Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obisnuita lor partidă de whist și la veșnicile discuții, care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârnește titulatura de „armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului.

  Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului.

  E sfârșit de decembrie și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume. (sursa: CineMagia)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.