Cele mai premiate documentare ale anului vin la fARAD

  de Special Arad | 7 octombrie 2015, 10:42 AM | Cultură | Film

  0

  În perioada 15-18 octombrie se va desfășura a doua ediție a festivalului de film documentar fARAD, eveniment fondat în 2014 de Romanian Film Initiative I FilmETC (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu) şi produs de 111Film, sub direcţia artistică a Monei Nicoară.

  Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, fARAD explorează și în acest an diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele — formale sau naţionale. fARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale, reunite sub sloganul FILME CONECTATE LA REALITATE.

  Tema acestei a doua ediţii a festivalului este PORTRET / PEISAJ (PORTRAIT / LANDSCAPE) și este inspirată de constrângerile formale ale documentelor digitale, dar, mai ales, de abordările specifice ale celor mai importante documentare internaționale din ultimul an, care vor fi prezentate publicului arădean: imaginea “pe lung” și “pe lat”, perspectiva de adâncime și unghiul larg, concentrarea pe context sau pe individ.

  Proiecțiile vor avea loc la Cinema ARTA, intrarea fiind liberă, iar în deschidere va fi prezentat filmul Primarul chinez, documentar premiat la Sundance în acest an pentru accesul excepțional la un personaj care ia în piept un peisaj urban halucinant și, în același timp, comunismul și noul capitalism din China. Închiderea festivalului e rezervată unui eveniment hibrid cu Omul cu camera de filmat (1929) al lui Dziga Vertov, capodopera de montaj a școlii sovietice, prezentată cu acompaniament live asigurat de DJ Dubase.

  Alte șapte documentare prezentate și premiate la cele mai importante evenimente de profil din lume vor completa programul celor patru zile de festival, care poate fi accesat la adresa www.farad.ro: Amy, film de montaj despre destinul tragic al starului muzical Amy Winehouse (Cannes 2015); Bondoc, portret emoționant și totodată riguros formal al unui vechi șahist român (TIFF 2015); Citizenfour, documentarul-thriller despre avertizorul de conștiință Edward Snowden (Oscar 2015 pentru cel mai bun documentar); Call Me Marianna, povestea năucitor de umană a unei transexuale poloneze (Locarno 2015, cel mai bun film și premiul publicului la festivalul de la Cracovia); Drifter, un bildungsroman despre ce înseamnă să fii adolescent cu puține șanse, dar multe vise (premiat la IDFA 2014, cel mai mare festival de film documentar din Europa); Secretul nasturelui de sidef, o meditație despre relația dintre peisaj, istorie și identitate în regia veteranului cineast chilian Patricio Guzman (Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, Berlin 2015); Virunga, documentar de acțiune despre o rezervație naturală sub amenințarea războiului civil din Congo (nominalizat la Oscar 2015).

  Programul de proiecții va fi dublat, și în acest an, de workshop-uri și mese rotunde specializate și va găzdui Atelierul fARAD, întâlnirea deja tradițională a documentariștilor arădeni.

  fARAD este un eveniment conceput de Corina Șuteu prin Romanian Film Initiative I FilmETC (organizatorii festivalului de film românesc Making Waves din New York) şi este organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, fiind produs în parteneriat cu 111Film și kinema ikon. Mihai Chirilov este președintele festivalului, iar Mona Nicoară – directorul artistic. fARAD beneficiază de suportul logistic al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.

  PROGRAM

  JOI, 15 octombrie Ora 19:00 – Primarul chinez (The Chinese Mayor)

  VINERI, 16 octombrie Ora 17:00 – Secretul nasturelui de sidef (The Pearl Button) Ora 19:00 – Amy Ora 21:30 – Bondoc

  SAMBATĂ, 17 octombrie Ora 17:00 – Citizenfour Ora 19:30 – Virunga Ora 21:30 – Spune-mi Marianna (Call Me Marianna)

  DUMINICA, 18 octombrie Ora 19:00 – Drifter Ora 21:00 – Omul cu camera de filmat (Man with a Movie Camera)

  *Toate proiecțiile vor avea loc în sala mare a Cinematografului Arta, intrarea fiind gratuită

  KF-ul este locația alternativă a festivalului, unde ne vom aduna în fiecare seară, pentru a socializa

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.