sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cel puțin 185 decese, printre care 19 copii, la protestele din Iran

  de - | 9 octombrie 2022, 6:19 PM | Internaţional

  0

  (foto: David Patrikarakos / Twitter)

  Protestele declanșate de moartea unei tinere în arestul poliției au continuat duminică în Iran, sfidând represiunea autorităților. Un grup pentru drepturile omului, citat de Reuters, a declarat că cel puțin 185 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în timpul demonstrațiilor.

  Protestele antiguvernamentale au început pe 17 septembrie la funeraliile lui Mahsa Amini (22 de ani), în orașul kurd Saqez, manifestanții cerând demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

  „Cel puțin 185 de persoane, printre care cel puțin 19 copii, au fost ucise în timpul protestelor naționale din Iran. Cel mai mare număr de omoruri a avut loc în provincia Sistan și Baluchistan, cu jumătate din numărul înregistrat”, a declarat sâmbătă organizația Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.

  Autoritățile au descris protestele ca fiind un complot al dușmanilor Iranului, inclusiv SUA. Acestea i-au acuzat, printre altele, pe disidenții înarmați de violențele care, potrivit rapoartelor, au provocat moartea a cel puțin 20 de membri ai forțelor de securitate.

  Ieri seara, televiziunea de stat din Iran a fost piratată temporar de protestatari.

  „Scene incredibile. Jandarmii se unesc cu protestatarii împotriva regimului”, scria jurnalistul și scriitorul David Patrikarakos pe Twitter, folosind hashtagul #IranRevolution.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.