duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cel mai ciudat fan Eminescu trăiește la Galați. Muza lui Eminescu are ambele mâini la ea numai de ziua Poetului Național

  de Special Arad | 15 ianuarie 2015, 1:52 PM | Naţional

  0

  De frica hoţilor, muza lui Eminescu din Galaţi își primește mâna doar atunci când este omagiat marele poet al literaturii române. Obiceiul s-a creat după ce ani la rând, brațul statuii a fost rupt și furat de peste 20 de ori!

  Ansamblul statuar unic în țară, realizat la 1911 de artistul Frederik Stork, care îl înfățișează pe poetul Eminescu alături de muza sa, a fost vandalizată de prea multe ori ca autoritățile să se mai îndure să lase mâna acolo, chiar dacă zona este supravegheată video.

  Copia mâinii muzei este păstrată în depozitele Primăriei şi este pusă statuii doar cu o zi înainte de 15 ianuarie şi 15 iunie, iar apoi este dusă la loc în hale. ”Am repus mâna muzei. După eveniment o luăm şi o punem din nou în depozit”, a spus Radu Benone, de la societatea de salubritate din subordinea Primăriei Galaţi.

  În plus, s-au luat măsuri de securitate sporite ca mâna muzei să nu dispară în acest scurt interval de timp. ”Poliţia Locală Galaţi a luat decizia de a intra în dispoziv special în Parcul Eminescu. Poliţiştii vor patrula zona 24 din 24 de ore, până la finalizarea manifestărilor dedoicate marelui poet naţional. Pentru a nu exista timpi morţi, schimbul de tură se face direct în parc”, a declarat Aurelia Matei, de la Poliţia Locală Galaţi.

  De obicei grupul statuar era vandalizat cu doar câteva zile înainte de aniversarea marelui poet. Din cauza abuzurilor repetate, copia mâinii muzei nu mai este în stare prea bună, fiind mascată de o jerbă din flori. Astfel, în loc să țină făclia simbolică în mână, gălățenii o pot vedea ținând doar un buchet de flori. ”Nu cred că este în regulă că nu se mai poate vedea făclia, care este un simbol special. În plus, mă îngrijorează faptul că ansambul are o mulţime de crăpături, de la ger, şi trebuie urgent reparată”, a declarat Gheorghe Andreescu, artistul gălăţean care a făcut toate copiile mâinii muzei.

  Gălăţenii sunt supăraţi că a devnit o tradiție atât vandalizarea statuii, cât şi faputul că, de doi ani, statuia este întreagă doat câte două zile pe an, când se aniversează naşterea şi când se comemorează decesul. ”Nu cred că îşi fac treaba nici cei care o păzesc. Păi cum, cu camere şi gardieni să nu poată sta statuia întreagă decât câte o zi”, spunea Ion Vasile, un obișnuit al parcului.

  Sursa: libertatea.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.