„Cei din funcțiile abilitate nu și-au făcut treaba!”. ULAL Arad acuză municipalitatea și CET-ul de lipsă de implicare în menținerea arădenilor în sistemul centralizat
Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad a luat cuvântul joi, în cadrul dezbaterii publice a bugetului pentru anul 2017 organizată în Sala Ferdinand, vorbind în numele tuturor reprezentanților Uniuni Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) din municipiu și exprimând în mod deschis nemulțumirea acestora în ceea ce privește lipsa de implicare a municipalității pentru a găsi soluții de stopare a debranșării arădenilor de la sistemul de încălzire centralizat.
„Apreciem inițiativa dezbaterii publice privind bugetul, unde cetățenii Aradului au ocazia să vină cu propuneri pentru orașul lor. Analizând proiectul, ne-a captat atenția capitolul 81.02 (vezi tabel, n.red.) și observăm că nu s-au alocat sumele pentru redresarea sistemului de încălzire centralizat pentru utilizarea energiei termice. Iar suma de 9000 mii lei alocată pentru acoperirea diferenței de preț și tarif la energia termică ne arată că numărul beneficiarilor sistemului centralizat a scăzut, iar CET-ul împreună cu Primăria Arad nu are o strategie clară pentru readucerea și menținerea arădenilor în sistem centralizat”, a spus Dorina Lupșe.
Aceasta a menționat că sumele alocate în bugetul pe anul 2017 pentru reabilitarea termică în locuință acoperă doar actualizarea și revizuirea documentațiilor tehnico-economice, cerând astfel lămurire la stadiul cererilor de finanțare.
„De ce nu s-au alocat fonduri pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică? Ce rost au aceste cheltuieli de actualizare și revizuire a documentațiilor, dacă Primăria nu găsește soluții de menținere a asociaților de proprietari înscrise în programul național de reabilitare termică a locuințelor? Și în acest an am observat la bugetul din 2017 un dezinteres în realizarea lucrărilor de amvelopare a imobilelor din Arad. Sugerăm ca modele orașele care au anvelopat acum un an mai multe clădiri decât a reușit să amvelopeze Aradul în 8 ani”, a precizat Lupșe.
Primarul a motivat aceste „lacune” acuzând legislația defectuasă din România în ceea ce privește instalarea unei centrale de încălzire prin gaz într-o locuință. „Știți că în România dacă montezi o reclamă luminoasă pe perete ai nevoie de autorizație de construcție, de aviz de la ISU, dar dacă montezi o centrală de gaz în apartament nu e nevoie nici de autorizație, nici de aviz… Asociația municipiilor a făcut o solicitare Guvernului și parlamentarilor să ia în considerare această situație căci există o concurență”, a spus Gheorghe Falcă.
Președintele ULAL a ținut să specifice totuși că în urmă cu 5 ani exista un număr dublu de persoane care foloseau încălzirea prin sistemul centralizat. „Ceea ce s-a întâmplat în Arad din păcate este că cei care trebuiau să-și facă meseria sau din funcțiile abilitate nu și-au făcut treaba. Pentru că au dat amenzi celor care n-au respectat legea, de fapt două legi că și cea 325 … nu au voie să existe debranșări! Problema este și că cei care au venit și au facturat și au amendat, n-au întocmit corect procesele verbale, pentru că a da o amendă fără să impui măsurile care trebuiesc luate de cel care a primit amenda – deci un proces verbal care doar s-a rezumat la o amendă și nu și-au readus instalația la standardele inițiale – a dus la reducerea drastică a celor care au fost în sistem centralizat”, a spus Dorina Lupșe.
Comentariile portalului
Doar așa la prima impresie: autorul nu știe nici de Valea, nici de Anti. Pentru el sunt comentatori ascunși după pseudonime, un obicei încetățenit virtual pe care (...)
Am scris si despre cartea lui Ciucă si despre afișe...cred ca am scris despre toți. dar motivele pentru care sunteți angajat/angajată sa comentați la (...)
Campania lui Ciuca a fost "corecta"? Cu afisele acelea monstruos de scumpe...si totusi nu ati scris nimic despre asta. Trista "obiectivitatea" dv jurnalistica. Foarte trista.