vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cea mai mică și cea mai mare pensie din județul Arad: de la unu la… câteva zeci de mii de lei! Ale cui sunt…

    de Andreea Daniela B. | 1 aprilie 2021, 10:10 AM | Administraţie | Topic special

    0

    Pensiile sunt și vor rămâne mereu o problemă. Mulți bătrâni se plâng de pensii prea mici, de doar câțiva lei, care le ajung în buzunare la finalul fiecărei luni și de aici ne dăm seama că există prea multe persoane care încă nu știu cum să-și asigure „spatele”. Concret, pensiile din Arad încep de la un leu și se „termină” la 27.019 lei. Acest lucru îi face pe mulți să se simtă neîndreptățiți și majoritatea nu înțeleg cum s-a putut ajunge aici, de ce unii au și alții nu.

    De la cea mai mică, la cea mai mare pensie din Arad 

    Românii se plâng, în marea majoritate de pensii și probabil că mulți nu au înțeles de ce primesc sume foarte mici după o viață întreagă în care au muncit. Ei bine, așa cum se știe, există o procedură prin care se calculează pensia fiecăruia și astfel, fie că ai fost patron o viață întreagă, ori ai muncit în fabrică ca simplu angajat, șansele ca pensia să fie la fel de mare sunt aproape egale.

    Este bine de știut că această pensie nu se calculează după meserie, ci în funcție de suma contribuțiilor. Așa au ajuns 29.000 de arădeni să aibă pensia cuprinsă între un leu și 800 de lei inclusiv. Dintre aceștia, 21.000 au pensia de 800 de lei și astfel ne mai rămân 8.000 de arădeni care au pensia de la un leu până la 799 lei. Pe de altă parte, avem top zece cele mai mari pensii din Arad, în fruntea clasamentului aflându-se un magistrat care primește o pensie de 27.019 lei lunar.

    Cum se calculează pensiile? 

    „Calculul pensiei se face în felul următor: în fiecare lună tu ai un salar, acel salar se împarte la salarul mediu brut pe economie din luna și anul respectiv și la final rezultă un punctaj lunar. Toate punctele dintr-un an se adună și se împart la 12, ceea ce înseamnă că vei avea un punctaj anual. Mai departe, toate punctele din toți anii în care ai muncit se adună și se împart la stagiul complet de cotizare pentru a determina pensia”, a declarat pentru Special Arad Mihaela Vasil, directoarea Casei de Pensii din Arad.

    Este de precizat că pot exista situații, mai ales a celor care au muncit înainte de anul 2001, în care aceștia să fi fost angajați „la negru” fără să își dea seama. În această situație este posibil ca ei să aibă o pensie mică din cauza sumelor declarate în contractul de muncă. Dacă un contract de muncă încheiat între persoană și angajator este unul în valoare de doar câteva sute de lei, cu timpul acest lucru va afecta pensia pentru că punctajul final iese mic.

    De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că cei care au muncit până în anul 2001 au avut de prezentat cartea de muncă, iar dacă ei n-au reușit să facă rost de acestea din motive precum închiderea fabricilor, a fost mai greu de dovedit că ar fi muncit acolo, motiv pentru care poate unii dintre pensionari nu au reușit să aibă o pensie care să le asigure veniturile dorite.

    Ce este stagiul complet de cotizare, care este vârsta maximă de pensionare și cum cumperi vechimea?

    Stagiul complet de cotizare înseamnă anii de muncă. Fie bărbat sau femeie, orice persoană trebuie să muncească 15 de ani pentru a nu avea nicio problemă când vine vorba despre pensionare. Vărsta de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani însă la femei nu vorbim despre un ceva concret. Acestea vor intra la pensie în funcție de data nașterii.

    După cum spuneam, perioada minimă de cotizații trebuie să fie de 15 ani, însă se poate ca unii să nu muncească atât. De exemplu, poate sunt persoane care au căzut de acord ca unul din membri familiei să rămână acasă cu copiii în timp ce celălalt a muncit toată viața. Aceste persoane trebuie cumva să acopere perioada nemuncită și să își asigure o pensie. În astfel de cazuri există varianta de a cumpăra vechimea. Așadar, cine nu a muncit suficient poate să plătească suma de 575 de lei pe lună până reușesc să ajungă la cei 15 ani de muncă sau pot să plătească doar diferența până la 15 ani.

    Indemnizațiile nu sunt pensii

    Nu de puține ori se poate întâmpla să vedem taloane de pensii cu sume extrem de mici pe ele. Legal, pensia minimă pentru toată lumea care a îndeplinit toate condițiile este de 800 de lei. De aceea, acele taloane de pensii sunt de fapt „indemnizații”. Indemnizațiile se dau pe diferite legi și pot să aibă valoarea chiar și de un leu, restul de 799 lei însemnând cumularea acestora cu pensiile. Aceste indemnizații se dau, de exemplu, copiilor urmași care și-au pierdut părintele în timpul unui accident de muncă. (VEZI AICI EXEMPLE DE INDEMNIZAȚII)

    „Pensia nu poate fi mai mică de 800 lei. Indemnizațiile sunt cele stabilite de fiecare lege in parte și dacă nu sunt cumulate cu o pensie nu se încadrează la valoarea minima de 800 lei. Deci rămân la suma cuvenită conform legii pe baza căreia au fost acordate”, ne-a explicat Mihaela Vasil.

    De ce acte avem nevoie?

    Pentru a reuși să facem rost de pensie avem nevoie să completăm o cerere privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă/pensiei anticipate/pensiei anticipate parţiale. Această cerere se găsește foarte ușor pe site-ul Casei de Pensii Arad și se poate trimite online. Desigur, există și varianta în care e nevoie de originalul actelor, dar acest lucru se poate rezolva prin poștă, fără a mai fi nevoie să vă deplasați până la sediul instituției. (DESCARCĂ CEREREA)

    Contul care te scapă de multe griji

    Un lucru care nu se cunoaște, dar ar trebui, este că dacă ne deschidem un cont pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) vom avea posibilitatea de a vedea exact, la zi, unde ne încadrăm cu salarul și dacă șeful a declarat contractul corect. Mai exact, acest cont îți oferă acces complet la serviciile electronice oferite de Casa Naţională de Pensii Publice, te notifică online cu privire la evenimentele referitoare la propria persoană și ai acces gratuit la informaţii dedicate ţie.

    Procedura nu este deloc complicată, însă nu se poate finaliza online. Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP. Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont. Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate campurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă daca acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea.

    Structura formularului este următoarea : Date de identificare/Numele şi prenumele/CNP/Adresa de e-mail/Act de identitate/Adresa de domiciliu.

    Se introduce text (Cod CAPTCHA), se apasă butonul de finalizare formular, iar după finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

    Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse urmatoarele etape: Se semnează cererea/Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul/Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere. (CONT AICI)

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.