Cea mai consumată băutură spirtoasă a lumii este…?

  de Lajos Notaros | 15 mai 2018, 9:42 PM | Internaţional

  0

  Nu, n-o s-o ghiciți!

  Atenție, nu vorbim de bere și vin, desigur berea este cea mai consumată băutură alcoolică în lume, urmată la distanță de vin, noi însă vorbim de „tării”, o categorie foarte largă în care intră tot ce nu este bere și vin, începând cu pălinca noastră și terminând cu lichiorurile lor.

  Anual se fac clasamente după vânzări, iar băutura despre care va fi vorba de aproape 20 de ani este pe primul loc la cantitatea vândută în lume. În topul de 100 sunt peste 30 de mărci de whiskey sau whisky, depinde de unde provine licoarea, câteva branduri de vodkă – Smirnoff fiind cea mai populară –  și aperitive, însă băutura cea mai vândută nu este nici whiskey, nici vodka, nici coniac, nici rom sau tequila, asta ca să nu mai vorbim de japonezul sake.

  Pălinca noastră, chiar dacă noi nu o dăm nici pe cel mai rafinat și îmbătrănit whiskey, nu este în acest top, a iesit în lume nu demult, este ca un copil pe piața băuturilor spirtoase, are timp să se impună.

  Nu vă mai țin, este vorba de soju, o băutură sud-coreeană rafinată din orez, dar se face și din grâne, cartofi sau cartofi dulci, tapioca.

  Marca Jinro este cea mai populară și conduce topul, vânzând și anul trecut dublu față de cei de pe locul trei și doi, un whiskey indian (Officer’s Choice) și o spirtoasă tailandeză (Ruang Kao). Exact, este vorba de peste 60 de milioane de lăzi conținând fiecare 9 litri de soju.

  Piața, desigur, este cea asiatică, dar soju pătrunde masiv în SUA, Brazilia, Canada și într-o măsură mai mică în Europa.

  Și să nu credeti că este vorba despre ceva slăbuț și neavenit pentru cei obisnuiți cu pălinca, sunt foarte multe variante, tăria începe la 18 grade, dar poate ajunge și la 53, cu alte cuvinte ar pune la încercare și un băutor de al nostru de pălincă.

  În România poți găsi pe ici-colo, însă nici măcar comercianții nu prea știu cu ce au de a face, unul dintre ei susținând, pe promoția sa de pe online, că cel mai tare soju este de 28 de grade.

  Da, cel importat de el.

  De altfel, în România prețul unei sticle de 350 gr variază între 20 și 30 de lei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.