marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ce se ascunde în spatele medaliilor de aur? Tânărul arădean Andrei Simon, dublu campion: „Vreau să le arăt că orice este posibil” | INTERVIU

    de Mihai Todoca | 28 martie 2017, 12:27 PM | Interviuri | Sport | Topic special

    0

    Atunci când vorbești de mari performanțe ale sportivilor români, mai toată lumea își aduce aminte de Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi ca fiind unii dintre cei mai mari reprezentanți în lumea sportului. Cu toții ne mândrim atunci când la marile competiții acești oameni, prin puterea și determinarea lor, au reușit să aducă tricolorul pe podium cu rezultate excelente. Ei sunt oamenii pe care îi vedem la televizor. Ei sunt oameni de al căror sacrificii suntem făcuți mai puțin conștienți. Noi vedem doar rezultatul final. Nu ajungem să vedem ce se ascunde în spatele medaliilor de aur. Recent, Andrei Simon, un tânăr arădean, a devenit dublu campion la Campionatul Național de Înot pentru Seniori, Tineret și Juniori 2017.

    Deoarece astfel de realizări trebuie consemnate, iar efortul de care dau dovadă acești copii este un exemplu de ambiție și caracter, am stat puțin de vorbă cu Andrei, să vedem și noi din ce este făcut „materialul de campion”.

    – Pentru început, spune-ne câți ani ai și de unde vine pasiunea pentru acest sport? Cine sau ce te-a împins către înot?

     Am 19 ani și când eram mic de tot, 4 ani, cam așa, ai mei m-au trimis la înot ca să îmi consum energia pentru că nu voiam nicicum să dorm. Nu era în discuție ideea să fac performanță. Însă după câteva ore, un antrenor de la bazin (Liptak Martin) m-a observat și a spus că am talent. Iar după câteva discuții a reușit să o convingă pe mama să mă trimită la performanță. Și așa am ajuns aici.

    – Ai fost junior. Cum se face trecerea la seniori? Ai decis tu sau este un proces care vine de la sine?

    –  Trecerea la seniori sau oricare altă grupă nu depinde de voința sportivului sau a altcuiva. E simplu, în funcție de vârstă. De la copii, la juniori, tineret și apoi seniori. Nu prea ai de ales.

    – Cum ajunge un înotător la o asemenea performanță?

     La întrebarea aceasta am să răspund cu un adevăr general valabil. Indiferent de domeniu, performanța se atinge prin multă muncă, sacrificii și dorința de a fi cel mai bun. Atât timp cât ai aceste lucruri puse la punct, nimic nu te poate opri.

    – Au existat vreodată momente în care ai dorit să renunți? Dacă da, cum treci peste acestea?

    – Sincer… da. Mai am momente pe care, de altfel, orice sportiv le are. Apar adesea când mă cheamă prietenii în oraș, iar eu nu pot să merg pentru că trebuie să mă antrenez, sau mai ales în antrenamente grele când simt că deja cedez și fizic și psihic și îmi vine să mă opresc și să plec acasă. Însă nu mă opresc. Iubesc ceea ce fac și nu aș putea să renunț niciodată. Iar la finalul zilei pot să merg la culcare cu zâmbetul pe buze știind că am făcut ce trebuia și că după toate sacrificiile, va veni si răsplata pe măsură.

    – Ce te motivează cel mai mult?

    – Sunt multe lucruri care mă motivează să fac ceea ce fac. Printre ele se numără visul meu de a ajunge la Jocurile Olimpice, urmat de cel de a câștiga medalia de aur în cadrul acestei competiții. În plus, sunt persoanele din viața mea care cred în mine și pe care vreau să le fac mândre de mine. Și mai ales persoanele care spun că nu pot. Lor vreau să le arăt ca orice este posibil.

    – Simți o presiune, acum că ești dublu campion?

    – Întotdeauna este presiune. Fie că ești campion sau vrei să fii unul. Trebuie doar să dai tot ce ai mai bun din tine.

    – Ce consideri că nu știe lumea despre acest sport?

    – Adesea aud în jur cuvintele „Ce mare chestie?!. Dă din mâini și din picioare și se învârte în apă. Și eu pot!”. Din acest motiv consider că lumea nu știe despre acest sport, faptul că nicio mișcare a corpului nu e la întâmplare și noi, înotătorii, petrecem toată cariera să găsim cum anume să ne mișcăm în așa fel încât să existe cât mai puțină rezistență din partea apei și să nu ne punem frână singuri. De asemenea, cred că lumea consideră sportul, în general, dar mai ales înotul, ca fiind ceva ușor, fără să știe de anii de muncă și efortul depus pentru a ajunge undeva.

    – Mulțumim, Andrei, pentru timpul acordat. Îți dorim mult succes în competițiile următoare, iar data viitoare când te vom intervieva dorim să începem cu întrebarea: „Andrei, cum te simți în postura de campion olimpic și cum este să îi furi locul întâi lui Michael Phelps?”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.