Ce s-a făcut, ce mai este de făcut și când va fi gata noul parc din Micălaca 300 | Fotoreportaj

  de Raluca Medeleanu | 22 iunie 2022, 8:01 AM | Recomandările editorilor | Reportaj | Știri Arad

  2

  Mai sunt câteva luni până când lucrările de la parcul din cartierul Micălaca, zona 300, trebuie să ajungă la final, astfel că am făcut o vizită la fața locului pentru a observa situația, pentru a analiza punerea în practică a tuturor celor promise în proiectul început pe partea de documentație încă din 2018, dar concret în 2021, de muncitorii de la Amahouse SRL, firmă care a câștigat licitația în valoare de 7,5 milioane lei.

  Așa cum puteți observa și în galeria foto de la finalul articolului, lucrările par într-adevăr să se apropie de final. În parc sunt montate trei tipuri de pavaj, unul chiar la intrarea dinspre podul „Timișorii”, colorat, pentru a se asorta cu viitorul tartan aplicat pe „cercurile” din beton care vor găzdui partea destinată locului de joacă al copiilor, pentru aleile principale s-a optat pentru pavaj tipic de grădină, simplu, dreptunghiular, de culoare gri deschis și pentru aleile adiacente celor principale s-a optat pentru folosirea pietrei ornamentale.

  Principala îngrijorare încă de la începutul proiectului ne-a fost, atât nouă cât și multor altor persoane din oraș, faptul că urmau să fie puși la pământ copacii seculari din zonă. În vara anului trecut, în urma unor astfel de sesizări pe adresa redacției, Special Arad a verificat atât pe teren, cât și solicitând intervenția și investigația autorităților competente (Garda de Mediu, Primăria Municipiului Arad) privind legalitatea tăierii unor copaci din zonă. Printre aceștia se numărau și nuci, despre care se știe că sunt protejați de lege, dar și plopi (care nu sunt prevăzuți ca specie protejată, ci se consideră ca fiind alergeni). Garda de Mediu ne-a informat că au fost tăiați 7 arbori care erau complet uscați, respectiv 56 arbori aflați „într-o stare vegetativă precară” (de exemplu, mucegăiți). Atât ADR Vest (agenția care a aprobat finanțarea proiectului, fiind făcut pe bani europeni), cât și Apele Române și Primăria Arad au dat la rândul lor de înțeles că intervențiile nu încalcă legea, fiind pe domeniul public.

  La ora actuală, putem observa că au rămas mulți copaci din cei vechi. Cei de pe marginea Mureșului (unde se vor amenaja și locuri pentru grătar) au fost lăsați intacți, însă cei din parc au fost supuși acțiunii de toaletare, sau ciopârțire dacă vreți, atât de specifică Aradului. Cu toate acestea, niciunul nu a fost pus în pericol, acțiunea de defrișare a vegetației invazive din zonă și de nivelare a terenului – care original era pe coline – s-a făcut în așa fel încât să ocolească rădăcinile acestor copaci. Pe teren a fost instalat și un sistem de irigare, în ultima etapă urmând să fie în acest sens aplicate covoare de gazon. În subsol au fost create bazine de colectare a apei de ploaie, care vor alimenta cu apă aceste irigatoare.

  Un aspect ce ridică anumite semne de întrebare este opțiunea de a introduce iluminat care funcționează pe bază de panouri fotovoltaice. Extrem de rentabil când vine vorba de consumul de curent, nu știm însă cât de eficient va fi, dat fiind faptul că mai multe corpuri de iluminat se află în imediata vecinătate a copacilor, astfel o anumită perioadă de timp, în funcție de direcția în care bate soarele, ele fiind în umbră. Șeful biroului de Investiții din cadrul Primăriei, Elena Portaru, ne-a asigurat însă că a fost luat în calcul acest lucru și că unghiul în care au fost amplasate garantează că ele vor primi suficientă lumină în timpul zilei.

  În parc există o secțiune străbătută de fire de înaltă tensiune, acolo optându-se doar pentru gazon, fiind o zonă care trebuie ocolită, potrivit legii.

  Am putut sesiza și delimitările pe teren făcute pentru două viitoare terenuri sportive, unul de volei / badminton, altul pentru baschet, vor fi montate în curând și mese de tenis, aparate de fitness, cișmele pentru băut apă, iar în capătul opus podului a fost îngrădit un perimetru pentru a servi ca loc special pentru câini. La rampa de coborâre pietonală în parc, care este din pavaj, este prevăzută lateral și o porțiune din asfalt antiderapant, pentru biciclete. Cealaltă rampă de coborâre, din capătul parcului către Vladimirescu, este prevăzută pentru accesul auto într-o parcare amenajată cu 67 de locuri. Tot în acea zonă va fi și un skatepark.

  Pentru a se asigura că parcul va fi ferit de vandalizări, vor fi montate și camere de supraveghere. În ceea ce privește garanția lucrărilor, conform contractului se oferă 5 ani, în cazul posibilelor problemele apărute din cauza firmei (nefiind incluse distrugerile cauzate de vandali).

  Facem verdeață, în loc cu verdeață… dar cu zonele betonate ale orașului cum rămâne?

  Locuitorii din zonă au păreri împărțite cu privire la viitorul parc. Mulți sunt încântați că astfel se „ridică” zona, alții însă sunt de părere că verdeața era benefică așa cum crescuse natural, apreciind plimbările într-o „pădure” în imediata vecinătate a blocurilor. Mai mult, deși investirea în spații verzi este mai mult decât necesară în această perioadă, când la nivel global se pune un accent deosebit pentru îmbunătățirea calității mediului, se pune problema dacă nu era mai benefică crearea unui parc într-un cartier care este cu adevărat văduvit de spații verzi. Acest lucru a fost criticat de mai mulți arădeni încă de la anunțarea construirii acestui parc.

  Un astfel de exemplu este zona Aurel Vlaicu, unde oamenii se simt adesea sufocați de căldura emanată de asfalt, fiind chiar nevoiți să se plimbe în cimitir, din lipsă de alte locuri răcoroase din apropiere. Totuși, dacă e să ne luăm după promisiunile Primăriei, a început partea de documentație pentru pregătirea unui nou proiect care să vizeze și acolo un parc, în partea dreaptă după strada Poetului, unde municipalitatea a putut prelua, anul trecut, un teren, iar acum proiectul ar fi la faza de întocmire a studiului de fezabilitate, după cum ne-a informat doamna Portaru. De asemenea, ar mai exista planuri de creare a unor parcuri mai mici în cartiere. De exemplu, se pregătește, deși ca proiect în fază doar incipientă, un parc în cartierul Alfa, pe o porțiune de teren paralelă cu faleza Mureșului. Tot ca fază de plan e și un parc în zona campusului UVVG în cartierul Confecții.

  Pe de altă parte, după cum am aflat de la viceprimarul Lazăr Faur, municipalitatea vrea să-și „lase amprenta” și pe două parcuri vechi, le putem numi chiar istorice, din centrul orașului, anume Parcul Mihai Eminescu și Parcul Copiilor (numit acum Zolt Torok). Despre primul Faur afirmă că intenția este să devină „cel mai modern și impresionant parc din Arad (…) o reală grădină”. Avem anumite rezerve, totuși, cu privire la modificările care ar urma să i se aducă acestui parc simbol al orașului.

  În ceea ce privește noul parc din Micălaca 300, rămâne de văzut dacă constructorul va reuși să se încadreze în termen pentru finalizarea lucrărilor, anume septembrie 2022, însă din ceea ce ne-au spus cei de la Primărie, se pare că există optimismul să fie gata chiar în august și se plănuiește o „petrecere” în zonă, pentru a marca inaugurarea.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Unele alei pietonale sun foarte inguste, doua persoane nu pot trece una pa langa alta! Betonul turnat nu are planeitate sau panta ptr scurgerea apei, raman belti. In lumea civilizata nu se mai betoneaza atat spatiul natural se incearca o cat mai minima interventie pt a ramane cat mai mult verde, iar noi ce facem?

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Este bine ca se face cite ceva,prin stradania unei administratii inepte si pe alocuri incompetenta.Dar se straduieste,si asta e bine,pentru ca trebuie imbunatatite conditiile de viata in Arad,care urmare a stapinirii otomane a lui Falca a decazut cumplit. Apropo,bancile cat au costat,speram ca nu 8000 de euro,ca si cele ale sultanului…

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.