vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Cazuri de dopaj în sportul arădean! Acestea sunt în polo, haltere și atletism, iar FCC Baschet Arad are în staff un „caz activ”

  de Dan Lazăr | 20 noiembrie 2022, 10:33 AM | Recomandările editorilor | Sport | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ (pexels.com)

  Cazul de dopaj al Simonei Halep este arhicunoscut, urmând ca în săptămânile următoare să aflăm verdictul. Din păcate, chiar dacă au fost ținute departe de ochii presei, avem și noi, arădenii, cazurile noastre de dopaj, conform listei publice a persoanelor suspendate din activitatea sportivă pentru încălcarea reglementărilor anti-doping. ANAD-ul (Agenția Națională Anti Doping) anunță că sunt în plină suspendare trei sportivi din Arad:

  – Richard Huber (polo – AMEFA Arad – fost component al loturilor naționale) a primit 8 ani de suspendare (perioada 23.02.2018 – 22.02.2026), abaterea constatată fiind „Refuz”, tipul testării fiind „în afara competiției”, în data de 23.02.2018.

  – Florin Daniel Vizitiu (haltere – fost medaliat internațional și sportiv al anului în județul Arad) a primit 8 ani de suspendare (perioada 06.04.2021 – 05.04.2029), motivul fiind cuprins în „art. 2, aliniatul 2, evitare, refuz” al codului ANAD, tipul testării fiind „în afara competiției”, datele de testare fiind 27.08, 09.09 și 26.09 2020. Aceasta este a doua suspendare a sportivului arădean, prima fiind de 4 ani, cu substanța numită Stanozolol, și a expirat în 31.03.2019.

  – Sorin Mîneran (atletism – CS Universitatea Arad – fost campion al României la maraton), a primit 4 ani de suspendare (perioada 24.07.2020 – 15.08.2023), pentru dopaj cu Higenamină, constatat la finalul Campionatului Național, în data de 10.09.2016. Inițial, Mîneran a fost suspendat 8 ani, urmând procese și numeroase înfățișări ale cazului la TAS.

  Atletul Sorin Mîneran este, în prezent, preparator fizic al vicecampioanei FCC Baschet UAV Arad, fapt care încalcă prevederile anti-doping, care spun că pe perioada suspendării, persoanele suspendate nu au dreptul de a ocupa nicio funcție în cadrul unei structuri sportive. Mai mult, din postura de reprezentant al unei asociații sportive, Mîneran este implicat activ în cadrul unor evenimente de tip triatlon, finanțate chiar de autoritățile locale.

  Conform ANAD: „Ca sportiv suspendat nu poți avea nicio calitate în cadrul unei structuri sportive semnatară a Codului Mondial Anti-Doping, nu poți avea niciun fel de raport contractual şi nu poți face voluntariat pentru aceasta”.

  52 de sportivi sau persoane din domeniul sportiv românesc sunt în prezent suspendați din pricina încălcărilor reglementărilor anti-doping.

  mineran icim

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.