Caz incredibil: o pacientă a ars ca o torță pe masa de operație a unuia dintre cele mai importante spitale din România!

  de - | 29 decembrie 2019, 11:37 AM | Naţional

  0

  O pacientă de 66 de ani, bolnavă de cancer, a luat foc pe masa de operație din Spitalul Clinic de Urgență București din Calea Floreasca în urma unei manevre chirurgicale greșite.

  Femeia se zbate între viață și moarte cu arsuri pe 40% din corp.

  Informația a apărut inițial pe Facebook. „Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație”, a anunțat pe rețelele de socializare deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

  Potrivit deputatului, bolnava urma să fie operată de profesorul Mircea Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu.

  Incidentul este cu atât mai revoltător cu cât conducerea spitalului a încercat să mușamalizeze cazul. „Acest incident se pare că a fost inițial mușamalizat de către Direcția de Sănătate Publică București unde Pintea  (n.r. Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății) a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, filieră PSD. Absolut scandalos, Inspecția Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, nu i-a luat nicio declarație chirurgului Beuran, cel care a fost mâna 1 pentru această intervenție chirurgicală. Nici ceilalți 2 medici care au fost în sală la momentul tragediei nu au fost audiați”, a continuat Ungureanu.

  Conform declarațiilor asistentelor citate de Ungureanu, profesorul Beuran ar fi folosit în mod greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor îmbibând inclusiv zona de sub pacientă. Ulterior, la contactul cu electrocauterul, corpul pacientei și masa de operație au luat foc.

  Ministrul Sănătății le-a spus jurnaliștilor că a aflat despre incident abia pe data de 27 decembrie, la cinci zile după ce a avut loc, din „surse chirurgicale” și nu de la reprezentanții spitalului, așa cum ar fi fost normal.

  Ce spune medicul Beuran?

  „Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie. Pacienta fiind polialergică nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării.

  Atunci m-am asociat echipei, echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţă la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a spus Beuran la Antena 3.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.