duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care vizitează Aradul

  de Special Arad | 22 mai 2014, 2:22 PM | Știri Arad

  0

  Sunt tineri, încă în băncile şcolii, unii nici nu sunt din Arad, dar sunt legaţi de aceeaşi pasiune: istoria şi arhitectura oraşului. Un grup de elevi şi studenţi a iniţiat un proiect prin care să dea un impuls turismului arădean, oferind tururi gratuite, după un concept relativ nou în Europa.

  „Free Tours” este un concept apărut în 2004, la Berlin, de unde s-a extins în alte oraşe mari ale Europei, iar în 2011 iniţiativa înfiinţării unui astfel de grup de ghizi turistici voluntari a apărut şi la Arad, într-un grup de tineri, unii dintre ei elevi sau studenţi, care reuşesc să îi impresioneze pe turişti, scrie Mediafax.

  Unul dintre iniţiatorii acestui proiect este Eugen Rogojan, care are 15 ani şi este elev în clasa a X-a, la profil filologic.

  Chiar dacă nu este din Arad, ci din localitatea Sântana, aflată la 30 de kilometri, Eugen Rogojan este pregătit să răspundă la orice întrebare pusă de un vizitator, pentru că istoria şi arhitectura reşedinţei de judeţ sunt pasiunile sale cele mai mari. De altfel, acestea l-au determinat să iniţieze, alături de un prieten, Mario Csipai, proiectul „free tours”.

  Voluntarii „Arad Free Tours” vor să repună oraşul pe harta turistică

  Eugen Rogojan şi Mario Csipai au devenit ghizi voluntari şi li s-au alăturat rapid alţi câţiva pasionaţi, astfel că acum grupul „Arad Free Tours” este format din zece tineri, toţi cunoscători de limbi străine. Unii dintre ei nici nu sunt din România, ci provin din Polonia sau Germania, dar cu toţii sunt legaţi într-un fel de Arad.

  Ideea proiectului «Arad Free Tours» îi aparţine lui Mario, cel care, în cea mai mare parte a anului, coordonează proiectul. El călătoreşte mult, e plecat şi acum din ţară, şi astfel a făcut cunoştinţă cu acest concept de tururi gratuite, apărut în 2004. S-a gândit că l-ar putea implementa cu succes şi la noi. Vrem să repunem Aradul pe harta turistică a regiunii şi a ţării pentru că, în ciuda istoriei bogate şi a arhitecturii deosebite, oraşul nu este dezvoltat în această direcţie„, explică Eugen.

  El şi ceilalţi voluntari îşi oferă serviciile gratuit, promovându-şi activitatea printr-un site special creat, unde turiştii pot să-şi programeze tururi ale oraşului.

  De cele mai multe ori, cei care îi contactează fac parte dintr-un grup aflat în trecere prin oraş, fie de turişti, fie de profesori şi elevi. Au vizitatori din toată lumea, mai ales care vin în interes de serviciu.

  Am făcut şi tururi pentru delegaţii sosite la companii private, dar şi pentru delegaţii ale unor instituţii ale statului. Colaborăm mult cu Inspectoratul Şcolar, care apelează la noi pentru grupuri de elevi care vin în Arad„, spune Eugen.

  Citește continuarea pe Mediafax

  10010852_10152394385877873_1953133684_o

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.